Povestea performerei României la Universiadă. S-a pregătit pentru aurul de la 5.000 m la 5 minute de casa părintească
De regulă, cei mai mulți campioni ai României își desăvârșesc pregătirea, în diverse etape ale carierei, departe de casa în care s-au născut. Iar exemplele din canotaj, kaiac-canoe, rugby, haltere, înot sau atletism sunt multiple. Există și sportivi pe care mâna destinului îi aduce în perioada precompetițională chiar la câteva minute de casa părintească.
Roxana Bîrcă (26 de ani) a fost la Universiada de la Kazan (Rusia) adevăratul vârf de sabie al atletismului românesc. A cucerit aurul în proba de 5.000 m (15;39,76 SB) în urma unui final palpitant (rusoaica Olga Kolokvina pe 2 – 15:43, 77) și i-a făcut pe specialiștii lumii și pe organizatorii de concursuri să-și întoarcă din nou privirea asupra semifondului tricolor. În spatele medaliei obținute de atleta care transformă grimasele în zâmbete stă însă o muncă titanică, începută în urmă cu peste 15 ani.
„Veve”, veverițele și Băile Felix
În Snagov, Băile Felix, Piatra Arsă, București, la munte sau la mare, semifondista s-a înarmat mereu cu răbdare și încredere pentru a urca pe culmile performanței. Iar întâlnirea cu antrenorul Augustin Barbu, în urmă cu cinci ani, a produs scânteia în cariera campioanei cunoscute în familia atletismului drept… „Veve”. Veve de la veveriță! Elucidează misterul chiar antrenorul medaliatei cu aur la Kazan: „Când era mică și se afla în cantonamente în Băile Felix, Roxana era mereu cu ochii după veverițe. Și așa i-a rămas porecla”. Mogăldeața a urcat treaptă cu treaptă pe scara performanței
Barbu: „E o sportivă foarte credincioasă”
„E foarte cuminte, ascultătoare și dedicată sportului. E ambițioasă își șterge fruntea asudată și o ia mereu de la capăt pentru a-și urma visul. Un podium la Europene sau la Mondiale. În plus de asta, e o sportivă foarte credincioasă, cum rar întâlnești în ziua de azi. Îi prevăd un viitor strălucit dacă va munci la fel și va fi ferită de accidentări”, îi zugrăvește portretul antrenorul de la CSA Steaua. Absolventă de ANEFS și studentă în anul al doilea la kinetoterapie, Roxana e genul de atletă care își canalizează mereu energia și pe școală, pentru că finalul carierei îi regăsește de multe ori pe sportivi într-un punct de cotitură al vieții.
De la Gruia, la Siliștea Snagovului
Anul trecut și-a atins unul dintre visurile scrise în copilările pe un caiet dictando – prezența la Jocurile Olimpice – iar Londra a determinat-o să continue goana după palpitații și medalii. „O participare la JO îl alimentează pe sportiv cu mare încredere în forțele proprii și asta s-a văzut și acum, la Universiada de la Kazan. Roxana a fost foarte sigură pe ea, a făcut o cursă tactică perfectă, a adus României aurul, dar, din păcate, pentru că ritmul n-a fost atât de rapid, n-a reușit să-și facă și baremul pentru Campionatul Mondial de la Moscova de luna viitoare. Pregătirea pentru Universiadă am făcut-o în Baza din Snagov (n.r. unde locuiesc de regulă aruncătorii și alergătorii pe distanțe lungi). E extrem de rar întâlnit ca un sportiv să se pregătească foarte apropae de casă și Roxana chiar se află în această situație, pentru că ea locuiește la câțiva kilometri de Siliștea Snagovului, la Gruiu. Practic, la câteva minute!”, dezvăluie antrenorul bucureștean.
De ce mai sunt șanse pentru a-și realiza baremul pentru CM
Clasarea din Rusia a certificat încă o dată potențialul atletei de 26 de ani, iar aurul i-ar putea deschide ușa mai multor competiții tari din luna iulie. „Acum să sperăm că firma Global (n.r. compania olandezului Jos Hermens care o reprezintă pe Bîrcă) îi va găsi un concurs tare, dacă nu, ne rămâne doar Balcaniada (n.r. 27-28 iulie, Bulgaria) ca posibilă rampă pentru Mondiale”, zâmbește amar Augustin Barbu, antrenor care o pregătește și pe maratonista Simona Maxim, calificată deja la CM de la Moscova. Față de anii precedenți, atleții români nu vor mai avea șansa să-și realizeze standardele de participare la Campionatele Naționale, pentru că CN au fost programate după Mondialele din Rusia! „Asta e, să sperăm că va fi ieși totul bine”, mai punctează Barbu.
Caietul dictando din copilărie al Roxanei mai are încă pagini necompletate.Și pentru că în probele de semifond maturitatea sportivă se atinge după 25 de ani, Bîrcă are tot timpul pentru a mai culege ropote de aplauze, străluciri rapide ale blițurilor și prezențe pe podium.
Roxana Elisabeta Bîrcă
Data și locul nașterii: 22 iunie 1988 / București
Înălțime / greutate: 1,65 m / 44 kg
Specialistă: 1.500 m, 3.000 m, 5.000 m, 10.000 m, cross country
Antrenor: Augustin Barbu
Club: CSA Steaua
Participantă la Jocurile Olimpice de la Londra
Cei mai buni timpi în aer liber: 1500 m: 4:10,24 (București 2012), 3.000 m: 8:56,79 (Bydgoszcz 2011), 5.000 m: 15:13,40 (Helsinki 2012)
14;31,38 e recordul României la 5000 m – Gabriela SZABO (Berlin 1998)
Delegația României va reveni de la Kazan cu un charter, pe 18 iulie