PROSPORT, PUMA ȘI SALROM ORGANIZEAZĂ‚ DUMINICĂ‚, LA SLĂ‚NIC (ORA 11:00), PRIMUL CONCURS PENTRU AMATORI ÎNTR-O SALINĂ‚!
„Ce se întâmplă în mina de sare, în mina de sare rămâne„, așa spun de peste 20 de ani aruncătorii români care transformă în fiecare iarnă salina Slănic în arenă de antrenament.
Pereții „Vegasului” uriașilor din atletism au fost bombardați cu ciocane, discuri, bile din fier, sulițe, dar păstrează cu sfințenie povești țesute în mii de ore de antrenament. ProSport vă prezintă prin vocea unor campioni câteva întâmplări petrecute pe „arena” care duminică (ora 11:00) va găzdui primul concurs de alergare pentru amatori.
De la Grasu la Gușet La început, pereții minei de sare recunoscută drept o sursă de sănătate și agrement au zâmbit încurcat atunci când… „Lumina se oprea brusc, Nicoleta lansa discul și eu puteam doar să anticipez unde va ateriza farfuria zburătoare. De multe ori, mă așteptam să-mi pice chiar în cap”, dă timpul înapoi antrenorul Costel Grasu. Ulterior, pereții minei de sare aflate la o oră și jumătate de București au dat și din umeri nepăsători când… „Mi s-au rupt sârmele și mânerele de la ciocan, de cât de mult i-am lovit”, face o incursiune în trecut și Bianca Perie, cvdruplă campioană mondială de juniori. Între timp, pereții templului din sare s-au și clătinat. Amenințați de forța uriașului Gheorghe Gușet: „Acolo puteai face multe aruncări, a fost frumos între 1998 și 2000. Afară erau -20 de grade Celsius, iar la 200 m sub pământ în jur de 8. Avantajele erau foarte mari, noi n-aveam bani să ne pregătim în străinătate”, rememorează recordmenul național la greutate (21,04 m). Dar din când în când, pereții minei mai și scăpau câte o lacrimă pentru că: „În fiecare an plecam cu câte un bulgăre de sare, așa ca amintire ornament. Unii își luau și saci de sare ca să pună murăturile! Eu? Niciodată. Că n-aveam timp să pun murături”, mai punctează Bianca Perie. Duminică, pereții minei nici nu vor zâmbi și nici nu vor scăpa vreo lacrimă. Se vor clătina la trepidațiile produse de cei 200 de alergători.
Cine a stins lumina în salină? Părintele aruncătorilor din România, antrenorul federal Dan Serafim (foto, în stânga), coboară în mina de la Slănic Prahova de aproape trei decenii. Pe retină i s-au întipărit fel și fel de secvențe: „Odată, mina a fost inundată și coboram cu plasticuri pe cap pentru că ploua. Când ieșeam din lift, făceam echilibristică pe niște scânduri, dar totul a durat puțin pentru că oamenii de acolo au rezolvat rapid lucrurile. Altădată, pe vremea lui Ceaușescu, s-a închis lumina și nu mai credeam că voi ieși vreodată la suprafață”
Ca într-un montagne-russe Gheorghe Gușet (44 de ani, foto), multiplu campion național la greutate, e în prezent antrenor la CSM Zalău. Timp de trei ani, valorosul aruncător a coborât la 200 m adâncime cu bila de 7,260 kg: „Am avut sezoane foarte bune după ce m-am pregătit în salină, iar alergătorii care vor lua startul duminincă vor trăi o experiență minunată. Uneori, ne antrenam și în semiobscuritate, uneori ne simțeam în lift ca într-un montagne-russe, dar acele perioade ocupă un sector important în sufletul meu”.
Doritorii se pot înscrie pe pagina web www.slanicfaasrun.prosport.ro.
Taxa de concurs: 30 de lei
Toți competitorii vor primi câte un tricou Puma. ProSport va asigura intrarea în salină cu liftul sau cu microbuzul
Vor fi trei probe: sprint individual (80 m), ștafetă 4×800 m și alergare individuală (8 km)
Societatea Națională a Sării S.A. – Salrom deține 5 saline care se pot vizita: Salinele Slănic, Praid, Cacica, Ocnele Mari și Tg. Ocna
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER