Cea de-a zecea ediție a Memorialului „Octavian și Viorica Enescu” se va desfășura sâmbătă, 6 mai, pe Stadionul Municipal din Râmnicu Vâlcea. Tradiționalul concurs de atletism este organziat de ACS Proolimpic Rm.Vâlcea (prin Alina Enescu), Federația Română de Atletism, Asociația Județeană de Atletism Vâlcea, Inspectoratul Școlar Județean și Direcția Județeană pentru Tineret și Sport. Festivitatea de deschidere este programată sâmbătă, la ora 14, 30, după care urmează 24 de probe la open, masters, juniori III și copii.
„Memorialul Octavian și Viorica Enescu este primul concurs de atletism al anului în aer liber. Vine toată lumea bună a atletismului, în tribună sunt foști medaliați europeni și mondiali, avem premii în bani pentru cei clasați pe podium, avem cupe de lut, făcute special la Horezu. Și-au confirmat prezența sâmbătă, la Vâlcea, cei mai buni sprinteri din țară, în probele de 100 și 200 metri, dar și la proba de 800 metri. În premieră, facem acum și două probe de veterani. Este cu siguranță cea mai tare ediție a Memorialului Octavian și Viorica Enescu. Avem toate condițiile, pista arată bine, avem cronometraj electronic, ca si anul trecut, deci sunt toate condițiile pentru înaltă performanță. Deja avem 200 de participanți înscriși și până sâmbătă se mai primesc înscrieri” a spus Alina Enescu, coordonatorul de la ACS Proolimpic Rm.Vâlcea.
Ca în fiecare an, există un premiu special, de 1.000 dolari, în proba de 400 metri garduri băieți, pentru juniori I, pentru cine bate recordul unui elev al lui Bobo Enescu, Mircea Popescu (52.60 secunde). Noul președintele Federației de specialitate, Florea Florin și-a anunțat și el prezența sâmbătă la Vâlcea.
Memorialul aduce un omagiu foștilor mari antrenor vâlcean de atletism, soții Octavian și Viorica Enescu, care au pregătit zeci de campioni naționali și internaționali. „Am avut șansa să îi cunosc pe amândoi, au fost modele pentru mine, eu am lucrat cu doamna Enescu, apoi cu domnul Enescu, dânșii mi-au indus dragostea pentru atletism. Datorită acestor doi oameni minunați, eu acum sunt antrenor de atletism și sper ca acest concurs să devină internațional. Nu știu dacă e vreo probă din atletism la care soții Enescu să nu fi avut rezultate de nivel național și internațional. O amintesc pe Ionela Târlea, care este reprezentanta atletismului vâlcean, dar sunt mulți alții care au devenit antrenori de loturi naționale, în țară sau în străinătate” a spus președintele Asociației Județene de Atletism, Mihai Șoimu. De altfel, Ionela Târlea și-a anunțat prezența sâmbătă, în Zăvoi.
Octavian Enescu (1933-2006) a fost unul dintre cei mai cunoscuți tehnicieni ai atletismului românesc, specializat în principal în probele de sprint. „Nea Bobo”, cum il alintau apropiații, a avut o carieră plină de satisfacții, printre atletele de renume internațional numârandu-se Viorica Suică, cea care avea sa-i devină ulterior soție. Viorica Enescu (1945-2015) a câștigat sute de medalii naționale, ca sportivă și, apoi, antrenoare, într-o viață dedicată sportului de performanță. Cea mai mare reușită a sa a fost descoperirea și lansarea în carieră a Ionelei Tîrlea, devenită vicecampioană olimpică și campioană europeană și mondială. Antrenoarea emerită Viorica Enescu a pregătit-o timp de 13 ani pe Ionela Târlea, pe care a descoperit-o la un salon de înfrumusețare, unde își însoțea mama.
Alina Gabriela: „Am avut două exemple extraordinare”
Tradiția începută la Vâlcea de regretații soți Octavian și Viorica Enescu este continuată de fiica lor, Alina Enescu, antrenor și coordonator la Proolimpic Rm.Vâlcea. „Eu de la 4 luni am fost pe stadion și am văzut nisip și iarbă, tatăl meu era antrenor, mama se pregătea cu el, m-au luat cu ei și în cantonamente. Forță, corectitudine și spirit de sacrificiu ca la mama mea, nu am mai întâlnit la nimeni. Tatăl meu era perfecționist, deci am avut două exemple extraordinare. Tot ce am învățat de la ei și am văzut în casă, încerc să transpun în relația mea cu elevii mei, fac totul ca ei să funcționeze la nivel maxim, cred că sunt făcută pentru această meserie. Acum am un club privat, unde copiii se pot antrena la atletism și înot, am copii de la 5 până la 16 ani. Atletismul este frumos, dar și greu, trebuie sa faci sacrificii, dacă nu lucrezi zilnic, nu ajungi la mari performanțe, să îți cânte imnul”.
Articol publicat de Adi GEORGESCU
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER