Glonț s-a dus!** Oscar Pistorius și-a confundat iubita cu un hoț și a împușcat-o mortal: „Nu va mai face sport” Reacții după dramă:
Într-un spot pentru Nike, Oscar se autoeticheta: „Sunt glonțul de pe țeavă”
Reeva Steenkamp (30 de ani), prietena lui, ar fi fost împușcată de trei ori: o dată în cap, o dată în piept și o dată în braț
În Africa de Sud există 5.950.000 arme în circulație, doar 3.730.000 fiind înregistrate oficial
Erau prieteni de doar câteva luni și nimic nu părea să le frângă povestea de iubire. Ea? Un cunoscut fotomodel, Reeva Steenkamp (30 de ani), imaginea Avon în Africa de Sud, o tipă cu nenumărate pictoriale în reviste de profil. El? Avea tot sportul mondial la picioare. Era exemplul perfect al omului care-și poate împinge limitele la maximum. Pentru că s-a născut fără peronee și medicii i-au amputat ambele picioare. Și-a clădit un drum în viață prin sport. Mai întâi prin rugby, apoi prin atletism, devenind un specialist al probei de 400 m.
Imaginile cu Pistorius încălțând protezele de carbon făceau și pietrele să plângă, iar povestea lui a înduioșat tot globul. A câștigat tot în concursurile pentru persoane cu dizabilități, iar anul trecut a devenit primul sportiv cu handicap participant la o ediție a Jocurilor Olimpice. Cam asta ar fi pe scurt cariera lui pe portativ.
În noaptea de miercuri spre joi însă, Oscar n-a mai avut viteza de gândire specifică sprinterilor. Aflat în casa sa, situată într-un cartier exclusivist din Pretoria, Pistorius și-a împușcat iubita de trei ori: în cap, în piept și în braț! Da, chiar pe cea care în urmă cu câteva zile îl catalogase drept un „om impecabil”.
50 de crime zilnic!
Conform presei sud-africane, Pistorius i-a anulat fără recurs destinul crezând că un hoț a pătruns prin efracție în casa sa! Însă casa avea garduri înalte cât Yao Ming, instalație electrică și pază! Presa din țara lui Nelson Mandela a adăugat că o serie de urlete s-au auzit din casa lui Oscar cu puțin timp înainte de împușcături, iar Justiția sud-africană n-a înghițit pe nemestecate ipoteza avansată de mass-media. Oscar a fost arestat, iar episodul scoate la iveală din nou problema armelor în Africa de Sud. Se spune că țara se situează pe poziția a șaptea la nivel global în privința numărului de infracțiuni și tot pe locul șapte în ceea ce privește numărul de crime intenționate la nivel global. Conform „Guardian”, în Africa de Sud au loc 50 de crime zilnic comise cu arme de foc!
Ca în Statele Unite
Un personaj important din sportul românesc, care a vizitat Africa de Sud de câteva ori, povestește: „Exact ca în SUA, în Africa de Sud e o lege permisivă în privința armelor și muniției. Armele vin din țările din nord! Pistorius n-ar fi trebuit niciodată să fie primit în competițiile sportivilor fără dizabiltăți”. În Africa de Sud există 5,95 milioane de arme în circulație, doar 3,73 de milioane fiind înregistrate oficial. Conform BBC, patru arme sunt înregistrate oficial la 100 de persoane.
Românii care l-au urmărit explică în rândurile alăturate cum cred că va evolua cariera lui Pistorius după tragicul episod.
Nicolae Mărășescu vorbește de pe poziția omului care l-a văzut live sau a comentat sute de concursuri de atletism.
L-ați văzut vreodată live pe Pistorius?
E o adevărată dramă ce s-a întâmplat în Africa de Sud, nu l-am văzut decât la televizor, dar l-am apreciat pentru ce a făcut în sport.
Vi se pare corectă acceptarea lui printre sportivii fără handicap?
Da! Pentru că el a dovedit că poate face lucruri nebănuite și a deschis o adevărată cutie a pandorei. Mai exista un săritor în înălțime care sărea peste doi metri doar cu un picior.
Va mai putea să facă sau nu sport de performanță după o eventuală perioadă după gratii sau cum îl va influența psihic această tragedie?
Nu știu cum se pune problema. El e criminal până la urmă, dar depinde de cum se judecă. Dacă va fi liber, va avea capacitatea să practice în continuare, dar nu știu dacă la același nivel.
Ionela Tîrlea, vicecampioană olimpică la 400 m garduri, a concurat de 10 ori la concursuri în Africa de Sud, iar pe finalul carierei, a participat la un grand-prix alături de Oscar.
Cât de periculos e să mergi singură pe stradă în Africa de Sud?
Eu am fost de multe ori și în Johannesburg și în Cape Town, organizatorii ne spuneau să nu ieșim singuri, dar nu mi s-a întâmplat niciodată nimic.
Ai avut ocazia să-l vezi live pe Pistorius?
Da, la antrenamentul de dinaintea unui concurs. Și n-a fost deloc plăcut, pentru că el tocmai își punea protezele de carbon. Toată lumea se uita la el, vă dați seama. Din curiozitate, dar nu e plăcut. Oricum, eu cred că nu-i confereau niciun avantaj acele proteze, din moment ce el nu are gambe și pleacă din start cu un handicap.
Mai poate un sportiv să facă atletism după o asemenea întâmplare?
Habar n-am, dar, dacă va face pușcărie, atunci îi va fi greu.
Ioan Vieru e cel mai bun român din istoria probei de 400 m, specialitate marcată de figura lui Pistorius. Interesant e că recordul personal al sud-africanului (45,07) e superior recordului României, stabilit de Vieru în 2006 (45,60).
Îi confereau sau nu avantaj protezele?
Tot respectul pentru rezultatele lui, dar îi confereau un avantaj, pentru că el nu obosește ca un sportiv normal. Ar fi trebuit să rămână doar la concursurile sportivilor cu dizabiltăți. N-am concurat împotriva lui, dar l-am urmărit de aproape.
Va mai putea face sport de performanță după acest episod?
Când îți împuști iubita, din greșeală sau nu, atunci te va marca toată viața. Doar era persoana cu care-și petrecea viața, cu care trăia în casă. N-aș vrea să fiu în pielea lui. Dacă îl vor condamna la închisoare, atunci nu cred că va mai practica atletismul la un înalt nivel.
Pentru a se apăra de potențiali criminali, Pistorius avea în dormitor o bâtă de baseball, una de cricket, un pistol de 9 mm (arma pe care a folosit-o) și o mitralieră, conform unui reportaj realizat de Daily Mail în 2011.
Un purtător de cuvânt al Poliției din Pretoria a declarat că poliția mai fusese chemată în trecut la adresa lui Pistorius pentru probleme „familiale”
Locuința lui Pistorius avea bodyguarzi 24 de ore din 24