FOTO & VIDEO 200 de români au intrat în pielea celui mai rapid om al Planetei, la Slănic!** Bolt în România
This browser does not support the video element.
Salina Slănic Prahova, un imperiu bine consolidat din punct de vedere sportiv, s-a transformat ieri în gazda primului concurs de alergare pentru amatori organizat vreodată în România. 200 de competitori au luat startul în trei probe – sprint (80 m), cros (8 km) și ștafetă 4×800 m – marea campioană la aruncarea discului, Nicoleta Grasu (40 de ani), fiind invitata specială.
Nico îl ia de mână și îl trece strada spre marea performanță și pe fiul său, Ștefan (9 ani), deja aruncător de greutate. E fascinat auzind că metropola-buncăr îl așteaptă cu sculptura în sare a idolului Bolt. Stă ca pe ghimpi în liftul de opt persoane! Coborâm, iar puștiul îi trasează deja mamei obiectivele pentru JO: medalie și autograf Bolt.
În orașul de sare, ridicat la 200 m sub Slănic, sunt 10 grade Celsius și forfota îți ia nasul și ochii. Dintr‑un unghi, subteranul gri pare parcul de distracții al copilăriei noastre, dintr-un altul un amfiteatru antic. Din altul? Clinica bolnavilor cu afecțiuni ale căilor respiratorii. De fapt, e puțin din toate. Numele Bolt împrăștie confuzie, iar o bătrânică pare nedumerită: „Mamă, de ce se aude numai Boc, Boc, Boc?”. Continuăm drumul și intrăm în atmosferă. Un stroboscop pulsează fulgerător, basul nimicitor al celor de la AC/DC se izbește de toți pereții, iar lumina slabă transformă pereții în cinematografe. Sus? Rulează clipuri cu Insane Usain învârtindu-și pe degete pantoful în stil Jordan. Jos? Cu mișcări robotice, cei 200 de competitori fac ultimele mișcări de încălzire. Îi așteaptă o „linie” de 80 de metri, curbe chircite, pante înfiorătoare și aplauzele a zeci de turiști. Chipuri cu ochi oblici și fețe sud-americane transmit exaltare și curiozitate.
Și concursul începe! La proba de viteză se aliniază chiar și fetițe de șase anișori, chiar și supraponderali, chiar și multiplul medaliat al României la lungime: Tiberiu Țălnar (24 de ani). S-a retras și tocmai a cârmit spre antrenorat: „Apreciez inițiativa voastră din acest cadru neconvențional”. Și urmează ștafeta! Transformate în bețe purtate spre finiș, ziarele ProSport sunt făcute sul. Nimeni nu le scapă, nimeni nu gâfâie, nimeni nu pare epuizat. Abandonuri zero, speranțe pentru o nouă ediție, maxime. Dan Serafim, părintele aruncătorilor români, prezent și el la eveniment, trage concluzia: „De 25 de ani intru în această salină și nu credeam vreodată că se poate produce aici un eveniment în stil occidental. Everyone can Bolt!”.