Super reportaj ProSport realizat la Pretoria!** O perfectă tragedie modernă! „În sala de judecată, am văzut cum tatăl, fratele și sora își zâmbeau complice”

„În sala de judecată, am văzut cum tatăl, fratele și sora își zâmbeau complice”

Atenția presei mondiale s-a îndreptat brusc spre Africa de Sud în dimineața zilei de 14 februarie. Chiar în primele ore ale zilei îndrăgostiților, primul atlet cu picioarele amputate care a participat la Jocurile Olimpice era reținut de Politie după ce prietena lui, fotomodelul Reeva Steenkamp, decedase în urma mai multor împușcături la domiciliul sportivului din Pretoria. Ziarul de limba afrikaans – originară din Europa Centrală și dezvoltată de coloniști olandezi, germani și belgieni în Africa de Sud – Beeld anunțase primul știrea și informase imediat că Oscar Pistorius și-ar fi confundat prietena cu un hoț în momentul împușcăturilor.

Prima apariție a lui Pistorius la tribunal a fost chiar vineri 15 februarie. Atunci, judecătorul care trebuia să hotărască dacă acceptă eliberarea pe cauțiune a acuzatului a amânat ședința până marți. Și, după un weekend plin de supoziții despre crimă în presa națională, a început marți o săptămână lungă și plină de emoții la Tribunalul Magistraturii din Pretoria. Primul capitol al cazului s-a încheiat vineri cu decizia judecătorului de eliberare a lui Pistorius pe cauțiune, după cinci sesiuni transformate de toate părțile într-o avancronică a judecății propriu-zise.

Avocatul apărării, bogat și faimos

Parchetul susține că Pistorius a vrut să o omoare pe Reeva Steenkamp și îl acuză de omor cu premeditare, care l-ar putea costa închisoarea pe viață pe Pistorius. Apărarea asigură că atletul, foarte sensibil la siguranța personală într-o țară periculoasă ca Africa de Sud și posesor de arme de foc, a crezut că trăgea într-un hoț în momentul în care a împușcat-o repetat pe prietena lui prin ușa închisă a toaletei.

Adevărata vedetă a săptămânii a fost avocatul apărării, Barry Roux. Acesta are faima de a fi cel mai bun avocat din Africa de Sud, iar bogata familie Pistorius îl plătește ca atare. Cu un stil incisiv, voce clară și puternică și o retorică vibrantă, Roux a demontat aproape punct cu punct probele aduse de Parchet, prin mărturia investigatorului șef al Poliției, despre presupusul caracter violent al lui Pistorius și riscul de evadare din țară, două argumente pentru a-i refuza eliberarea pe cauțiune.

Rudele murmurau la fiecare mică victorie

În sala de judecată, la numai un rând de familia Pistorius, am văzut cum tatăl, fratele, sora, unchiul și verișoarele își zâmbeau complice, încrezători în timp ce decurgea interogatoriul lui Roux la adresa martorului chemat de Parchet. Jurnaliștii care populam majoritar sala admiram spectacolul. „La câți metri trăiesc vecinii care au auzit o ceartă înainte de împușcături?”, a întrebat Roux sigur pe sine. „Cam 600 de metri”, a răspuns martorul, stârnind un discret râs în sală. Cum să audă de la 600 de metri?!
Într-un alt moment cheie, martorul Parchetului a spus că s-a gasit o cutie de testosteron în domiciliul lui Pistorius. Substanța ar fi putut spori agresivitatea acuzatului, iar prezența ei în casă ar fi sprijinit versiunea omorului cu premeditare. Dar Roux a întrebat hotărât: de unde știți că e testosteron? „Scria pe cutie”, a răspuns martorul. Iar Roux a întrebat dacă s-a făcut o analiză, dacă măcar se știe numele exact scris pe cutie: „L-ați notat?”. „Nu, dar cred că alți polițiști care au fost au făcut-o”, a răspuns aproximativ martorul! Încă un murmur de neîncredere s-a auzit din public.

Avocatul Roux a contrazis și două argumente ale Parchetului legate de riscul de fugă: că Pistorius are un cont activ în străinătate și o casă în Italia, asa cum susțineau Parchetul și Poliția, dar fără să cerceteze, cu toate resursele pe care are la dispoziție Statul, dacă într-adevăr există contul sau acte de proprietate. încă o dată Roux a criticat lipsa de pregătire a acuzării, care a dat o senzație de amatorism jenant, mai ales pentru un caz de o asemenea anvergură.

Slăbiciuni jenante ale acuzării

Toate aceste slăbiciuni au fost invocate de judecător vineri, când a decis eliberarea pe cauțiune – pe un milion de ranzi, 85.000 euro, o sumă care nu reprezintă o problemă pentru bugetul lui Pistorius. Magistratul Desmond Nair l-a atacat dur pe martor și i-a reproșat procurorului Gerrie Nel faptul că prezentase un interviu dat de Pistorius unei reviste ca unica probă că acuzatul are o casă în Italia unde ar putea încerca să fugă. „Ați fi putut să-i sunați pe cei de la Interpol să confirme și n-ați făcut-o!”, a acuzat Nair. Acesta a considerat insuficiente mărturiile fără denunț la Poliție cum că sportivul ar fi amenințat verbal alți trei bărbați.
Oscar Pistorius are acum în față o judecată în luna iunie foarte dificilă. Chiar dacă extrem de bine pregătită, și într-o țară în care riscul de asalt la domiciliu și uz de arme de foc este ridicat, versiunea lui pare greu de crezut. Și, chiar dacă ar fi făcut-o fără să vrea, totuși a omorât-o pe prietena lui! Dar maestrul Roux și incompetența acuzării i-au adus lui Oscar Pistorius o primă victorie extrem de importantă.

Rugăciune sub blitzuri

După o săptămână plângând, în care a părut dărâmat de fiecare dată când se pronunța numele lui Reeva, Pistorius părăsea secția de poliție din Pretoria unde fusese reținut și se întoarcea la familie pentru cele patru luni rămase până la judecată. Patru luni cu familia în loc de patru luni în pușcărie. Asta sărbătoreau vineri în tribunalul din Pretoria tatăl Henke, unchiul Arnold, sora Aimee și verișoarele lui Oscar. Sunt frumoși, bogați, deștepți și eleganți, au ochii albaștrii, iar fetele poartă rochii scumpe și frumoase. Încă un element care face din acest caz o perfectă tragedie moderna.

Când judecatorul Nair și-a anunțat mult așteptata decizie, verișoarele au început să plângă îmbrățișându-se. Imediat au format un cerc, au închis ochii și a început, dirijată de fratele lui Oscar, Carl, o lungă rugăciune sub blitzurilor jurnaliștilor. În aceeași zi, tatăl lui Reeva îi spunea la telefon jurnalistei Swazi Nkosi că nu simte ură față de Oscar.

Recordul lui Pistorius în proba de 400 de metri (45,07) este superior recordului României deținut de Ioan Vieru (45,60). Oscar e singurul sportiv paralimpic prezent la JO

Articol scris de Marcel Gascon (Pretoria, Africa de Sud)

Publicat: 27 02. 2013, 08:38
Actualizat: 27 02. 2013, 11:20