În anii comunismului românii care reușeau să iasă oficial din țară și să ajungă în Vestul Europei sau în alte țări foarte dezvoltate, se puteau considera niște norocoși. Între puținele categorii sociale, privilegiate în acest sens, se regăseau și sportivii de mare performanță. Ei puteau părăsi România pentru a concura la marile competiții internaționale, doar după ce dosarul lor era verificat la sânge de către securitate.
Dacă aveau nenorocul ca o „cârtiță”, așa cum erau denumiți informatorii securității, să facă un raport țintit asupra unui sportiv, prin care să arate că acesta are intenția de a nu se mai întoarce în țară, atunci puteau uita pe vecie de viză. ProSport vă prezintă azi o poveste tulburătoare. Cea luată în colimatorul securității,la acea vreme, a fost și marea atletă, Violeta Beclea Szekeley, vicecampioană olimpică, în 2000, la Sydney.
Totul s-a petrecut în perioada anilor 1986-1988. Violeta Beclea își începe povestea ca și cum aceasta s-ar fi petrecut ieri: „Aș putea spune că a fost cea mai urâtă perioadă din viața mea de sportivă. Aproape doi ani nu am avut voie să ies din țară. Cineva a dat la securitate o notă informativă din care reieșea că aș avea în intenție să nu mă mai întorc în România. Nici prin cap nu-mi trecuse vreodată acest lucru. Doar că, acea informare către securitate, mă blocase definitiv.
În plan competitional totul mergea perfect. Eram campioană națională, câștigăm tot ce se putea câștiga, dar, degeaba. De fiecare dată când solicitam pașaportul pentru a pleca afară, mi se respingeau toate cererile pe care le făceam.
Îmi aduc aminte că, la un moment dat, mama mea, Dumnezeu să-o ierte, a mers săraca, la miliția din Suceava pentru a spune că nu am de gând să rămân. Cei de-acolo îi spuneau tot timpul că lucrurile nu stau chiar așa și că dacă voi pleca, nu mă voi mai întoarce.
Dacă am văzut că lucrurile nu se pot rezolva în nici un fel, mi-am luat inima în dinți și am cerut o audiență la șeful Inspectoratului Județean de Miliție Suceava, un anume colonel Gheorghe Șimon. Ulterior, aveam să aflu că era socrul cunoscutului fotbalist, Ioan Andone. Omul m-am primit la el în birou, m -a ascultat și mi a spus că există această sesizare, dar că nu-mi poate da numele persoanei care a făcut-o.
Mi -a mai spus un lucru care m-a lăsat fără cuvinte. În fiecare dimineață mă urmărea cum mă antrenam și era uimit de câtă putere de muncă aveam și de câtă ambiție dădeam dovadă în tot ceea ce fac. Geamurile de la biroul lui dădeau chiar spre stadionul „Areni”, pe care eu mă pregăteam.
Era un om pasionat de sport. Mi -a promis că îmi va da pașaportul să plec la următoarea competiție internațională, iar când mă voi întoarce, vom bea un pahar cu whisky și îmi va spune numele celui care m -a turnat”, a explicat Violeta Beclea Szekeley, în exclusivitate pentru ProSport.
Colonelul Șimon s-a ținut de cuvânt. I-a eliberat pașaportul, luandu-si responsabilitatea în fața superiorilor că atleta se va întoarce în țară. „Am plecat la Istanbul, la balcaniada de cros. Chiar dacă nu era crosul specialitatea mea, am reușit să mă impun. La întoarcere, în aeroport, am cumpărat o sticlă cu whisky. Gândul meu era unul singur: să aflu numele turnătorului.
Colonelul Șimon mi-a spus că din acest moment, pentru faptul că m -am întors, nu voi mai avea nicio problemă în obținerea vizei de ieșire din țară. Și așa s-a întâmplat. Cu multă eleganță, a evitat însă să-mi dezvăluie numele informatorului. M-a sfătuit că e mai bine că eu să mă focuseze pe pregătire și să nu-mi stea mintea la așa ceva. Nici până azi nu am aflat despre cine este vorba”, a mai spus fosta mare atletă.
După 1990, la o emisiune de succes a Televiziunii Romane, Violeta Beclea i -a mulțumit în direct socrului lui Andone, pentru gestul făcut atunci. „ Aș putea spune că datorită dânsului am continuat să fac sport de performanță. Eram pe punctul de a renunța”, a adăugat ea.
Nu, acest titlu chiar nu este o glumă sau o figură de stil. În 2001, Violeta Beclea Szekeley a avut cel mai bun an din cariera ei. A fost nominalizată la titlul de atleta anului în lume, după ce s-au impus în cadrul celebrului concurs Golden League.
Premiul oferit de către organizatori se regasea practic în cele opt kilograme de aur care revenea fiecărui atlet laureat, dintr-un total de 50 de kilograme. Doar că la festivitatea de premiere, Violeta a primit un lingou în mărime naturală, în interiorul căruia se regasea un imens baton din ciocolată.
„A fost un premiu simbolic oferit atunci. E drept că ciocolata era foarte bună. Îmi aduc aminte că atunci când am revenit acasă, soțul meu tăia zilnic câte două bucăți. Una pentru mine, alta pentru el. Adevăratele lingouri, în greutate de 8 kilograme și 333 de grame, le-am depozitat la o bancă în Elveția. Apoi le-am transformat în bani”, a mai spus Beclea pentru ProSport.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER