Cel mai rapid om al Planetei, jamaicanul Usain Bolt, a anunțat ieri că intenționează să concureze în vederea JO 2016 și în proba de lungime. Dacă își urmează un vis mai vechi sau dacă vrea să-i demonstreze dușmanului Carl Lewis (cvadruplu campion olimpic la lungime) că aptitudinile sale l-ar propulsa și pe un alt podium e greu de anticipat. Știrea nu i-a luat prin surprindere pe marii atleți ai României.
Recordmenul național la lungime, Bogdan Tudor (8,37 m), omul care a concurat în anii 90 alături de legendarul Carl Lewis, subliniază punctul forte al lui Bolt. „Polemica în care au intrat cei doi n-o înțeleg, Carl Lewis e un monstru sacru, jos pălăria, a practicat proba de lungime de mic, iar Usain nu știu dacă s-a apucat din copilărie. Cert e că a făcut câteva teste și a realizat că ar putea scoate rezultate bune. Alergarea de la lungime e diferită, dar Bolt e printre puținii sprinteri care se bazează pe impulsia gleznei, amănunt care i-ar facilita o desprindere perfectă. Spre deosebire de atleți precum Maurice Green, Ben Johnson sau Linford Christie, care își valorificau masa musculară, jamaicanul pune accentul în special pe glezne, care funcționează ca la un săritor. Nu știu dacă ar putea corecta recordul mondial”. Cea mai rapidă atletă a României, Ionela Tîrlea (11,30 – 100 m), are o altă viziune: „Dacă nu știi să fructifici viteza, nu ai șanse la lungime, pentru că tehnica e primordială. Contează cum te înalți, cum aterizezi… Tehnica e mai greu de învățat la vârsta asta, dar nu imposibil, cine știe, Bolt poate a practicat lungimea și în copilărie”.
Oprea: „Viteza s-ar putea transforma într-un dușman”
Triplusaltistul Marian Oprea a practicat în paralel de-a lungul carierei și specialitatea marcată de figura lui Bob Beamon. „Bolt are calitățile necesare pentru un săritor în lungime și teoretic ar face față cu brio. Practic, totul se schimbă atunci când te apuci de antrenamentele specifice de lungime, nu contează doar viteza, pentru că nici Mike Powell și nici Ivan Pedroso nu excelau la acest capitol. Principala sa calitate, viteza, s-ar putea transforma într-un dușman. La lungime, alergarea e controlată, i-ar trebui antrenor special pentru această probă. Nici măcar într-un an nu s-ar pune la punct. Carl Lewis făcea în paralel lungimea și probele de sprint, iar la 15 ani sărea deja 7 metri! Pragul ar fi un detaliu pe care și l-ar perfecționa ușor prin exercițiu și probabil că 8 metri și ceva ar putea să sară. Să bată recordul mondial, să atingă 9 metri, e greu de crezut”.
4 titluri olimpice consecutive are Carl Lewis în proba de lungime (1984, 1988, 1992, 1996)
8,95 metri e recordul mondial la lungime – Mike Powell (SUA) – Tokyo 1991
8,87 metri e recordul personal al lui Carl Lewis la lungime – Tokyo, 1991
8,37 metri e recordul României la lungime – Bogdan Tudor (Bad Cannstadt, 1995)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER