Atleta Corina Dumbrăvean rămâne suspendată pe viață din activitatea sportivă, după ce Tribunalul Federal Elvețian a respins apelul formulat de sportivă la decizia Tribunalul de Arbitraj Sportiv de a menține sancțiunea impusă de ANAD, a anunțat Agenția Națională Antidoping.
„Corina Dumbrăvean rămâne suspendată pe viață din activitatea sportivă. După ce a epuizat căile de atac la nivel național, Corina Dumbrăvean a atacat decizia de suspendare pe viață din activitatea sportivă emisă de Comisia de audiere a sportivilor și a personalului asistent al acestora de pe lângă ANAD la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Deoarece apelul i-a fost respins de TAS, Corina Dumbrăvean s-a adresat celui mai înalt for, respectiv Tribunalul Federal Elvețian, făcând recurs civil împotriva sentinței date de Tribunalul de Arbitraj Sportiv din data de 26 iulie 2011. În data de 3 octombrie 2011, Tribunalul Federal Elvețian a respins apelul sportivei Corina Dumbrăvean”, se arată în comunicatul ANAD.
ANAD precizează că sportiva a argumentat în fața Tribunalului Federal Elvețian că nu a beneficiat de asistență juridică eficientă și a pus la îndoială corectitudinea procedurilor din România. „Cele două argumente susținute de sportivă au fost efectiv desființate. În ce privește faptul că sportiva nu ar fi beneficiat de o asistență juridică eficientă, Curtea Federală a considerat că ea nu se poate plânge în acest sens cu bună credință, deoarece ea a acceptat competența arbitrului în ziua audierii și a semnat un Ordin de procedură, fără rezerve. În ce privește independența RANAD și corectitudinea procedurilor din România, Curtea Supremă a considerat că argumentul este nemotivat”, notează comunicatul.
În data de 16 noiembrie 2007, Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism (IAAF) a efectuat un control doping în afara competiției asupra sportivei Corina Dumbrăvean. Analiza probei, efectuată de Laboratorul de Control Doping de la Lausanne, a arătat că proba conținea o substanță interzisă, repectiv eritropoietina (EPO) recombinată de tipul Darbepoietinei-alfa (NESP). IAAF a decis ca acest caz de dopaj să fie gestionat de către organismul național de reglementare, respectiv Agenția Națională Antidoping (ANAD).
Sancțiunea primită de Corina Dumbrăvean a fost de suspendare pe 2 ani din activitatea sportivă, începând cu data de 16 noiembrie 2007.
Sportiva a formulat apel împotriva acestei decizii, apel respins în data de 8 decembrie 2008 de către Comisia de Apel de pe lângă ANAD. CS Craiova, clubul la care sportiva era legitimată a făcut recurs împotriva deciziei Comisiei de Apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, însă, cererea de apel a fost respinsă.
Având în vedere faptul că sportiva a fost sancționată pentru dopaj, IAAF a inclus-o în grupul de testare țintă. În acest sens, IAAF a solicitat ANAD să o testeze pe Corina Dumbrăvean în afara competiției. O primă tentativă de control asupra sportivei s-a soldat cu insucces, un raport în acest sens fiind comunicat către IAAF.
În data de 10 martie 2010, IAAF a testat sportiva în afara competiției. Deși proba a fost negativă, raportul elaborat de către Laboratorul de Control Doping de la Lausanne a arătat caracterul suspicios al probei.
În data de 18 mai 2010, o echipă de ofițeri desemnată de ANAD a mers la locul de antrenament al sportivei pentru a o supune unui control doping. Sportiva a semnat invitația de control doping, iar în momentul emiterii probei a încercat falsificarea acesteia prin utilizarea unui dispozitiv improvizat. Ofițerul de control doping a sesizat și, în momentul în care a încercat să o controleze, aceasta a fugit din stația de control doping.
Prin decizia din 8 iulie 2010, Comisia de Audiere a sportivilor și a personalului asistent al acestora de pe lângă ANAD, în baza art. 39 coroborat cu art. 2, alin 2, literele c) și e) ale Legii nr. 227/2006 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport, a pronunțat decizia de suspendare pe viață din activitatea sportivă a Corinei Dumbrăvean.
Sportiva a înaintat apel împotriva deciziei date de Comisia de Audiere de pe lângă ANAD la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, care însă a respins la 26 iulie recursul acesteia, confirmând hotărârea dictată de ANAD.
La sfârșitul lunii iulie, președintele ANAD, Graziela Vâjială, a declarat că ea consideră că forul pe care îl conduce nu a câștigat procesul de la TAS împotriva sportivei Corina Dumbrăvean, ci a managerului și antrenorului Roșca Eleodor, pe care îl consideră direct responsabil pentru situația atletei.
Mediafax
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER