La patru ani de la aurul olimpic cucerit de Constantina Diță, Vali Tomescu a retrăit momentul magic chiar pe pista impresionantei arene. L-a costat 50 de yuani, aproximativ 8 euro.
V-ați imaginat vreodată cum ar fi să vă petreceți Sărbătorile Pascale în China? Ați avea nevoie de translator, ați cumpăra o halcă de carne cu inima îndoită sau v-ați aventura prin magazine în căutarea pliculețului Gallus? Poate că da, poate că nu, dar până să ajungeți în această postură, ProSport vă împărtășește experiența trăită de Vali Tomescu, antrenorul lotului olimpic de maraton al națiunii cu ochi oblici.
Vântul carierei l-a trimis pe tehnicianul sub aripa căreia Constantina Diță cucerea aurul olimpic la maraton tot în China. Ba chiar în Beijingul plin de semnificații. Aceeași forfotă, aceeași atmosferă trepidantă, parcă și aceleași figuri? „Parcă pe unii îi recunosc”, glumește reputatul antrenor. Acum, o umbră îl însoțește peste tot pe Tomescu – Mister Zhou, 40 de ani, de meserie translator -, și în taxi și în mașina care-l conduce spre stadion. Iar atitudinea chinezilor îi întărește o veche percepție. „Sunt foarte prietenoși, educați și inteligenți, ai multe de învățat de la ei. Chinezii au un respect enorm față de muncă”, demarează Wa Li, cum l-au poreclit ceilalți antrenori asiatici.
Speranțe pentru Rio
Conexiunea cu Beijingul o realizăm prin intermediul messengerului și mare ne e uimirea că acest canal încă rezistă. Rezistă, rezistă, rezistă… ca și unul dintre motourile maratonului… „Tocmai am făcut o testare pe 1.000 de metri cu potențiale componente ale lotului olimpic pentru Rio de Janeiro 2016. Cred că pe vreo două-trei fete selecționate le vom vedea în Brazilia. Sunt cu adevărat puternice!”, se succed pe monitor speranțele exprimate de Wa Li. Mânați de curiozitate returnăm cu întrebări centrate pe oraș și pe Sărbătorile Pascale.
„Programul e destul de strict, nu prea am avut timp de plimbat. Dar în prima zi de Paște, am ieșit de la antrenamente și nu știam încotro să mă îndrept. Poate că e vreo Biserică Creștină, dar eu încă nu am aflat. Mă gândeam la România, la prima zi de Paște, la persoanele dragi și la obiceiurile de acasă. Pașii m-au purtat spre celebrul stadion Bird”s Nest (n.r. Cuib de Pasăre), luat cu asalt de turiști din toată lumea. Am plătit biletul de intrare de 50 yuani – aproximativ 8 euro – și am retrăit momentele petrecute în urmă cu patru ani, atunci când Pușa (n.r. Constantina Diță, fosta sa elevă) urca pe prima treaptă a podiumului. Sincer, parcă m-au cuprins aceleași emoții”, ni se destăinuie antrenorul ardelean.
La hotel, cu mult orez de Paște
Inevitabil, discuția curge spre… diversitatea culinară. Ouă, miel, cozonaci? „Nici vorbă, dar nu mă plâng. După ce am fost pe stadion și m-am încărcat cu un tub de energie pentru tot anul, m-am dus la hotel și mi-am imaginat că sunt acasă, în Haghigul natal. Doar că de această dată am sărbătorit Paștele cu orez, cu legume, cu fructe de mare și cu prăjituri…”.
Mai vrem să tastăm o întrebare, dar conexiunea se pare că tocmai a picat… Așteptăm, dar mai primim doar două poze. Imagini pe care vi le prezentăm mai jos.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER