Scenariu halucinant: rușii au urcat pe podiumul unei curse din penultima zi a anului 2014 o campioană olimpică suspendată până în 2016

Federația Internațională de Atletism a demarat o nouă anchetă care vizează forul rus de specialitate, după ce în mass-media au apărut informații potrivit cărora o sportivă de 22 de ani, campioană olimpică la marș, suspendată în vara lui 2014 pentru doi ani după ce a fost depistată pozitiv cu hormoni și substanțe de modelare a metabolismului, a concurat chiar înainte de anul nou, într-o cursă regională de 5.000 metri. IAAF cercetează și acuzațiile de dopaj sistematic și mușamalizare a testelor pozitive ale sportivilor de top din Rusia, începând din luna decembrie a anului trecut.

Jurnaliștii publicației italiene Marcia del Mondo susțin că au descoperit un nou derapaj al Federației de Atletism a Rusiei, la mai puțin de o lună de la publicarea documentarului german care afirma că „99% dintre atleții ruși se dopează„. Pe baza unor fotografii realizate pe 30 decembrie, în timpul unei curse de 5.000 metri, în sală, organizate la Saransk, italienii susțin că la start, dar și pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, cu medalie la gât, s-a aflat Elena Lashmanova, campioană olimpică la Londra în 2012 în proba de 20 de kilometri marș. Fotografiile au postate chiar de ruși, însă ulterior, aceștia au invocat o eroare.

Suspendarea Elenei Lashmanova expiră pe 25 februarie 2016, dar, potrivit Daily Mail, care a anunțat investigația forului atletic mondial, rusoiaca de 22 de ani riscă prelungirea pedepsei, cu alți doi ani, până în februarie 2018, dacă este găsită vinovată că a concurat în ciuda suspendării.

Elena nu apare pe lista oficială a rezultatelor, rușii acuză că italienii insistă cu o fotografie de arhivă. Un sportiv a construit o întreabă demonstrație: răspunsul stă în echipament

Rezultatele oficiale ale „Winer Cup Race Walking Mordovia” o dau câștigătoare pe Elmira Alembekova, cea care, în fotografiile preluate de site-ul italian dedicat curselor de marș, apare pe treapta a doua a podiumului. În același clasament oficial, numele Elenei Lashmanova nu apare.


Fotografia preluată de Marcia dal Mondo: jurnaliștii italieni insistă că fotografia este făcută pe 30 decembrie 2014. Sursa: marciadalmondo.com


Documentul oficial al rezultatelor cursei, publicat cu întârziere de reprezentanții Federației Ruse, în format pdf. Sursa: marciadalmondo.com 

Oficialii ruși au reacționat, afirmând că fotografiile postate inițial ca fiind „la zi”, sunt preluate eronat, din 2012. Chiar fotograful care semnează imaginile, a publicat o dezmințire, datând ulterior cadrele cu 2012. Jurnaliștilor italieni le-a sărit în ajutor chiar unsportiv profesionist. Canadianul Evan Dunfee (24 ani), care vizează calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio, a analizat în detaliu situația pe blogul său, http://dunfeewalks.weebly.com.

 

O întrecere organizată în memoria lui German Skurygin, sportiv care a câștigat Campionatul Mondial în 1999, doar pentru a pierde medalia la scurt timp, fiind depistat pozitiv și a murit la 45 de ani, din cauza unui atac de cord. Ironia începe aici. Un grup de atleți dopați, luând startul într-o cursă care aduce tribut unei vieți scurtate de doping„, își începe discuția despre acest caz Dunfee. Canadianul explică, susținându-și raționamentul cu ajutorul capturilor foto, modificările fotografiilor postate pe Internet, schimbarea explicațiilor foto. Argumentul său forte este însă legat de faptul că în fotografiile retractate de oficialii ruși, ca aparținând unei curse din 2012, sportivele poartă încălțăminte sport Asics apărută doar în 2014.


Fotografiile folosite în demonstrație de sportivul canadian care a somat IAAF și WADA să ia măsuri drastice. Sursa: dunfeewalks.weebly.com

Demonstrația canadianului, deși seamănă cu un argument din seria „20 de motive care demonstrează că 2Pac (rapper american decedat în 1996) nu a murit”, potrivit donmega.com, în care fanii susțin că artistul și-a înscenat moartea și continuă să producă pentru că apare în videoclipul „Toss It Up” purtând pantofi sport Penny Hardaway lansați după 1996, ca și în „Live & Die In LA”, când artistiul poartă încălțăminte din linia Michael Jordan, ajunsă pe piață din nou după anunțata sa moarte, a convins jurnaliștii unor publicații serioase și pare a fi punctul de pornire al investigației IAAF.

Dunfee nu se oprește aici și analizează în paralel, fotografiile de la cele două festivități de premiere ale curselor feminine și masculine, care ar fi trebuit să fie făcute, potrivit spuselor rușilor, la doi ani distanță: oficialii care înmânează medaliile și florile sunt îmbrăcați la fel, în timp ce sportivii au trecut de la treninguri, la hainele de stradă, o situație total neobișnuită pentru orice competiție. Alergătorul de marșuri a arătat adevărate calități de investigator, având observații inclusiv legate de numerele de concurs, care probează autenticitatea fotografiilor datate corect în primă fază: decembrie 2014.

 

 

Evan Dunfee este dezamăgit de faptul că sportivii ruși sunt complici evidenți ai operațiunii de mușamalizare: în mai puțin de 15 zile, câștigătoarea oficială a cursei a postat două fotografii cu medalia câștigată în cursa de 5.000 de metri, la Winter Cup Mordovia, iar argintul s-a trasnformat în aur. Sportivul și-a motivat timpul investit în urmărirea acestui caz prin speranța unui sport curățat de trișori, în viitorul apropiat.

 

 

IAAF a luat act de acest caz și departamentul anti-doping investighează„, a aunțat prin intermediul purtătorilor de cuvânt, Federația Internațională.

  • La începutul lunii decembrie, în 2014, postul german de televiziune ARD a prezentat un documentar intitulat „Doping Confidențial: Cum și-a fabricat Rusia campionii”, o mărturie dură a corupției și dopajului din cadrul Federației Ruse de Atletism
  • Câteva zile mai târziu, cotidianul britanic The Telegraph a obținut documente prin care susține că 225 de sportivi din 39 de țări au prezentat valori anormale ale unor substanțe în sânge înainte de introducerea pașaportului biologic, în 2009, dintre care 58 de ruși
  • Ca urmare, WADA (Agenția Mondială Antidoping) a recoltat 3.000 de probe de la atleții ruși, în cadrul unei ample investigații privind acuzațiile de dopaj ce vizează această țară, a anunțat în Ajunul Crăciunului, BBC.
Publicat: 16 01. 2015, 14:53
Actualizat: 16 01. 2015, 14:54