Șoc în lumea atletismului! Kipyegon Bett a murit la 26 de ani
Lumea atletismului este în doliu după moartea fulgerătoare a kenyanului Kipyegon Bett, la doar 26 de ani. Bett a cucerit medalia de bronz la Campionatele Mondiale din 2017 de la Londra.
Vestea dispariției lui Kipyegon Bett vine la doar o lună după ce și atleta ugandeză Rebecca Cheptegei s-a stins după ce a fost omorâtă cu sânge rece de partenerul ei. Atleta ugandeză tocmai participase la Jocurile Olimpice de la Paris din această vară.
Kipgyeon Bett a mai fost și campion mondial la juniori în 2016, la proba de 800 de metri, iar dispariția sa fulgerătoare a luat prin suprindere lumea atletismului.
Atletul kenyan, măcinat de probleme în ultima perioadă
În ultima vreme, atletul kenyan suferea de insuficiență renală și hepatică, boli care i-au fost fatale în cele de urmă și care au contribuit la decesul lui Kiyegon Bett. Sora sportivului a declarat faptul că în urma suspendării de 4 ani din cauza dopajului cu eritropoietină(EPO), Bett ar fi început să consume alcool în exces și să aibă dese căderi nervoase.
„A fost bolnav. S-a plâns de dureri de stomac aproximativ o lună. Avea probleme cu rinichii, dar medicii și-au dat seama că și ficatul său era o problemă. Ambele organe cedau. Săptămâna trecută l-am dus la spital după ce a început să verse sânge și a fost internat.
Am fost să-l văd duminică dimineață și mi-a spus că-l doare. I-a spus tatălui nostru, care este pastor, să se roage pentru el pentru că a simțit că nu va supraviețui și după prânz a murit. Am încercat totul pentru a-l salva, dar ne-a părăsit. E foarte dureros”, a spus sora sportivului, Purity Kirui, potrivit BBC Sport.
Kipgyeon Bett a refuzat să apeleze la ajutorul specialiștilor
Sora atletului a încercat de câteva ori să-l ducă pe Bett la un centru de dezintoxicare dar atletul kenyan a refuzat și chiar a fugit de acasă de câteva ori. În cele din urmă sora sa a renunțat la eforturile de a îl convinge pe fratele ei să se întoarcă la atletism.
„Când Kipyegon a fost interzis, a început să bea mult, nu a mâncat bine și a suferit depresie. Am încercat să-l ajutăm să nu mai bea, dar ori de câte ori doream să-l ducem la dezintoxicare, el dispărea de acasă zile întregi.
Am încercat să-l aduc înapoi la atletism când interdicția lui s-a încheiat și i-am adus echipament de alergare și pantofi. Înainte de moartea lui, aveam un plan să încercăm încă o dată să-l ducem la un centru de reabilitare din Kisumu”, a mai spus Purity Kirui, potrivit aceleiași surse.