Dopingul și zilele sale de „glorie”

Plecând de la recentele cazuri de dopaj descoperite în Turul Franței la ciclism, un analist de la Marca se întoarce în timp și, readucănd în memoria cititorilor fabuloasa performanță a atletei americane Florence Griffith Joyner, consideră că în acele timpuri abuzul de substanțe interzise era o adevarată religie în lumea sportului.

Multe recorduri atletice sunt, încă, în picioare

Recordul fabulos al sutei, reușit de atleta americană la "naționalele" SUA (10, 49 secunde) rămâne, pentru analistul de la cotidianul citat, inexplicabil.

"Griffith avea 28 de ani în anul 1988, iar rezultatele sale anterioare acelei curse nu erau nici între primele 40 de performanțe mondiale în domeniu", explică jurnalistul iberic.

"Mai mult decât atât, cele de la 200 de metri nu aveau loc între primele 20 ale probei. Totuși, în anul menționat a bătut recordul sutei cu o jumătate de secundă, iar în proba jumătății de stadion a scos un "scor" (21,34 secunde) care era cu 7 zecimi mai bun decât primatul din acel moment", continuă jurnalistul analiza sa.

De altfel, aceste rezultate reprezintă, chiar și astăzi, recordurile mondiale ale probelor menționate, nicio atletă nu a reușit barem să se apropie, cât de cît, de ele.

Comparație cu natația

Din păcate pentru atletismul feminin statistica nu minte. Astfel, 13 din cele 24 de recorduri mondiale reușite în secolul trecut sunt încă valabile dar, dacă e să aruncăm un ochi asupra înotului, atunci avem o problemă. Dintre toate reușitele analoage în aceeași perioadă, doar două asemenea recorduri au rămas nedepășite de înotătoarele noului mileniu.

Televiziunea a fost complice

Cursa incriminată de Marca a fost înregistrată de organizatori ca fiind reușită cu vant "zero". Totuși, imaginile arată, în mod clar, un gazon plecându-se ca spicele în bătaia vantului, ca și pletele fluturând ale frumoasei atlete de culoare. Cam ca steagul american al lui Neil Armstrong care flutura în ciuda faptului că pe Lună nu există atmosferă și, deci, nicio pala de vant nu putea umfla steagul înstelat.

O moarte prematură

Decesul celei supranumite "Fast Flo", în 1998, a făcut ca zvonurile care o învăluiau, încă din timpul carierei, să reizbucnească. "Să închei conturile cu viața la 38 de ani, iar motivul trecerii în neființă să fie un infarct, înseamnî, chiar și pentru necunoscători, că nu toate lucrurile au fost în regulă", conchide Marca.

IAAF a refuzat "momentul zero"

Manuel Pascua Piqueras, cel mai cunoscut antrenor spaniol și o veritabilă enciclopedie în materie, este categoric.

"Aceste așa-zise performanțe ar fi trebuit anulate o dată cu trecerea în noul mileniu. Mi se pare normal ca actualele rezultate să fie privilegiate deoarece lupta antidoping a progresat foarte mult. Totuși, nu s-a facut nimic în acest sens și este mare păcat", a concluzionat omul chestionat de Marca.

Dopingul a creat monștri și a "mutilat" destine

Țările din blocul comunist sunt considerate a fi obținut cele mai "bune" performanțe în domeniu, dar doar căderea Zidului a făcut să se vorbească deschis despre aceste lucruri.

Rika Reinisch, triplă campioană mondială la înot, a trebuit să se opereze de tumori ovariene iar Heidi Krieger, "regina" greutății, a primit atâta testosteron încât a încetat să se mai considere femeie.

Mai mult decat atât, și-a facut operație de schimbare de sex iar astăzi, sub numele de Andreas Krieger, a dat în judecată statul german în speranța obținerii unei indemnizații pentru ce s-a întâmplat în trecut.

"Dar, exemplele pot continua, spune sursa din Madrid. Chiar astăzi, am serioase dubii asupra performanțelor rusoaicei Isinbayeva. În mod ciudat, sau poate că nu, antrenorul acestui veritabil pachet de mușchi este Vitali Petrov, omul care l-a pregătit și pe Bubka", conchide Piqueras.

Un viitor neclar

În finalul articolului, Marca se întreabă, retoric, dacă este ceva de făcut. "Probabil, dopajul nu va dispărea niciodată. Dar, pâna la urmă este o problemă de luptă cu sine. Dacă omul este conștient că-și poate distruge sănătatea, poate că se va gândi de două ori înainte de a-și injecta în vene te miri ce", încheie Marca.

 

articol scris de Octavian METONI

Publicat: 17 07. 2008, 16:19
Actualizat: 17 07. 2008, 16:21