Dick Fosbury, omul care a schimbat istoria Jocurilor Olimpice, a venit în România. „Nu mi-a venit să cred când l-am văzut. E o legendă”
Dick Fosbury (67 de ani) este unul dintre cei mai importanți sportivi din istoria atletismului mondial. Americanul a revoluționat săritura în înălțime, inventând tehnica utilizată și de atleții din zilele noastre, saltul pe spate. Inovația s-a produs chiar la Jocurile Olimpice din Mexic 1968, când noua metodă a lăsat asistența cu gura căscată. Fosbury, un anonim la acea vreme, a câștigat medalia de aur, cu o săritură de 2 m și 24 de cm, deși până în acel moment sportivii utilizau așa-numitul procedeu foarfecă.
Vezi aici săritura lui Fosbury de la JO din Mexic (1968)
Dick a vizitat miercuri România și s-a întâlnit, întâmplător, cu o atletă care a scris pagini de aur pentru atletismul românesc, Oana Pantelimon (42 de ani). Sportiva născută la Tecuci a cucerit medalia de bronz la Olimpiada de la Sydney 2000, la săritura în înălțime. O competiție de atletism organizată pentru tinerii din companii a avut loc în capitală, cadru în care cei doi au schimbat impresii despre proba de săritură în înălțime, dar și despre lucrurile care l-au impresionat pe american în România.
Foto stânga: Oana Pantelimon, dreapta: Dick Fosbury
„L-am întrebat cum i-a venit ideea să sară pe spate, deși îi urmărisem interviurile înainte”
Oana ne-a împărtășit și nouă sentimentele pe care le-a trăit când și-a văzut idolul: „L-am întâlnit mai devreme în sala de atletism și am vorbit cu el mai mult despre săritura în înălțime. Am asistat la o competiție pe care dânsul a organizat-o împreună cu o firmă de la noi, dar cu tineri din companii, nu sportivi. Au fost niște întreceri frumoase, ștafete, atât cu fete cât și cu băieți, iar la sfârșit s-au oferit și medalii”.
„L-am întrebat pe Fosbury cum i-a venit ideea să sară pe spate, chiar dacă eu urmărisem interviurile sale și înainte. Mi-a povestit că a început la fel ca și ceilalți, sărind foarfecă, apoi s-a orientat. A început să sară cu spatele și s-a tot întors până și-a dat seama că dacă basculează puțin bazinul și trage de umeri, are mai mult succes. După o astfel de săritură a progresat 15 cm și i-a luat cam doi ani până să ajungă la un flop autentic, diferit total de ceea ce se întâmpla până atunci”, a spus Oana, care a continuat cu epitetele la adresa campionului olimpic.
„Și-a amintit de mine, când am luat medalie la Sydney”
„Eu îl admiram foarte mult, chiar nu mi-a venit să cred când l-am văzut. Mi-am zis că nu e posibil să îl întâlnesc chiar aici. Dick a spus că îi place în România, că a vizitat Muzeul Olimpic, cel de lângă Stadionul Iolanda Balaș și a rămas impresionat. De asemenea, îi place și orașul. Mi-a povestit că după retragere a devenit inginer și că apreciază stilul arhitectural de pe la noi. Am înțeles că e posibil să mai vină și cu altă ocazie”.
„Răzvan Stănescu, antrenor de prăjină, i-a arătat fotografii vechi, pe care le avea în telefon. Printre cei de acolo se afla și Sorin Matei, un fost campion la săritura în înălțime, iar Dick a reacționat imediat când a auzit numele lui. Și-a adus aminte și de mine, când m-am clasat pe locul al treilea la Sydney. Mi-a spus: Cu toate că e singura olimpiadă la care am lipsit, îmi aduc aminte că acolo s-au luat două medalii de bronz, cea cucerită de tine și de Bergqvist. Am fost surprinsă foarte plăcut pentru că Fosbury e o legendă, a făcut istorie în atletismul mondial”.