Săritoarea cu prăjina are o statură atipică (1,83 m)pentru această probă și e fostă baschetbalistă
Riga. Nu capitala Letoniei. Un orășel de vreo 6000 de suflete din statul american New York. Un loc unde frigul îți spintecă obrajii chiar și primăvara. Ieri spre exemplu, în jurul prânzului, termometrul încremenise la 1 grad Celsius. Și nu mințea nimeni de la meteo. Siteurile de profil indicau același fir subțire dintre îngheț și dezgheț. Un cadru glacial în care trăiește și se pregătește Jennifer Suhr (31 de ani) – fostă Stuczynski, senzația atetismului american și mondial.
Fata care luna trecută, la Naționalele indoor ale Statelor Unite, nu deranja niciun fir de praf de pe ștacheta înălțată la 5,02 m! Fosta baschetbalistă (1,83 m!), actuala săritoare cu prăjina corecta cu un centimetru recordul mondial (5.01 m) al rusoaicei Elena Isinbaieva și devenea doar a doua sportivă din istorie care depășea pragul psiholgic 5! Medaliată cu argint la JO 2008 și cu aur anul trecut la Londra, Jenn și-a clădit performanțele într-un adevărat laborator. USA Today și blițurile fotoreporterilor de la AP au deschis recent ușa arenei din curtea casei din Riga, iar Track and Field, Biblia atletismului, a dezvăluit ieri câteva informații tari. Pentru că ani de-a rândul a călătorit pe unde a dus-o vântul cantonamentelor, Rick, soțul său, s-a transformat din antrenor în arhitect. A ridicat două colibe din fier (peste culoar și sectorul de prăjină) și opera meșterită a luat forma unui hangar de avioane.
Metoda „ceapa”
Astfel, Jenn a efectuat în ultimii ani cantonamentele de iarnă și de primăvară în spatele casei. Singurul inconveninent. Frigul! „Iarna temperatura în interior cobora până la -10 grade Celsius. Deși temperatura era constantă an de an, mi se părea că scade mereu. Cu timpul, am învățat însă să mă îmbrac!”, spune Jenn. Americanca a adoptat astfel metoda „ceapa”. S-a îmbrăcat în straturi – de la haine subțiri, la cele groase – însă a recunoscut că riscul de accidentare a crescut considerabil. „Trupul nu mi-e niciodată încălzit și nici nu transpir. Echipamentul pe care-l port pe mine îmi încetinește alergarea pe culoar, iar tentativele nu sunt la foarte mari înălțimi. Cu toate acestea, așa m-am obișnuit și n-aș mai putea acum să mă antrenez la o altă temperatură”, a mai povestit atleta care țintește aurul la Mondialul în aer liber de la Moscova (august).
În caz că vă întrebați cine e unicul suflet care face rost oricând de bilet de intrare la ședințele de pregătire din „arena-congelator”, uitați-vă la poza medalion. „E cel mai bun prieten al meu și îl cheamă Tundra”, e eticheta pozei de pe facebook care până ieri strânsese peste 950 de likeuri. Tundra face parte din rasa Câinilor de munte de Pirinei și are 60 de kilograme. Uneori mai și adoarme pe salteaua de aterizare a stăpânei.
În aer liber recordul mondial aparține Elenei Isinbaieva (5,06 m), care a sărit în carieră de 11 ori peste 5 metri. Cel mai bun rezultat outdoor al americancei datează din 2008, 4,92 m
Recordul României în aer liber a fost stabilit de Gabriela Mihalcea în 1999, 4,22 m. În sală, recordul îi aparține aceleiași atlete – 4,25 m
Cea mai bună prăjinistă româncă a momentului e Lavinia Scurtu (22 de ami / antr. Carmina Gorgan), 3,90 m (PB)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER