Noile descoperiri în domeniul protezelor vor permite atleților cu handicap îmbunătățirea timpilor „E posibil ca într-o zi un paralimpic să corecteze și recordurile lui Bolt”, pretinde un cercetător de la Universitatea din Sheffiled
Progresul tehnologiei în domeniul sportiv e gata să scoată pe portativul de atletism adevărate mașini umane, iar exemplul sud-africanului Oscar Pistorius, primul sportiv cu proteze elegibil pentru o ediție a Jocurilor Olimpice, a deschis noi perspective în sectorul atleților cu handicap. Cercetătorii lucrează acum la îmbunătățirea pieselor medicale ce substituie segmente din corpul uman, iar în urmă cu două zile, David James, un cunoscut specialist în domeniul sportului (Universitatea din Sheffield), a scos din laboratoare amenințarea pentru starurile din atletism, dar și pentru cronometre. „Suntem în era în care protezele pot depăși performanțele umane, iar odată perfecționate, atleții cu handicap ar putea zbura pe pistă. E posibil ca într-o zi, paralimpicii să fie mai rapizi și decât Usain Bolt”, anunță James, citat de Associated Press. Declarația s-a răspândit în lume cu viteză de jamaican celebru, iar previziunea a redeschis un subiect tabu: conferă sau nu protezele un avantaj? Au voie sau nu paralimpicii pe pista sportvilor fără handicap? Trei oameni importanți din atletismul românesc au încercat să dezvolte delicata ipoteză lansată de britanici.
Iolanda Balaș (dublă campioană olimpică – înălțime, 1960 și 1964)
„În realitate, progresul tehnologiei nu se poate opri și sunt sigură că noile proteze le vor conferi o ușurință și mai mare în alergare persoanelor cu dizabilități. Rezultatele se vor îmbunătăți de la an la an, iar recordurile s-ar putea clătina. Acești atleți nu ar trebui să concureze alături de sportivii normali. Să avansăm ipoteza conform căreia națiunile puternice din punct de vedere financiar ar miza pe sportivi paralimpici care ar primi acordul IAAF. În lupta cu acești sportivi am intra și țările subdezvoltate și noi, care ne bazăm pe aceleași cabinete medicale de pe vremea mea, pe o cercetare inexistentă și pe o capitală fără un stadion național cu pistă de atletism”.
„Peste ani și ani, rezultatele studiilor s-ar putea adeveri”
Cătălin Câmpeanu (campion național 100 m / 10,28 PB) „În primul rând, mă îndoiesc că forul internațional va mai accepta pe viitor sportivi cu handicap gen Oscar Pistorius. Dacă totuși li se va deschide ușa, atunci putem să ne așteptăm la rezultate bune în cazul unora. În probele de alergare, sportivii cu proteză în locul gambei n-ar putea să amenințe vârfurile, pentru că atât timp cât ai coapsa ești predispus la accidentări. Orice sportiv se «taie» la coapsă mai întâi, unde sunt mușchii cei mai importanți. Cei ce au proteze pe tot piciorul au șanse mai mari de a obține rezultate bune” .
Dan Serafim (antrenor federal atletism) „Sunt convins că tehnologia va merge mai departe, iar ce s-a făcut cu Pistorius e un lucru pozitiv. Redă modul de viață, modul de a te întrece, dar și de a dovedi că poți face mai mult decât să stai într-un cărucior. Nu cred totuși că ar fi normal ca paralimpicii să concureze alături de sportivii normali. Nici peste două-trei decenii nu cred că un atlet – normal sau paralimpic – ar avea capacitatea să-i doboare recordurile lui Bolt”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER