INTERVIU cu PRIMUL ROMÂN calificat la JO 2016, atletul Marius Ionescu: „Am simțit greutăți doar la km 35”. Maratonul de la Dusseldorf, cele două bășici, paharul de bere, pantofii roșii și cartea lui Haruki Murakami

Redactor:
Andru Nenciu
INTERVIU cu PRIMUL ROMÂN calificat la JO 2016, atletul Marius Ionescu:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Atletul Marius Ionescu (30 de ani) a devenit primul sportiv român calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016
  • Sportivul din Craiova a câștigat duminică Maratonul de la Dusseldorf, cu timpul de 2h13,19, realizându-și baremul impus de IAAF (Federația Internațională de Atletism) pentru CM din august. Standardul propus de IAAF, 2h17:00, reprezintă și barem pentru JO din Brazilia de peste un an
  • Elevul profesorului Cătălin Geapana și-a corectat recordul personal, 2h13,33 (Hamburg 2013) cu 14 secunde
  • ProSport a stat de vorbă duminică seara cu fondistul care în august va participa la al treilea campionat mondial al carierei


Marius Ionescu, în Satul Olimpic de la Londra, la Jocurile Olimpice din 2012. FOTO Andru Nenciu

Cuvintele i se încăpățânează să nu avanseze pe vârful limbii. Mai resimte încă supradoza de oboseală acumulată pe parcursul celor 42,195 de kilometri ai maratonului de la Dusseldorf. Abia în toiul nopții spune că va conștientiza cu adevărat performanța obținută în Germania: realizarea baremului pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro și implicit pentru Campionatul Mondial din luna august.

Marius Ionescu (30 de ani) se hrănește cu mișcare, cu agitație și cu alergare. Spune că ar alerga și noaptea, dar apoi n-ar mai avea resursele fizice necesare pentru a se încheia la șireturi dis-de-dimineață. Mereu aflat pe picior de fugă, elevul antrenorului Cătălin Geapana dă dovadă de o rezistență dincolo de firesc în fața durerii. I-ar trebui toată catedra de matematică de la Lazăr, Neculce, Sava și Caragiale pentru a socoti exact câți kilometri a alergat în carieră, dar își bombează pieptul și zice că va menține ritmul constant și la 100 de ani.

Un adevărat promotor al alergării în România, „Piciu” are mereu un sfat și pentru amatorii de sport în aer liber. „Dacă începeți serviciul în jurul orei 8, ideal ar fi să vă treziți pe la 6, să faceți un duș și să porniți la o tură de alergat. În Marea Britanie există un cult pentru alergarea de dimineață. Pe șosea, pe trotuare, în parc, oriunde! Dacă nu s-ar putea dimineața, atunci și seara e bine, pentru că mușchii se relaxează după o zi petrecută pe scaunul de la birou. Cea mai mare problemă o constituie voința oamenilor de a se da jos din pat dis-de-dimineață. Trebuie să aveți voință!”, e sfatul lui Marius pentru cititorii ProSport. Până la punerea în aplicare a mesajului campionului din Craiova și până la exerciții de voință, să prindem curaj cu povestea cursei de la Dusseldorf, un maraton la finele căruia un român și-a realizat baremul pentru Jocurile Olimpice.


Marius, primul din dreapta, la puțin timp după ce începuse cursa din Dusseldorf. FOTO RP Online

Felicitări, Marius. Cât te-ai pregătit pentru acest maraton terminat cu barem pentru Jocurile Olimpice și în același timp pentru Campionatul Mondial?
Mulțumesc. Am început pregătirea din noiembrie, era o cursă foarte importantă pentru mine în contextul în care anul trecut nu m-am putut exprima la un nivel strălucitor. N-am avut un an în care să-mi meargă prea strălucit. Mă bucur că acum se văd roadele unei perioade în care am muncit până la ultima picătură de energie și simt că munca mi-a fost îndeplinită. Cursa de la Dusseldorf este a doua din 2015 pe care o câștig, prima a avut loc în primăvară, pe 1 martie, în Olanda, a fost o cursă de 20 de kilometri.

Pregătitoare să-i spunem.
O putem percepe și așa. Sunt mulțumit, sunt foarte mulțumit.

Spuneai că ai început pregătirea din noiembrie, avem deci șase luni de antrenamente. Unde te-ai pregătit?
În Portugalia, la climă mai caldă, potrivită pentru noi, alergătorii de cursă lungă.

Înainte să reintrăm în atmosfera cursei, aș vrea să te întreb cât de mult îl ajută pe un sportiv care a alergat 42 de kilometri și 195 de metri o halbă cu bere?
Ha, ha, ha. De ce mă întrebi?

Te-am văzut pe podium cu o halbă imensă de bere în mână. A fost premiul?
A fost un pahar pe care cu greu l-am putut ține în mână… Era ca trofeu din partea sponsorului competiției, Erdinger, producător de bere. Să știi că doar am gustat…
 


Traseul din Dusseldorf, unul pe care Ionescu l-a considerat facil FOTO RP Online

Hai să vorbim puțin despre cursă. Ai marșat pe o tactică anume, ți-ai adaptat strategia în funcție de ce pregăteau ceilalți competitori?  
A fost o cursă bună din toate punctele de vedere. Am beneficiat de un grup cu care să alerg până la kilometrul 30, iar apoi am mers singur și parcă îmi crește pulsul și acum când revăd finalul cu ochii minții. Sunt bucuros că s-a terminat cu bine. Traseul a fost unul care mi s-a potrivit mânușă, iar vremea s-a dovedit a fi tocmai bună pentru o alergare lungă.

În proba de maraton, competitorii mărturisesc că se lovesc de un punct critic în timpul cursei. Nu-și mai simt picioare, nu mai văd nimic, nu mai rezistă din punct de vedere psihic sau durerile le taie tot elanul. Ai simțit că nu mai poți la un moment dat?
Am simțit ceva greutăți la kilometrul 35, dar am zis că este cursa mea și nu-mi pot permite să las pe altcineva să-mi fure acest moment.

Cum te-ai redresat?
Totul îți vine din interior, îți induci ideea că ai resursele fizice necesare pentru a continua. Trebuie să ai și atitudine, trebuie să te și automotivezi după fiecare kilometru.

„La noi, în cursa de maraton, punctele moarte sunt după kilometrul 30. Între kilometrii 30 și 40. De la kilometrul 37 poți să începi să spui că dacă „am rezistat până acum, mai rezist încă 5 kilometri”. Dar trebuie să fii foarte tare, trebuie să fii foarte puternic ca mentalitate și să crezi foarte mult că poți depăși acel moment dificil. Am avut multe momente moarte, cum spunem noi în atletism, în care am cedat și am realizat că am greșit, dar era prea târziu”

Constantina DIȚĂ‚, campioană olimpică maraton – Beijing 2008

Recordul României la maraton, deținut de Cătălin Andreica, stă în picioare de aproape 37 de ani. De ce ai avea nevoie pentru a-l putea corecta?
Sunt multe lucruri, dar acum mă gândesc că am capacitatea să dobor recordul național, trebuie doar să am o cursă precum cea de aici, de la Dusseldorf, să am cu cine alerga până spre final, atleți de valoare, cu reale calități, care să impună un ritm ridicat și să se nască o concurență generatoare de timpi foarte buni.


Marius Ionescu va participa în Beijing la al treilea campionat mondial al carierei, craioveanul fiind unicul băiat român care a luat vreodată startul la o comeptiție de o asemenea anvergură. Sportivul pregătit de Cătălin Geapana a participat pentru prima dată în 2011, când a terminat la Daegu pe locul 13 (2h15:32), iar în 2013 a luat startul la Mondialul din Moscova, loc 26 (2h18:31)




Marius a purtat pantofi de greutatea fulgului. Culoarea roșie, culoarea lui preferată FOTO RP Online

Cât va dura pauza de refacere a maratonistului după 6 luni de pregătire la intensitate maximă

Din punct de vedere fizic cum ai terminat cursa? Unii fondiști încheie cu răni la picioare, cu bășici, cu unghii smulse…
Am încheiat cu ceva obișnuit pentru un maratonist, nimic ieșit din comun după o cursă de 42,195 km. Fără probleme cu picioarele. Bine doar una-două bășici, ceea ce este normal pentru o cursă de o asemenea anvergură.

Te-ai pregătit șase luni, ai susținut un ritm ridicat timp de mai bine de două ore. Ce presupune refacerea în cazul unui maratonist sau ce urmează pentru tine?
Acum voi avea o săptămână de pauză, iar după această perioadă intenționez să încep ușor cu pregătirea pentru Campionatul Mondial din luna august din China, unde sper să concurez cât mai bine.

În China, în Beijing, a fost obținută la proba ta o performanță fabuloasă de către o româncă – aur olimpic prin Constantina Diță când avea 38 de ani. Continuă tu de aici.
Eee, e o mare performanță care mă ambiționează și pe mine și sper să mă autodepășesc și eu în China. Un lucru e sigur: voi da tot ce am mai bun în mine.

! INFO Elevul antrenorului Cătălin Geapana e al doilea român din istoria maratonului masculin olimpic după Constantin Grecescu (1964)


Pentru a se reface, Ionescu adoptă de multe ori, la finele unei curse de 42,195 km, metoda „BUTOIUL”. „Două reprize a câte un minut. Mai mult nu-ți rezistă organismul”, spune „Piciu”


„Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă”

Ai văzut filmul Omul cu un pantof roșu?
L-am văzut, dar eu alerg cu ambii pantofi roșii.

Știi că ucraineanul de la înălțime, Bohdan Bondarenko, concurează cu un pantof roșu și unul galben?
Știu, dar nu știu dacă eu voi face asta vreodată.

103 sportivi au fost în delegația României la Jocurile Olimpice de la Londra. România a obținut două medalii de aur, cinci de argint și două de bronz

466 de zile au mai rămas până la Jocurile Olimpice de la Rio (5-21 august 2016). COSR e condus în prezent de Alin Petrache

În final aș vrea să le transmiți un mesaj amatorilor de alergare din România sau să le oferi un sfat pentru că fenomenul a cunoscut o dezvoltare impresionantă în ultimii ani și la noi în țară.
Un mesaj, un sfat…

Ce vrei tu.
Cred că o să le recomand o carte.

Te rog!
Eu le-aș recomanda tuturor sportivilor amatori pasionați de jogging cartea „Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă”, scrisă de japonezul Haruki Murakami, e una dintre cărțile bune pe care le-am citit și îi invit și pe ei s-o citească.


Japonezul Haruki Murakami (66 de ani) a mai scris, printre altele, Pădurea norvegiană, În căutarea oii fantastice, Cronica păsării-arc și Kafka pe malul mării

Care e subiectul cărții?
Murakami istorisește trăirile simțite în timpul maratoanelor, când alergarea sporește senzația de libertate. În cele aproximativ 300 de pagini m-am regăsit de multe ori și eu. Ideea care se desprinde e că alergatul se transformă într-o disciplină autoimpusă, ca primă condiție pentru a realiza noi opere. E un tip care și-a măsurat întreaga existență între maratoane și cărțile publicate.

M-ai convins, mă voi apuca și eu de alergat de luna viitoare.
Nu de luna viitoare! Nici vorbă! De mâine sau de poimâine!
 

Ușor-ușor, totuși se mișcă ceva și la noi, și oamenii par să aibă mai mult grijă de sănătatea lor. Cel mai mult se pune accentual pe jogging în Marea Britanie, Statele Unite și Japonia.

Marius IONESCU (30 de ani)
 


Cum să nu ai puterea să zâmbești după o asemenea cursă? FOTO RP Online

2h12:30 e recordul României, stabilit de Cătălin Andreica – 3 septembrie 1978

2h13:19 e recordul personal al lui Marius Ionescu – 26 aprilie 2015 (Dusseldorf)

2h04:42 e cel mai bun timp mondial al anului, stabilit de kenyanul Eliud Kichoge – 26 aprilie 2015 (Londra)

2h02:57 e recordul mondial, stabilit de kenyanul Dennis Kipruto Kimetto – 28 septembrie 2014 (Berlin)



Pe acoperișul lumii, la Cupa Europei de la Bergen, Norvegia 2009 FOTO Andru Nenciu

Marius Ionescu

  • Născut: 18.12.1984, Craiova
  • 1,74 m/54 kg
  • Antrenor: Cătălin Geapana
  • Personal best: 2h13:19 (maraton)
  • Club: CSM Craiova / Altrincham & District Athletic Club

Jocuri Olimpice
Loc 26, Londra, Marea Britanie, 2012 – maraton

Campionate Mondiale
Loc 57, Copenhaga, Danemarca, 2014 – semi-maraton
Loc 26, Moscova, Rusia, 2013 – maraton
Loc 13, Daegu, Coreea de Sud, 2011 – maraton

Campionate Europene
Loc 21, Barcelona, Spania, 2010 – 10.000 m

Curse Juniori & Tineret
Bronz – Campionatul European U23, 2005 – 10.000 m
Loc IV – Campionatul European U23, 2005 – 5.000 m
Aur – Campionatul European Juniori, 2003 – 10.000 m
Argint – Campionatul European Juniori, 2003 – 5.000 m
Argint (echipa) – Campionatul European de Cros Juniori, 2003
Loc V (individual) – Campionatul European de Cros Juniori, 2003


La CM de la Moscova, craioveanul a încheiat pe locul 26 FOTO Mircea Roșca / Mediafax

Alte rezultate
2009 – Loc III (echipa) – Northern Six Stage Road Relays Championships
2010 – Loc III – Venlo Half-Marathon | Loc II – Birmingham Grand Prix 10.000 m
2011 – Loc 14 – Rotterdam Marathon
2012 – Loc 7 – EurAsia Marathon, Istanbul | Loc I (echipa) – Northern Six Stage Road Relays Championships
2013 – Loc V – Hamburg Marathon | Loc I – Chester Marathon | Loc I – Bridlington Half-Marathon
2014 – Loc III – Bupa Great North Run 10k | Loc IV – van Alphen 20k | Loc I – Chester Marathon
2015 – Loc I – van Alphen 20k

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Reacţia unui turist grec, venit la schi în
Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat Genoa
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat…
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis.
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×