„Pușa se va descurca onorabil la Londra”
Privită dintr-o anumită perspectivă, situația lui Vali Tomescu pare oarecum ciudată. La doar patru ani de la câștigarea aurului olimpic în Beijing, el va pregăti maratoniste asiatice, posibile adversare pentru fosta sa elevă și soție, Constantina Diță.
Ai trăit foarte mult în America, te-ai întors în România acum pleci în China. Cu ce gust ai rămas… după mica perioadă petrecută în România?
Am trăit în Statele Unite unde am învățat mult și de unde am și urcat în ierarhia antrenorilor de atletism, însă materia primă este „made in Romania”! Și sunt mândru de asta, adică sunt un român mândru de originile sale. Am revenit în România în vara trecută cu speranța că o să mă așez în țară, însă cu tot regretul spun că nu am găsit un loc de muncă în atletismul românesc. Și dacă am primit vreo ofertă a fost de 8 milioane salariu. Gustul s-ar traduce într-o umilință pe care nu vreau s-o accept.
Ce te-a dezamăgit aici sau ce te-a impresioanat?
Partea bună în țară este că lumea începe să valoreze și să aprecieze ce are, însă nivelul de trai nu se ridică la un minim de decență din păcate. În atletism sunt dezamăgit să văd că există exemple de directori de cluburi care nu înțeleg sportul, ei fiind într-o goană nebună după mediocru, forțând medalii multe la nivel de copii și juniori, model care în final duce la sacrificarea unor potențiali seniori. Trebuie să recunosc că din partea FRA am primit sprijin și ajutor în căutarea unui club, însă nu Federația angajează la nivel de club, deci ce apreciez a fost bunăvoința. Am primit și sfaturi penibile gen „încearcă să mergi la un liceu și ușor-ușor te ridici iar”. Răspunsul meu a fost: „probabil că la Jean Monnet… că tocmai s-a eliberat un post”.
Chimia perfectă
Cum crezi că se va descurca Pușa fără tine la Londra?
Ea se va descurca fără mine la Londra și eu sper mai mult decât onorabil, însă ce cred că o să aibă un efect negativ este faptul că nici în al patrulea an de la aurul olimpic, ea nu și-a primit recompensa de la clubul Dinamo, o situație penibilă și umilitoare. Eu cred că pot obține rezultate mari în continuare și fără Constantina, mai ales că de acum am un cadru de selecție imens – populația Chinei -, însă trebuie muncă de calitate, continuitate, răbdare și liniște pentru obținerea unor performanțe mari. Am o atitudine pozitivă și deja sunt un exemplu că se poate.
Unul fără celălalt ați fi existat?
De existat… existam noi! Însă nu cred că puteam atinge performanțele obținute într-o altă formulă. Ne-am crescut unul pe celălalt, ne-am completat și am excelat în proba probelor la competiția competițiilor.
Asiaticele în România?
Ce ar trebui făcut în România pentru ca atletismul să renască?
Primul aspect care trebuie remediat ar fi reașezarea salariilor antrenorilor la un nivel decent. Directorii de cluburi nu ar trebui impuși politic, ci prin competență! De asemenea, trebuie implementată o lege a sponsorizării favorabilă potențialilor sponsori. Legea sponsorizării ar salva și cultura și știința și educatia și evident și sportul.
Te gândești să le aduci pe chinezoaice și în România la un cantonament de pregătire?
În condițiile în care se potrivește perioada respectivă cu stagiile planificate sigur că mi-ar face plăcere să le aduc în țara mea, să le arăt frumusețile României!
Mi s-a recomandat să o iau ușor-ușor în România și să devin profesor de sport la liceu. M-am gândit că aș putea să mă duc la Jean Monnet, că tot s-a eliberat un post…
Vali Tomescu, antrenor atletism
38 de ani avea Constantina Diță (foto) în momentul în care a cucerit aurul olimpic în Beijing. Ea a devenit cea mai în vârstă campioană olimpică la maraton din istorie