Isinbaeva condamnă homosexualitatea, colegele din echipa de ștafetă nu sunt de acord! FOTO Protest inedit la Moscova

Campioana mondială la prăjină, Elena Isinbaeva (31 de ani), a acordat joi o serie de declarații prin care condamnă homosexualitatea. Rusoaica a criticat atitudinea mai multor atlete prezente la Moscova, care au ales să-și picteze unghiile în culorile curcubeului, ca metodă de susținere a drepturilor persoanelor lovite de o nouă lege anti-gay în Rusia. Conform noii norme, în Rusia este interzisă propaganda pentru drepturile homosexualilor, iar unii sportivi calificați la JO de iarnă de la Soci (2014) au și luat atitudine, anunțând că vor boicota ediția din Rusia.

Recordmena mondială la prăjină și-a expus imediat punctul de vedere: „Dacă noi permitem promovarea acestor lucruri pe străzi, atunci trebuie să ne temem pentru sănătatea națiunii noastre, pentru că ne considerăm normali”, a declarat în limba engleză dubla campioană olimpică, adăugând: „Totul vine din istorie, noi nu am avut astfel de probleme vreodată și nici nu vrem să ne confruntăm cu ele pe viitor”.

Protest inedit pentru echipa de ștafetă a Rusiei

Componente ale echipei de ștafetă 4×400 a Rusiei, medialiată cu aur la Mondialele de la Moscova, Kseniya Ryzhova și Tatyana Firova s-au sărutat chiar pe podiumul de premiere, după ce au primit medaliile de aur. Gestul lor vine ca un protest la adresa atitudinii arătate de guvernul rus în legătură cu drepturile comunității gay.

Cele două au făcut un gest simuilar, imediat după ce au câștigat cursa.

Emma Green: „CUM AM AJUNS LA MOSCOVA, AM VĂ‚ZUT CURCUBEUL”

Săritoarea în înălțime suedeză Emma Green Tregaro, medaliată cu bronz la CM din 2005, și sprintera Mao Hjelmer au apărut pe stadionul din Moscova  cu unghiile pictate în culorile curcubeului, iar amănuntul a fost imortalizat de zeci de blițuri.  „Prima dată când am ajuns la Moscova și am deschis draperiile camerei de hotel, am văzut curcubeul! A fost ca o ironie!”, a declarat Tregaro pentru siteul suedez Expressen. „Apoi, o prietenă mi-a sugerat pe o rețea de socializare că aș putea să-mi fac unghiile în culorile curcubeului – ca un  detaliu care să conducă la anumite idei”.

Isinbaeva: „E LIPSĂ‚ DE RESPECT!”

Isinbaieva a reacționat imediat: „Lipsă de respect pentru țara noastră! Lipsă de respect pentru cetățenii acestei țări! Poate că suntem noi diferiți față de alți oameni din Europa. Noi avem regulile noastre și trebuie respectate. Când noi călătorim în alte țări, obișnuim să le respectăm toate normele!”

Noua lege implementată în Rusia nu interzice participarea la paradele gay sau promovarea lesbianismului, dar orice persoană care poartă un steag în culorile curcubeului pe străzi sau postează opinii despre homosexualitate pe rețelele de socializare, poate fi acuzat de propagandă.

Steagul de curcubeu e cel mai des identificat ca un simbol al comunității și identității LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și trangen) și e folosit mai ales ca o exprimare a mândriei gay.

IAAF nu vrea să deranjeze pe nimeni

Afirmațiile atletei care a corectat de 28 de ori recordul mondial la prăjină au ajuns și la urechile șefilor IAAF. Potrivit unei declarații acordate pentru AFP de Nick Davies, ofițerul de presă forului mondial „IAAF condamnă discriminarea religioasă, politică și sexuală… dar respectă ambele opinii: cea exprimată de Green Tregaro și cea a Elenei Isinbaeva”

O atitudine dură față de ieșirea vedetei din Rusia a avut americanul Nick Simmonds (argint la 800 de metri), care și-a dedicat medalia prietenilor gay.  „Nu pot să cred că Elena a afirmat așa ceva! E foarte rău. Noi nu o susținem și vom continua să luptăm împotriva ignoranței pe care o afișează. Acești oameni așa au fost creați, sunt normali și ei!  Scopul meu a fost să obțin la Moscova o medalie, dar pentru că mi l-am atins, acum voi continua să-mi exprim opinia față de atrocitățile din Rusia”, a precizat Simmonds.

 

 

 

Publicat: 20 08. 2013, 11:23
Actualizat: 20 08. 2013, 11:24