Sandu Ion (foto) va fi adversarul Gabrielei Szabo la alegerile Federației Române de Atletism, programate pe 5 aprilie Candidatul din Arad își propune una-două medalii la Jocurile Olimpice de la Rio
Zdruncinat de eșecuri, de controverse și de lipsă de perspectivă, atletismul românesc își pune speranțele în alegerile de vineri, 5 aprilie, când va fi ales un nou președinte. Cursa pentru șefie va fi un sprint în doi: Gabriela Szabo, fostă campioană olimpică, actual vicepreședinte, și Sandu Ion, fost atlet, actual om de afaceri cu o avere de estimată în 2011 de Forbes la 20 de milioane de euro. Deschis tuturor părerilor, ProSport le va oferi celor doi pretendeți posibilitatea de a-și prezenta programul „de guvernare”. Primul intervievat, Sandu Ion (52 de ani).
Sunteți cunoscut mai mult ca om de fotbal, de ce atletism? Am fost atlet de performanță. În fotbal am intrat datorită faptului că sunt din Arad și am fost rugat să ajut. Sufletul meu este tot la atletism, iar în situații de criză, cum este cea de acum, m-am decis să candidez, la dorința unor oameni din atletism.
„Atletismului i-a lipsit o finanțare adecvată”
Veniți din mediul privat, ce măsuri ați lua imediat. Aș face o evaluare foarte clară, materială, umană la nivel de antrenori, sportivi, medici. Vom vedea astfel ce necesar avem nevoie, financiar, material, pentru a putea oferi cele mai bune condiții antrenorilor și sportivilor. Consider că federația trebuie să fie sprijinul antrenorilor și sportivilor, nu invers.
Ce i-a lipsit atletismului în ultimii ani? O organizare mai bună și finanțare adecvată.
Sunteți om de afaceri, oamenii vor aștepta să aduceți bani. Da, și îi voi aduce. Am făcut o evaluare pe ultimii trei ani și am ajuns la concluzia că e nevoie de 700.000 de euro pe sezon.
Poate atletismul să atragă acești bani? 700.000 de euro este bugetul unei echipe modeste de fotbal din Liga a 2-a. Apreciați dumneavoastră dacă este posibil sau nu. Eu mă angajez să aduc acești bani. Singura mea problemă este să găsesc oamenii interesați să facă marea performanță și să-și asume răspunderea.
Aveți o echipă formată pentru a conduce atletismul? Secretar general va fi Cătălin Ganera, de la Constanța. Plus ceea ce va ieși la vot.
Ce preferați, investiția într-un grup restrâns de sportivi, cu potențial, sau mergeți pe ideea atletismului de masă? Am un program simplu și clar. În primul rând, vreau să pun la punct baza materială de la Stadionul Tineretului, cu refacerea pistei, sectoarelor, tribuna, hotelul, cantina și baza de refacere. Acum sportivii locuiesc la Hotelul Sport de la „Lia Manoliu” și fac trei ore pe drum, dus-întors. Așa nu se poate face performanță.
În plan sportiv? Voi lucra pe trei niveluri. Unu, cei care au șanse la Rio. Am făcut o evaluare, sunt în jur de 12-15 sportivi. În prima săptămână voi discuta cu sportivii și cu antrenorii și vom semna un contract cu angajamente de-o parte și de alta. La Rio îmi propun una-două medalii și 5-6 locuri în finală.
Al doilea nivel? Tineri atleți între 18 și 23 de ani, care au calități și dorință de a atinge marea performanță. Le voi asigura condiții și mă angajez să le obțin 8-10 competiții internaționale pe an. Al treilea nivel, copii între 14 și 17 ani. Pentru aceștia aș dori să facem pregătire centralizată în toate vacanțele.
De ce ar trebui să vă aleagă oamenii atletismului pe dumneavoastră? Pentru că e timpul să vină un manager care să facă performanță. Vremurile s-au schimbat, trebuie atras capital din mediul privat, trebuie proiecte și o orientare spre extern. Și vreau să reunesc atletismul, pentru că am văzut că sunt multe cercuri de influență.
De profesie inginer mecanic, arădeanul a fost acționar la echipa de fotbal UTA și sponsor la CSM Arad, în perioada când la clubul ardelean erau legitimați Marian Oprea, Ionela Târlea și Ioan Vieru
Sandu Ion a mai candidat o dată la președinția FRA, în 2004, când a fost învins la alegeri de Ilie Floroiu
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER