ProSport a urmărit ieri pas cu pas un antrenament tehnic al săritoarei în înălțime Esthera Petre (21 de ani, CS Olimpia București), noua senzație a atletismului românesc. Proaspăt campioană europeană de tineret, eleva lui Kemal Guner și-a stabilit la Ostrava nou record personal (1,98 m), rezultat care o clasează pe poziția a patra în topul mondial al sezonului și pe același loc în clasamentul intern all-time (vezi tabel).
Acțiunea se petrece în jurul orei 17:00, sub un soare arzător, pe stadionul cu nume sugestiv, „Iolanda Balaș”, arena ce pare că-i dă aripi Estherei. Sau arcuri pentru că suntem la săritura în înălțime! Bine, săritura în stil foarfecă a venerabilei campioane olimpice de la Tokyo ar tăia acum elanul oricărui puști care visează la înălțime, pentru că stilul „Dick Fosbury” e una dintre amprentele progresului în atletism. Sport care propune la Mondialul de la Daegu (27 august – 4 septembrie) o nouă vedetă. Completă! Lungimea picioarelor (1,10 m) o apropie de dimensiunile lui Heidi Klum „mă bate Roxana Ciuhulescu, are 1,16 m, eu am trupul mult mai mic decât picioarele), ambiția și talentul nu le uită acasă nici la o simplă ședință de pregătire, iar specialiștii spun că va atinge stelele.
Până atunci, Esthera și antrenorul său, turcul Kemal Guner, tocmai au evadat din agitația tradițională de pe „Viitorul” pentru a sfida gravitația la umbra tribunei de pe Tineretului – „Iolanda Balaș”. Cine-i deranjează aici? Nimeni! Spectatori? Cu sticla de bere ținută în brațe sau sub ureche, câțiva muncitori își fac dulcele somn de după-amiază pe betonul gri al tribunei. Coleg de antrenament? Un pekinez ce pare că și-a rezervat culoarul al cincilea al portativului. Pe primul… evoluează Esthera. Efectuează mișcări de stretching într-o alergare cu ritm scăzut, bubuindu-i în timpane un refren de-al lui Puya. Toată lumea cântă rock
„De obicei, Esthera ascultă Metallica sau Megadeth, preferatele mele. Mie îmi place muzica rock, ea nu prea suporta acest stil la început, dar acum știe că o motivează și o face mai agresivă. La acest aspect a trebuit să lucrez mult și am transformat-o dintr-un pisoiaș blând, într-o leoaică feroce!”, ne explică tehnicianul Kemal Guner, fost campion al Turciei la înălțime. De fapt omul, care în doar 10 luni a propulsat-o de la 1,86 m la 1,98 m. Cum? Facem o pauză și urmărim ritualul Estherei de trecere spre altă etapă a antrenamentului. Cel tehnic. Se încalță cu pantofii cu cuie de 9 mm și grei de 500 de grame, își strânge părul într-un coc rebel și scoate dintr-un buzunar al genții banda leucoplast. Sfâșie cu dinții fâșii de 10 cm lipindu-le pe tartan în puncte bine stabilite. „De unde pornește elanul, unde face curba, totul trebuie pus la punct”, continuă Kemal în timp ce vocea Estherei ne întreupe: „Eu nici nu le observ în câmpul meu vizual, doar le simt”! Iar strategia decurge perfect. Ștacheta tremură ca o flacăra în bătaia unui vânt de august, rămâne pe poziții uneori și izbește salteaua din burete rareori. „Înainte să efectuăm primul antrenament, am stat cu ea la masă și am văzut că-și comandă un capuccino cu frișcă. I-am spus că este primul și ultimul pe care și-l comandă dacă vrea să slăbească. Pentru că greutatea, deși are o mie de calități Esthera, e primordială. Contează ce mănânci, cât dormi, ce program ai, tot! Iar eu vreau ca ea să fie la cel mai înalt nivel! Să fie cea mai bună!”, ne mărturisește Guner, în timp ce ridică ștacheta. În loc de încheiere vă spunem de câte ori a sărit în carieră Esthera pentru a ajunge la 1,98. „Cam de 7.000 de ori, dar o voi mai face de încă 7.000 pentru a-mi atinge visul: o medalie olimpică”.
„Sunt mică la 1,80 metri”
Odată încheiat antrenamentul, Esthera se hidratează cu două guri de apă din recipientul îndesat în geanta sport, soarbe din cafeaua menținută fierbinte de un termos gri și se grăbește spre casă. Unde o așteaptă tatăl său Laurențiu, fost atlet, fratele Andrei (17 ani) și el săritor în înălțime și un bichon maltez. Mama ei, Maria, o urmărește pas cu pas. Din Cer.
Cum ar fi arătat viața ta fără atletism? La ora asta!? Poate m-aș fi pregătit pentru un spectacol sau poate culegeam aplauzele spectatorilor. Sau poate aș fi turnat alt cadru la o peliculă interesantă pentru că mi-aș fi dorit tare mult să fiu actriță. Dar acum, spre exemplu, mi-e gândul și la restanțele pe care le am de dat în toamnă. Dacă n-ar fi fost atletismul, atunci aș fi avut timp să mă duc la școală să învăț. Ca să devin actriță. Probabil că nu aș mai fi fost în anul al doilea la UNEFS (n.r. Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport), ci la UNATC (n.r. Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică).
Ai vrut să-ți urmezi vreun idol din cinematografie sau din sport? N-am fost niciodată atrasă de cineva și nici n-am vreun idol, nici din cinematografie, din sport. Eu sunt în zodia Taurului și îmi place de mine și de personajul meu preferat de desene animate Winnie the Pooh.
Aveai timp și de desene animate în copilărie? Aveam și de desene și de sport. Să știi că am și acum medaliile de când eram mică și câștigam la înălțimi gen 1,20 m sau 1, 30 m! Îți dai seama, aveam 12 ani. Și acum am sărit aproape 2 metri! Mereu am fost înaltă pentru generația mea și mă simțeam complexată, de asta obișnuiam să stau cocoșată, ca să nu pară că-i privesc de sus pe alții. Acum, mă simt mică la 1,80 m, pentru că majoritatea adversarelor mele sunt mai înalte… spre exemplu, Blanka Vlasic măsoară 1,93 m.
O viitoare adversară la Mondialele de la Daegu, dar cum a fost la Europeanul de tineret de la Ostrava? La Ostrava n-a fost un lucru greu, pentru că la fiecare concurs trebuie să am un psihic de fier și să încerc să nu mă copleșească emoțiile. Nici nu mă gândeam la record personal, ci doar la primul loc.
Ce a adus nou antrenorul Kemal Guner de ai reușit într-un an să-ți îmbunătățești recordul personal cu 12 cm (de la 1,86 m la 1,98 m). Totul. Mi-am dorit această schimbare, am făcut pasul și sunt extrem de mulțumită. A adus diversitate în antrenamente, noutate și mi-a dat mai ales încredere în forțele proprii.
TOP 7 ROMÂNCE ÎNĂ‚LȚIME ÎN AER LIBER Rezultat – Atletă – An 2,02 m – Monica IAGĂ‚R – 2000 2,00 m – Alina ASTAFEI – 1992* 1,99 m – Oana PANTELIMON – 2000 1,98 m – Niculina VASILE – 1985 1,98 m – Esthera PETRE – 2011 1,94 m – Miruna MĂ‚ȚĂ‚OANU – 2007 1,91 m – Iolanda BALAȘ 1961 * Astafei concura pentru România în 1992. Ulterior, după ce și-a luat cetățenia germană, a sărit 2,01 m în aer liber și 2,04 indoor
Gheorghe Tudor: „Porecla de Pele mi-a fost dată de Oțelea”
Fostul handbalist Gheorghe Tudor a reacționat ieri după ce Viorel Mazilu l-a atacat pe el și fiul său, Sebastian, antrenor la CSM Oradea, jucătorul reclamând că și-ar fi luat „țeapă” la gruparea bihoreană. „Lui Viorel Mazilu i-am oferit 6.000 de euro pentru patru luni, iar personal i-am plătit 4.800 de euro. L-am adus la Oradea, deși multă lume mi-a spus că fac o greșeală, că va strica echipa. Apoi, nu am niciun clan în spate. Porecla de «Pele» mi-a fost dată de Cornel Oțelea în urmă cu 38 de ani. Am ajutat mult handbalul românesc în ultimii ani, puteți să întrebați pe toată lumea de la federație”, a declarat Gheorghe Tudor, omul despre care Mazilu a spus că face parte din Clanul „Pele”.
TENIS – Tecău și Lindstedt, în sferturi la Washington Primul meci pe tărâm american jucat de dublul româno-suedez Tecău / Lindstedt în această vară a însemnat și prima victorie. Cei doi jucători s-au calificat în sferturile turneului de la Washington după ce au învins cu 7-5, 6-4 cuplul sârb Tipsarevici / Troicki.
TENIS – Jovanovski a greșit orașul în care trebuia să joace Bojana Jovanovski (foto – locul 53 WTA) a fost pe punctul de a rata prezența la turneul din San Diego. În loc să aterizeze la Carlsbad (California) pentru a juca la San Diego, sârboiaca a ajuns tot la Carlsbad, dar în New Mexico, la 1.500 km distanță. Bojana a petrecut o noapte în New Mexico, iar apoi a luat un avion, în zorii zilei de luni, pentru a ajunge cu doar 30 de minute înainte de meciul ei cu Roberta Vinci, pierdut cu 3-6, 6-4, 6-1.
HANDBAL – Oltchim a pornit după primul trofeu în noul sezon Cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la apariția Federației Române de Handbal, în 5-6 august, la Cluj, se va disputa Supercupa României (feminin), la care vor fi prezente cele mai bune patru echipe din ultimul sezon. Conform tragerii la sorți, Oltchim va înfrunta în 5 august, de la 19:30, pe CSM București, deschiderea turneului urmând să fie asigurată de jocul Jolidon Cluj – HC Zalău. HANDBAL – Tineretul” dă examene la Europenele din Olanda Naționala feminină de tineret (U19) va ajunge azi în Olanda, unde în perioada 4-14 august va participa la Campionatul European. Echipa pregătită de Dumitru Muși face parte din grupa A, alături de Rusia, Spania și Slovenia. România își va face debutul la Almelo, în compania Rusiei (mâine, de la ora 19:00).
Foto Andreea ALEXANDRU
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER