Regine în Hanbok!** Fetele din lotul de atletism s-au teleportat în antichitate

Bianca Perie, Esthera Petre, Andreea Ogrăzeanu și antrenoarea sa, Cristina Manea, au „suferit” în ziua de pauză a Mondialului de la Daegu o operație artistică menită să le teleporteze în Antichitate, să le confere aureola dinastiei JoSeon sau pur și simplu să le alinieze la nemuritoarea modă din Țara Dimineților liniștite.

O zi toridă de august te poate scoate din apartamentul Satului Olimpic doar pentru antrenament sau pentru masă… în vestimentație lejeră, ochelari de soare și cu un recipient plin de cuburi de gheață. Există însă și zile în care nu poți rezista ispitelor și te abați de la drumul obișnuit. Spre exemplu! Minimuzeul de haine tradiționale te introduce în câteva minute, ca un curs captivant de istorie, prin toate secretele Coreei. Simplu! Cu ajutorul unor piese vestimentare din satin, viu colorate, ce provoacă printre tricolore un zumzet de emoție. Americancele ridică din sprâncene, nordicelor li se lasă colțurile gurii, englezoaicele spun că se potrivesc pe asiatice cum se potrivesc dungile pe zebre, iar româncele deschid ușa. „Eu așa vreau să mă îmbrac la nunta mea”, murmură deschizătoarea de drum Bianca Perie, iar ștafetea e preluată rapid de celelalte fete.

Ținute de sărbătoare

Ușor stânjenite inițial, fetele ascultă atent informațiile despre originea rochiilor. „Atestate încă din secolul al III-lea de picturile murale din nordul Mongoliei, rochiile denumite HANBOK au dăinuit până azi. Se spune despre ele că sunt de viță nobilă și s-au împământenit după ce o prințesă mongolă s-a căsătorit pe la jumătatea secolului al XIII-lea cu prinț coreean. Timp de 600 de ani, influențele au venit sub dinastia JoSeon, iar acum se îmbracă doar la sărbători gen Seulnal sau Chaosuk”, împrăștie confuzia printre noi domnișoara ghid. O credem pe cuvânt și Esthera alege o pălărie gen „umbrella” – nu aflăm până la final adevărata denumire -, iar Andreea optează pentru o rochie de culoarea vinului roșu și pentru o perucă ce imită coafura „gachae”. „Nici Geta Voinea, nici Vasile Dârță nu te-ar coafa așa”, o tachinează fetele.

Evadarea din rutina cotidiană

Dar întrebarea care arde la cele 40 de grade Celsius de afară e „cum vă simțiți?”. „Minunat când ne uităm în oglindă, dar murim de cald”, spune Esthera, completată de cea mai rapidă fată din România: „Aș și alerga în HANBOK”., „Nici vorbă”, îi taie elanul antrenoarea Cristina Manea, în timp ce dă drumul la cronometrul shootingului foto. Fetele țâșnesc spre oglindă mai repede ca Bolt la startul furat, aparatul foto e în extaz, iar sesiunea ia sfârșit cu rezultat de cursă de 100 m. Ce legătură au rochiile HANBOK cu atletismul, explică Bianca: „Așa mai evadăm și noi din rutina cotidiană, cu antrenament, somn și masă. Sportul ne poartă prin diferite colțuri ale lumii și încercăm să asimilăm, printre picături, cât mai mult. După finală cred că îmi voi lua rochia roșie HAN-BOK! HAN-BOK?”.

Ștef, pe locul 27 la 20 km marș

Ieri-dimineață, în ziua a cincea a CM de la Daegu, Claudia Ștef (foto) a terminat cursa de 20 km marș pe locul 27 (din 50 de sportive), cu timpul de 1h36:55. Prima a încheiat rusoaica Olga Kunishina, 1h29:42. Claudia a fost în 2006 cea mai bună mărșăluitoare a lumii, eleva lui Horia Ștef impunându-se atunci în circuitul mondial IAAF. Anul acesta, sportiva din Craiova și-a realizat și baremul olimpic.

Program Finale CM,
Ziua a șasea (azi):

13:10 Săritura în înălțime (m)
13:20 Triplusalt (f)
14:25 3.000 m obstacole (m)
14:55 1.500 m (f)
15:15 400 m garduri (f)
15:30 400 m garduri (m)

Publicat: 01 09. 2011, 08:30
Actualizat: 01 09. 2011, 13:31