Omul care a promis medalii la JO și CM a convocat la Izvorani 143 de antrenori. Temele abordate și declarațiile lui Ion până la instalarea în funcție
Prezidată de omul care a promis că vor curge laptele și mierea în atletism, președintele Sandu Ion, Consfătuirea antrenorilor de la Complexul Olimpic Sydney 2000 s-a întins pe durata a trei zile (între 24 și 26 octombrie) și a avut rolul de a pune la punct toate mecanismele pentru progresul unui sport care a dezamăgit la CM de la Moscova din acest an – nicio medalie (Djibouti, Botswana și Qatar au urcat pe podium). S-a pus sub microscop strategia pentrul sezonul 2013-2014, au luat cuvântul antrenori reputați, precum Carol Șanta și Teodor Agachi, și s-au prezentat materiale pentru dezvoltarea forței, produse ale firmei TRX!
Interesantă este deschiderea arătată de COSR față de atletism, nu numai prin punerea la dispoziție a complexului de la Izvorani, ci și prin declarațiile de curtoazie pe care oficialii Comitetului le fac față de actualul șef al FRA. Sandu Ion este omul care a îngropat echipa de fotbal UTA și persoana care nici la un deceniu distanță nu și-a onorat promisiunile făcute atleților de la CSM Arad, club în fruntea căruia se afla la începutul anilor 2000. Pentru că nu-i adeptul unor confruntări de idei și pentru că nu acceptă ca cineva să-i deranjeze un fir din barbă, președintele care anunță medalii la CM și JO a preferat să se înconjoare la FRA de personalități cu coloană vertebrală din carton.
ProSport reproduce integral comunicatul de presă remis de purtătorul de cuvânt al federației, Cristina Vladu, despre evenimentul de la Izvorani.
Pentru a pune într-un context mai larg informațiile despre subiectele abordate, ProSport vă prezintă și declarațiile președintelui Sandu Ion, din timpul campaniei până după momentul în care a câștigat alegerile pentru șefia forului din strada Primo Nebiolo.
SUBIECTELE DEZBĂ‚TUTE LA CONSFĂ‚TUIREA NAȚIONALĂ‚ DE LA IZVORANI, EVENIMENT LA CARE AU LUAT PARTE ȘI CARMEN TOCALĂ‚ și IOAN DOBRESCU
Organizată de către Federația Română de Atletism, Consfătuirea națională anuală a antrenorilor s-a desfășurat timp de trei zile (între 24-26.10), la Complexul Olimpic „Sydney 2000”, de la Izvorani, cu participarea a 143 de tehnicieni din toată țara, și a debutat cu prezentarea de către președintele FRA, Sandu Ion, a Strategiei FRA pentru sezonul 2013-2014. Prin această acțiune, federația și-a dorit o informare complexă cu privire la noutățile apărute în procesul de pregătire sportivă pe plan mondial. Este motivul pentru care au fost invitați lectori de marcă din țară și străinătate, care au supus atenției referate metodice, urmate de discuții, lucrări care au suscitat interesul cursanților, prezentate de către antrenorii profesori Teodor Agachi, Dan Vlădescu, Daoud Azziz (director al Confederației Africane de Atletism), Adrian Proteasa, Carol Șanta, Mihai Corucle, un prilej oportun și pentru a definitiva planurile de pregătire anuale ale atleților din loturile naționale și olimpic.
În același timp, antrenorii au putut să primească informațiile necesare legate de problemele acuale ale managementului sportiv (cu particularizare la atletism – lector Harry Edelberger – manager sportiv), rolul și importanța nutriției în atletism (lucrare a medicului nutriționist Ligia Alexandrescu), proceduri anti-doping (lucrare prezentată de către Gabriela Andreiașu, director general adjunct al Agenția Națională Anti-Doping), ca și detalii despre școala de antrenori, cursurile de formare și avansare și schimbările metodologice în formarea, promovarea și avansarea antrenorilor (lector inspector George Bărgăunaș). Un alt punct de interes în cadrul consfăturirii l-a constituit prezentarea unor materiale pentru dezvoltarea forței, produse ale firmei „TRX” (demonstrație susținută de către Irina Boaghe, Dumitru Butilcă și Marius Moraru).
Totodată, la eveniment au fost prezenți Carmen Tocală, secretar de stat pe probleme de sport la Ministerul Tineretului și Sportului, și Ioan Dobrescu, secretar general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
CE DECLARA ION SANDU ÎNTR-UN INTERVIU PENTRU PROSPORT ÎNAINTE DE ALEGERILE PENTRU ȘEFIA FRA
Sunteți om de afaceri, oamenii vor aștepta să aduceți bani.
Da, și îi voi aduce. Am făcut o evaluare pe ultimii trei ani și am ajuns la concluzia că e nevoie de 700.000 de euro pe sezon.
Poate atletismul să atragă acești bani?
700.000 de euro este bugetul unei echipe modeste de fotbal din Liga a 2-a. Apreciați dumneavoastră dacă este posibil sau nu. Eu mă angajez să aduc acești bani. Singura mea problemă este să găsesc oamenii interesați să facă marea performanță și să-și asume răspunderea.
Aveți o echipă formată pentru a conduce atletismul?
Secretar general va fi Cătălin Ganera, de la Constanța. Plus ceea ce va ieși la vot. (n.r. – între timp, Ganera și-a dat demisia din motive necunoscute).
Ce preferați, investiția într-un grup restrâns de sportivi, cu potențial, sau mergeți pe ideea atletismului de masă?
Am un program simplu și clar. În primul rând, vreau să pun la punct baza materială de la Stadionul Tineretului, cu refacerea pistei, sectoarelor, tribuna, hotelul, cantina și baza de refacere. Acum sportivii locuiesc la Hotelul Sport de la „Lia Manoliu” și fac trei ore pe drum, dus-întors. Așa nu se poate face performanță.
În plan sportiv?
Voi lucra pe trei niveluri. Unu, cei care au șanse la Rio. Am făcut o evaluare, sunt în jur de 12-15 sportivi. În prima săptămână voi discuta cu sportivii și cu antrenorii și vom semna un contract cu angajamente de-o parte și de alta. La Rio îmi propun una-două medalii și 5-6 locuri în finală.
Al doilea nivel?
Tineri atleți între 18 și 23 de ani, care au calități și dorință de a atinge marea performanță. Le voi asigura condiții și mă angajez să le obțin 8-10 competiții internaționale pe an. Al treilea nivel, copii între 14 și 17 ani. Pentru aceștia aș dori să facem pregătire centralizată în toate vacanțele.
De ce ar trebui să vă aleagă oamenii atletismului pe dumneavoastră?
Pentru că e timpul să vină un manager care să facă performanță. Vremurile s-au schimbat, trebuie atras capital din mediul privat, trebuie proiecte și o orientare spre extern. Și vreau să reunesc atletismul, pentru că am văzut că sunt multe cercuri de influență.
CE SUSȚINEA ION SANDU ÎN TIMPUL ALEGERILOR DE LA SEDIUL FRF
„Sunt convins că putem revitaliza împreună atletismul românesc. Doresc să avem un respect foarte clar între sportivi, federație, cluburi”
„Din păcate, sportivii nu au un stadion pe măsura valorii lor. Pentru asta mi-am propus refacerea pistei de atletism a stadionului Iolanda Balaș Soter, terminarea tribunei și a hotelului de pe același stadion. Sportivii trebuie să aibă locurile de cazare și refacere, chiar lângă locul de antrenament”.
„Pe multe stadioane din țară s-au făcut piste sintetice, dar nu există materiale. Am discutat cu 23 de primari pentru a îmbunătăți aceste baze sportive”.
„Am vizionat atletismul la ultimele Jocuri Olimpice și la ultimele Campionate Mondiale, dar nu vreau să critic pe nimeni. În 2016, la Rio, putem să aliniem un lot de 10-15 sportivi și să câștigăm două, trei medalii. Pentru asta trebuie să activăm baza de pregătire, refacerea, alimentația și medicația lor.
Mă oblig să le asigur sportivilor din lot, 10 – 12 concursuri internaționale pe an”.
CE DECLARA ION SANDU IMEDIAT DUPĂ‚ CÂȘTIGAREA ALEGERILOR
„Eu cred că în acest moment oamenii voiau un manager. Am demonstrat în lumea privată că sunt un bun manager. Sper ca împreună cu familia atletismului să reușim să ducem atletismul acolo unde îi este locul, la medaliile de la JO și Campionate Mondiale. Cred că oamenii au votat programul palpabil, coerent și cu aplicabilitate de mâine și nu banii pe care am promis că îi voi aduce. Știm cam ce lipsește în federație pentru a avea performanțe. Voi veni și cu bani la federație, pentru că programul meu fără bani nu se poate susține. Vor fi și banii personali, pentru că trebuie să îmi respect angajmentul. Dacă nu voi reuși ceea ce am promis, demisia mea este în alb”