Născuți campioni: Atletul Vlad Dulcescu le calcă pe urme părinților, foști campioni și ei în probe de sprint. „Mă bucur că i-am bătut toate recordurile tatălui” | SPECIAL

Născuți campioni: Atletul Vlad Dulcescu le calcă pe urme părinților, foști campioni și ei în probe de sprint. „Mă bucur că i-am bătut toate recordurile tatălui” | SPECIAL
  • Publicat:

Proverbul cu așchia care nu sare departe de trunchi se potrivește de minune atletului Vlad Dulcescu. Sprinterul în vârstă de 26 de ani legitimat la Politehnica Iași – CSM Timișoara este multiplu campion și medaliat la 200 m, 400 m și 400 m garduri (proba favorită), reușind deja să depășească performanțele părinților săi, foști campioni și ei la diverse probe și componenți ai loturilor naționale.

În ciuda pandemiei, anul 2020 i-a adus lui Vlad numeroase medalii la întrecerile interne, dar și la Campionatele Balcanice, singurele întreceri internaționale organizate anul trecut. La Campionatele Naționale, Vlad a obținut titlul la 200 m și 400 m garduri în aer liber și bronzul la 400 m, iar în sală a fost vicecampion la 400 m.

Atletul Vlad Dulcescu le calcă pe urme părinților, foști campioni și ei în probe de sprint. Cel mai bun sportiv al clubului Politehnica în anul 2020

Sportivul născut la Focșani, dar transferat la Iași în urmă cu șapte ani, a cucerit titlul la 400 m garduri și la Cupa României, plus argintul la 400 m, iar de la Campionatele Balcanice s-a întors cu o medalie de argint obținută cu ștafeta de 4×400 m (Cluj-Napoca, aer liber, alături de Robert Parge, Mihai Răzvan Vasiliu și Mihai Cristian Pîslaru), un loc 3 la 4×400 m (Istanbul, sală, alături de Constantin Andonii, Mihai Cristian Pîslaru și Robert Parge) și un loc 4 la 400 m garduri (Cluj-Napoca, aer liber).

În acest an, pe lângă performanțele obținute pe plan intern, atletul care a participat în 2019 la Jocurile Mondiale Universitare de la Napoli a urcat pe treapta a doua a podiumului la Jocurile Balcanice de la Istanbul, cu ștafeta de 4×400, alături de Gabriel Cristian Voicu, Mihai Sorin Dringo și Denis Simion Toma. Cei patru au încheiat cursa pe locul 2, după Turcia, cu o performanță de 3:16:09, cucerind argintul balcanic.

Vlad Dulcescu și profesorul Dorin Ursache. Sursă foto: arhiva personală

S-a antrenat prin vie în starea de urgență

Ca pentru orice sportiv, 2020 a fost un an chinuitor și pentru Vlad Dulcescu. Nevoit să se antreneze în casă pe perioada stării de urgență, uneori a mai ”evadat” pentru alergări în natură, în vie, atunci când mergea la bunica sa.

„ Anul 2020 a fost un an destul de greu, atipic, dar cu rezultate destul de bune pentru mine. La primele campionate am luat medalie la 400 m, după care a venit pandemia și ne-a cam tăiat din elan. Mi-a fost foarte greu. Am stat o lună și jumătate doar în casă, mă antrenam în casă. Am putut ieși din casă doar în zilele în care mergeam cu mama mea la bunica, să-i ducem medicamente. Și cu ocazia asta mai alergam prin vie, ca să continui cât de cât, să nu fac pauză totală. Dar în rest, în casă. Genunchi în sus, flotări, abdomene. După starea de urgență mi-a fost foarte greu să revin la starea inițială, m-a afectat acea perioadă, cam o lună mi-a trebuit să revin”, povestește pentru ProSport atletul Vlad Dulcescu.

Aleargă de 7 ani pentru CS Politehnica Iași, sub îndrumarea prof. Dorin Ursache

Născut în Focșani, Vlad aleargă de 7 ani pentru clubul Politehnica Iași, unde este antrenat de prof. Dorin Ursache, specialist al probei de 400 m garduri, antrenor cu un palmares foarte bun în această probă. Vlad a ales să se transfere la Iași în urmă cu 7 ani atât pentru a lucra cu antrenorul său, cât și pentru condițiile de care beneficiază aici. Stadionul cu pistă din Copou înseamnă enorm pentru antrenamente în astfel de probe.

Vlad își amintește cât de greu i-a fost în trecut să se pregătească acasă, la Focșani, unde alerga mai mult pe șosea. Iar riscurile erau enorme.

„Avem condiții bune la Iași, avem stadionul, pista foarte bună. Față de Focșani sunt condiții bune. Sunt aici de 7 ani și pot să spun că perioada asta m-a schimbat mult în bine. Am trecut de la o zonă în care nu aveam condiții la una cu foarte bune condiții. Acasă nu puteam să fac 400 m garduri, nu aveam unde. Nu aveam unde să alerg. Dacă ploua, se inunda stadionul și de foarte multe ori eram nevoit să alerg pe șosea, printre mașini. Ceea ce este foarte riscant. Și mai făceam garduri scurte în sală pentru 400 garduri. Aici, la Iași, e cu totul altceva”, explică Vlad.

Vlad Dulcescu a cucerit prima medalie la vârsta de 6 ani. Sursă foto: Cristian Barbu

Adus de tatăl său la atletism

Vlad își amintește și acum primul contact al său cu pista de atletism. Totul a plecat din joacă, atunci când mergea cu tata la antrenament.

Tatăl său, Marius Dulcescu, a alergat 400, 400 m garduri și 800 m, iar mama sa, Lucica Dulcescu, a făcut 100 m și 200 m, ambii fiind multipli campioni și componenți ai loturilor naționale de juniori și tineret.

„Totul a început ca o joacă. M-a dus tata prima dată, mi-a zis să nu stau să pierd vremea prin fața blocului. ”Și dacă îți place, continui cu atletismul. Hai să faci un sport. Dacă nu vrei atletism, orice vrei tu”, mi-a spus tata. Și mi-a plăcut atletismul. Am luat-o ca o joacă la început, ca un copil, alergam pe stadion, joculețe, ștafete cu alți copii mai mici. Mi-a plăcut, m-a încântat ideea asta de a câștiga. Și am rămas.

Am mai făcut lungime la început, dar mi-am dat seama că nu este pentru mine. Au rămas sprinturile, m-am detașat spre 400 m și 400 m garduri. Tata a făcut probe destul de grele, eu nu am putut 800 m, dar mă bucur că i-am bătut toate recordurile la sprinturi”, rememorează Vlad, care spune despre tatăl său că a fost un „atlet complet”.

Și Medeea Dulcescu, sora lui Vlad, practică atletismul. Are 14 ani, iar atletul ieșean vede în ea o viitoare campioană la înălțime. „Este destul de înaltă și eu mi-aș dori ca ea să facă înălțime”.

Vlad Dulcescu și sora sa, Medeea. Sursa foto: arhivă personală

Primul concurs, prima medalie

Primul concurs a însemnat și prima medalie pentru Vlad Dulcescu. La șase ani de la debutul în atletism, Vlad cucerea bronzul la 60 m, sub îndrumarea prof. Fănel Iliescu.

„La primul concurs cred că eram junior 3. Am început cu domnul Fănel Iliescu și a fost un bronz la 60 m prima medalie. Nu-mi venea să cred, era prima competiție importantă și prima cu medalie. Am fost foarte bucuros, asta după vreo 6 ani de când am început atletismul.

Atunci mi-am dat seama că pot face performanță în atletism. Până atunci am fost cu capul în nori, nu mi-am imaginat că voi face sport de performanță”, povestește campionul de la Politehnica Iași, care i-a enumerat pe cei trei antrenori cu care a lucrat până acum în carieră: „Am început atletismul cu Fănel Iliescu, apoi am mai lucrat cu Gheorghe Alexandrescu, la juniori I, cu dânsul făceam foarte multe alergări pentru rezistență. Iar de șapte ani mă pregătesc la Iași cu prof. Dorin Ursache. Aceștia sunt cei trei antrenori cu care am lucrat în carieră”.

Visul olimpic

Pentru Vlad, visul suprem înseamnă Jocurile Olimpice. Și privește cu încredere spre Paris 2024, unde și-ar dori să concureze cu ștafeta României de 4×400 m.

„Visul tuturor atleților este să ajungă la Olimpiadă. Firesc, îmi doresc și eu să concurez la Jocurile Olimpice. Poate în 2024, probabil cu ștafeta de 4×400 m”, spune Vlad, care în orașul natal a urmat cursurile Școlii Nicolae Gane din Focșani și LPS Focșani, după care s-a transferat la Politehnica Iași și a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Pentru 2021, pe lângă titlurile naționale râvnite, atletul de la Politehnica Iași speră să realizeze baremul de participare la Campionatele Europene de la Paris.

Dorin Ursache: ”Un atlet serios, muncitor”

Prof. Dorin Ursache, unul dintre reputații antrenori din atletismul românesc, îl caracterizează pe Vlad ca fiind un sportiv muncitor, serios și îi prevede un viitor frumos în acest sport.

„Multă muncă, asta face diferența. 400 garduri este o probă foarte grea și se obțin rezultate la vârste mai înaintate. Vlad a ajuns la o maturitate sportivă și va putea obține rezultate tot mai bune. 2020 a fost un an capricios, atipic, dar cu rezultate foarte bune și asta pentru că Vlad a muncit foarte mult și este un băiat foarte serios”, spune antrenorul Dorin Ursache.

Profesorul Dorin Ursache și Vlad Dulcescu, în mijloc. Sursa foto: arhiva personală

Darius Făgăraș îi calcă pe urme

Pe lângă Vlad Dulcescu, antrenorul Dorin Ursache îl are începând de anul trecut sub bagheta sa la Politehnica Iași și pe Darius Făgăraș. În vârstă de 19 ani, Darius s-a transferat la CS Politehnica Iași de la Târgu Mureș și aleargă în probele de 400 m, 60 mg, 110 mg și 400 mg, aceasta din urmă fiind favorita sa. În 2020, Darius a fost campion național de tineret și medaliat cu bronz la seniori, la 400 mg.

Are o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă, în care activează din anul 1999. Este corespondent ProSport la Iași din anul 2004, iar în decursul anilor a mai colaborat cu Agenția de Știri NewsIn, ziarele Libertatea și România Liberă și Radio Sport Total FM. Pe plan local, ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Fostul soț al Cristinei Bâtlan de la Imperiul Leilor a provocat un accident grav! Doi polițiști au fost răniți în urma coliziunii
Fostul soț al Cristinei Bâtlan de la Imperiul Leilor a provocat un accident grav! Doi polițiști au fost răniți în…
Au apărut voturile! La ce diferență l-a învins Rodri pe Vinicius la Balonul de Aur 2024
Au apărut voturile! La ce diferență l-a învins Rodri pe Vinicius la Balonul de Aur 2024
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de…
Nu au avut milă! Cum l-au numit jurnaliștii danezi pe Daniel Bîrligea după golul marcat cu Midtjylland
Nu au avut milă! Cum l-au numit jurnaliștii danezi pe Daniel Bîrligea după golul marcat cu Midtjylland
OFICIAL | Laurenţiu Reghecampf a semnat
OFICIAL | Laurenţiu Reghecampf a semnat
Dorinel Munteanu a cedat în faţa galeriei! Scandal la final:
Dorinel Munteanu a cedat în faţa galeriei! Scandal la final: "Hai să ne omorâm aici dacă vrei". Antrenorul s-a dus…
Cum se menține în formă Monica Bârlădeanu la 45 de ani. Mănâncă 5 mese pe zi şi arată fabulos! Imaginile nud cu ea încă fac senzație
Cum se menține în formă Monica Bârlădeanu la 45 de ani. Mănâncă 5 mese pe zi şi arată fabulos! Imaginile…
Este BOMBA momentului în showbiz. S-a anunţat acum!
Este BOMBA momentului în showbiz. S-a anunţat acum!
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Filmul teribilului accident din Maramureş, unde un băieţel de 11 ani a sărit direct în faţa unui TIR. Ionuţ a vrut să se ferească să fie stropit de prietenii săi
Filmul teribilului accident din Maramureş, unde un băieţel de 11 ani a sărit direct în faţa unui TIR. Ionuţ a…
Eveniment COSMIC de proporții văzut de pe Pământ! Abia acum s-a spus
Eveniment COSMIC de proporții văzut de pe Pământ! Abia acum s-a spus
„Micul Hercule”, pus de tatăl lui să doarmă în aer liber, la 0 grade! Motivul halucinant: Am sunat la Protecția Copilului
„Micul Hercule”, pus de tatăl lui să doarmă în aer liber, la 0 grade! Motivul halucinant: Am sunat la Protecția…
'Blonda' lui Mario Fresh s-a pozat cu burtica de GRAVIDĂ! Fanii ei sunt în extaz: 'Ce? Nu cred!'
'Blonda' lui Mario Fresh s-a pozat cu burtica de GRAVIDĂ! Fanii ei sunt în extaz: 'Ce? Nu cred!'
Obligatoriu dacă schimbi buletinul! O nouă cerință intră în vigoare din 2025
Obligatoriu dacă schimbi buletinul! O nouă cerință intră în vigoare din 2025
Polițist de 21 de ani, găsit mort în  baia secției de poliție unde lucra. Cum s-a petrecut tragedia
Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum s-a petrecut tragedia
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva
Când apare Nintendo Switch 2? Consola va fi compatibilă cu jocurile pentru primul Switch
Când apare Nintendo Switch 2? Consola va fi compatibilă cu jocurile pentru primul Switch
Studiu: Oamenii de ştiinţă dezvăluie de cât somn avem nevoie pentru o „îmbătrânire reuşită”
Studiu: Oamenii de ştiinţă dezvăluie de cât somn avem nevoie pentru o „îmbătrânire reuşită”
Anunț neașteptat pentru mulți dintre șoferi: Registrul Auto Român NU returnează talonul auto reținut
Anunț neașteptat pentru mulți dintre șoferi: Registrul Auto Român NU returnează talonul auto reținut
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
×