Românul care a făcut cunoștință cu monstrul Irene:** „Aici, lumea și-a cumpărat mâncare pentru două săptămâni! Nu putem decât să ne rugăm”
Uraganul Irene a pustiit tot în calea sa. După ce a făcut victime și a forțat evacuarea a peste 1,5 milioane de oameni din SUA, rafalele violente și ploaia torențială au lovit sâmbătă seara și New York-ul. ProSport a stat de vorbă, pentru a pătrunde în atmosfera de peste Ocean, cu Alexandru Mihăilescu (29 de ani), cel mai bun „gardist” al României din ultimul deceniu. Campion național de 20 de ori (indoor și outdoor) la 60 și 110 metri garduri, Alex (foto) s-a mutat în debutul acestui an, alături de soția sa, Alina, în New York.
Alex, care este atmosfera acolo?
Lumea s-a dus la magazine și și-a cumpărat mâncare pentru două săptămâni, iar pe toate posturile de televiziune se vorbește numai despre Irene. E panică mare, pentru că oricând te aștepți să revină. După ce conotații a căpătat acest nume, cred că nici nu i-aș pune fetiței noastre niciodată numele Irina.
Cu ce vă deplasați la serviciu?
Acum totul e OK, dar încă nu merg metrourile. Locuitorii din zonele afectate au fost evacuați și mutați în zone speciale. Sunt niște adăposturi uriașe, poziționate în zonele adiacente New York-ului, care sunt dotate cu alimente, paturi și toate utilitățile necesare. Se spune că ar putea găzdui patru milioane de oameni. Dacă va fi amenințată și zona noastră, atunci vom fi forțați să părăsim apartamentul și să mergem acolo.
Voi unde locuiți?
În Queens, cam la 30 de minute de Oceanul Atlantic. Nu suntem într-o zonă de risc, dar nu se știe niciodată. Au fost ceva inundații și pomi dărâmați și pe aici, dar s-au luat măsuri foarte mari de securitate. Spre exemplu, un pom a fost ridicat la doar 60 de minute după ce a căzut. În România ar fi stat trei zile în același loc și nimeni n-ar fi mișcat vreun deget. Și vapoarele au fost mutate din porturi. Podurile trebuiau închise, dar edilii n-au recurs la această decizie, pentru că legăturile dintre Manhattan și Queens se efectuează prin tuneluri și poduri.
Cum s-a manifestat acest uragan?
Sincer, ca o furtună de mai mari dimensiuni față de cele din România. Cu vânt devastator, de o viteză de 120 km/h, și ploaie din abundență, dar Irene a fost blândă pe aici. Acum o săptămână s-au simțit în New York și replicile unui cutremur de 5,4 grade pe scara Richter din Virginia, deci suntem expuși. După o oră s-a anunțat uragan în New York și a venit. Se spune că „monstrul” Irene ar putea lovi oricând, iar primarul orașului, Michael Bloomberg, a transmis la TV că ar putea veni alte inundații din cauza creșterii nivelului apelor. Atunci să vezi, când va fi oprită electricitatea! Nu ne rămâne decât să ne rugăm… Și să vorbim cu apropiații de acasă.
Inundații, pagube și decese
Uraganul Irene, devenit ulterior furtună tropicală, a provocat în SUA moartea a cel puțin 11 persoane, pagube materiale estimate la 12 miliarde de dolari și a lăsat fără energie electrică peste 10 milioane de persoane. Uraganul, care a trecut prin Puerto Rico, Republica Dominicană și Haiti, a măturat coasta de est a SUA la sfârșitul săptămânii. New York-ul s-a aflat printre orașele cele mai afectate, serviciile de transport în comun fiind suspendate, magazinele, barurile și restaurantele au fost închise, în timp ce inundațiile masive și căderile de arbori au făcut imposibilă orice deplasare. Mai mult, apa râului East River a inundat unele zone din metropola americană, amenințând cartiere din Manhattan.
US OPEN a trecut peste uraganul Irene
Uraganul Irene, care a lovit New York-ul duminică seara, nu a produs pagube majore la National Tennis Center, locul unde se va disputa ultimul turneu de Mare Șlem, US Open. Deși inițial oficialii luau în calcul o posibilă amânare a competiției, cu o zi, maximum două, competiția a debutat, așa cum era programată, ieri, însă cu câteva mici modificări de program. Imediat după trecerea uraganului, echipa organizatoare a remediat avariile care au fost minime, a înlocuit bannerele, iar ghivecele cu flori, smulse de vânt, au fost reașezate la locurile lor, în colțul terenurilor de joc, la fel și băncile, care au fost împrăștiate prin tot complexul. Monica Niculescu (foto), prima reprezentantă intrată în competiție, a învins-o aseară pe austriaca Mayr cu 6-3, 6-3. După închiderea ediției au mai jucat Alexandra Dulgheru și Victor Hănescu.