În China un medaliat cu aur la JO primește 300.000 de dolari. La fel și antrenorul
Vali Tomescu (35 de ani) a primit propunerea de a antrena lotul feminin de maraton al Chinei prin intermediul lui Brendan Reilly, managerul Constantinei Diță. Discuțiile cu partea chineză au demarat în septembrie, s-au finalizat în martie, iar contractul antrenorului român se întinde pe perioada 2012 (după JO) – 2016, cu obiective bine trasate: medalie la CM 2015 și aur la JO 2016. Depărtarea de casă nu i-a cicatrizat însă rana cauzată de ignoranța afișată de stat sau de club.
De ce scrisoare către Victor Ponta? Pentru că Victor Ponta, primul ministru în exercițiul funcțiunii, și-a exprimat în mod public suportul pentru sportul românesc, pentru olimpism și pentru că deține puterea să deblocheze sumele respective pentru Ministerul de Interne și să folosească chiar sume din rezerva Guvernului României.
Premierul Ponta nu a făcut până acum declarații de genul „nu suntem o țară de înotători!”. Anticipezi că atenția acordată sportului va spori? Sportul românesc se va schimba în momentul reglementării legii sponsorizării și legii sportului, până atunci o să ne chinuim într-o criză continuă și o să ne îmbătăm cu excepțiile pe care țara noastră le tot scoate dintr‑o pălărie a valorilor pure, dar care devin tot mai rare. Ne trezim dintr-o dată că suntem mari români când un sportiv reușește o excepție, ne dau lacrimile! Și după o săptămână? Îl înjurăm că a câștigat de fapt prea mulți bani! Bani care în cazul nostru nici măcar nu i-am primit! În final, cu acești bani aș reuși să-mi cumpăr măcar o garsonieră în țară, că și așa stau tot pe la prieteni cand vin în România, nedeținând vreo proprietate.
„În China premiile se plătesc în cel mult trei luni!”
Nu le-ai pus cruce banilor? Speri să se mai rezolve problema după patru ani? Eu sper să se rezolve… sincer. S-au scurs patru ani de când am câștigat dreptul acestor bani și, spre rușinea României, încă nu am fost recompensați! La un moment dat, începuse să-mi fie rușine să tot întreb când vom primi acești bani, dar sunt bani munciți și bine meritați, nu e vorba de vreo pomană!
Ai informații conform cărora alți sportivi de la Dinamo și-au luat deja banii? Informațiile neoficiale sunt că alți sportivi și-au primit o mai mare parte din bani, dar nu am vreo dovadă concretă. Nu iese fum fără foc! Deci ceva sigur s-a rezolvat.
Cât primesc în China un antrenor și un sportiv medaliat cu aur la JO. Să luăm exemplul Londra. Premiile sunt mari în China pentru un medaliat cu aur la Jocurile Olimpice. Cele totale se pot ridica la aproximativ 300.000 de dolari din toate sursele, adică pe lângă federații, comitet olimpic, guvern și provinciile își adaugă propriile premieri. Sume care, spre deosebire de România, chiar se plătesc! Și în niciun caz după patru ani, ci în maximum trei luni. Un alt aspect important: antrenorul primește aceleași sume ca și sportivul, plus un buget și condiții excelente de pregătire pentru programul condus de el în următorul ciclu olimpic.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER