Ierarhie răsturnată. Kenya este regina ediției a 15-a a CM de atletism, pentru prima dată în istorie. România, fără medalie mondială din 2009

Kenya a încheiat în premieră o ediție de Campionat Mondial de atletism pe prima poziție în clasamentul pe medalii. Cu șapte medalii de aur, șase de argint și trei de bronz, Kenya a depășit echipa Jamaicăi, cea care a terminat întrecerile de la Beijing tot cu șapte medalii de aur, dar cu doar două medalii de argint și trei de bronz.

Kenya a reușit să impresioneze la Beijing, ieșind din zona de confort a medaliilor obținute în cursele de fond și semi-fond, repurtând un succes istoric la suliță, prin sportivul de 26 de ani, Julius Yego, dar și titlul la 400 m garduri, masculin (Nicholas Bett). Performanța acestei națiuni vine la doar câteva săptămâni după ce jurnaliștii televiziunii ARD și cei ai publicației The Sunday Times detonau o bombă în atletismul mondial și îndreptau acuzații grave de dopaj înspre Rusia și Kenya.

  • Dezvăluirile din media arată că aproximativ 12.000 de teste de sânge vizând 5.000 de sportivi ridică semne de întrebare asupra medaliilor câștigate în perioada 2001 – 2012, în diferite concursuri atletice. Cei mai mulți sportivi cu probleme provin, susțin jurnaliștii, din rândul delegațiilor Rusiei și Kenyei.
  • Conform unor experți consultați de BBC, documentele procurate de jurnaliștii The Sunday Times arată că o treime din medaliile din probele de anduranță de la Jocurile Olimpice și Campionatele Mondiale în perioada 2001-2012 au fost câștigate de atleți ale căror teste au avut rezultate suspecte. În total, 146 de medalii, dintre care 55 de aur, sunt contestabile susțin britanicii. Mai mult, 80% dintre rezultatele Rusiei din această perioadă ar fi aparținut unor sportivi ale căror teste au avut anomalii.

Rusia s-a prăbușit după acest scandal: oficialii federației ruse de atletism au decis ca sportivii suspectați că ar fi concurat și ar fi câștigat dopați să nu fie incluși în delegația care a făcut deplasarea la Beijing. Rezultatele s-au văzut în clasamentul final pe medalii. De pe prima poziție obținută în 2013, grație celor șapte medalii de aur (dintr-un total de 17), Rusia a fost la un pas să piardă Top 10-ul pe națiuni în 2015, cu două medalii de aur și câte un argint și un bronz, care au plasat-o în final pe locul nouă.

În China, la o ediție a surprizelor în care țara gazdă a luat medalie la sprint – în cursa masculină de 4 x 100 m și a dat unul dintre finaliștii în proba regină de 100 m masculin, Kenya a câștigat mai mult decât s-ar fi așteptat mulți fani ai atletismului. Asta chiar dacă nu mai puțin de 40 de sportivi ai săi au fost suspendați pentru dopaj în ultimii doi ani – potrivit The Guardian – și în plus, chiar în timpul Mondialelor, alți doi atleți – alergătorul de 400 m, Joyce Zakary și Koki Manunga – specialist la 400 m garduri, au acceptat suspendări provizorii, după ce probele pre-competiție au fost pozitive.

Medaliile cucerite de Kenya la Campionatul Mondial din Beijing

  • Maraton – feminin: argint (Helah Kiprop)
  • 10.000 mfeminin: aur (Vivian Cheruiyot)
  • 10.000 m – masculin: argint (Geoffrey Kamworor), bronz (Paul Tanui)
  • 5.000 m – masculin: argint (Caleb Ndiku)
  • 3.000 m obstacole – feminin: aur (Hyvin Jepkemoi)
  • 3.000 m obstacole – masculin: aur (Ezekiel Kemboi), argint (Conseslus Kipruto), bronz (Brimin Kipruto)
  • 1.500 m – masculin: aur (Asbel Kiprop), argint (Elijah Manangoi)
  • 1.500 m – feminin: argint (Faith Kipyegon)
  • 800 m – masculin: aur (David Rudisha)
  • 800 m – feminin: bronz (Eunice Sum)
  • 400 m garduri – masculin: aur (Nicholas Bett)
  • suliță – masculin: aur (Julius Yego)

Per total, la Beijing, doar SUA a reușit să adune mai multe prezențe de podium (18, față de cele 16 pentru Kenya), însă americanii care au dominat acest clasament în perioada 2003 – 2011 au plătit din nou, ca și în 2013, pentru titlurile ratate la limită.

Podiumul celei de-a 15-a ediții de Campionat Mondial de atletism este răsturnat față de cel înregistrat în 2009, la Daegu (SUA, Jamaica, Kenya).

  • România a încheiat fără medalie în 2015, ca și în precedentele două ediții de Campionat Mondial, cel mai bun rezultat fiind adus de Marian Oprea (33 ani) – locul șase în finala de triplusalt.
  • Londra va găzdui următoarea ediție a Campionatului Mondial de atletism, în 2017

 

Publicat: 31 08. 2015, 09:14
Actualizat: 31 08. 2015, 09:15