Un român conduce China!** Prima zi în Asia pentru Vali Tomescu: „Am plecat doar cu o valiză!”

Vali Tomescu va locui în „Capitala de Vară a Chinei”, Guiyang, un oraș situat la altitudine. Sâmbătă și duminică va merge deja la concursuri

Vali Tomescu (36 de ani) a ajuns în această dimineață în China, unde va prelua lotul feminin de maraton al principalei forțe în sportul mondial. Antrenorul cu care Pușa Diță a cucerit aurul la JO 2008 va debuta abrupt, cu un week-end plin, și va sta în Guiyang, un oraș de peste patru milioane de locuitori. Situat la trei ore de zbor de Beijing, gigantul cu zgârie nori înfipți în cer se află poziționat pe un platou la 1.300 m, un cadru perfect pentru alergătoarele de cursă lungă.

Vali a ajuns oarecum rapid din Irlanda în Germania. Și, de pe scaunul unei cafenele din Aeroportul din Frankfurt, își lipește privirea de tabelul care licărește următoarele îmbarcări. E cu ochii pe literele ce-l urmăresc neîncetat de patru ani. Peste tot! Din Louisiana până-n Haghig, din Boulder în București, de la freshul de dimineață la televizorul care-i induce cele șase ore de somn. Pentru Tomescu B E I J I N G-ul înseamnă acum doar un punct de tranzit scrijelit pe biletul spre destinația noii sale cariere: Guiyang. Degajă calmul de neînchipuit al alergătorlui de maraton și ne răspunde prompt.

„De acolo mă vor prelua chinezii. Exact nu știu ce se va întâmpla, probabil că acolo voi sta o perioadă. Cert e că voi intra direct în pâine pentru că pe 24 și 25 martie voi merge la o serie de concursuri. Acolo voi avea ocazia să le văd atletele din China și le voi selecționa pe cele mai bune”, ne explică Vali. Tipul e sigur pe el. Nu-l furnică vreun fior pe șira spinării, de neajunsurile din țară s-a debarasat ca de-o scamă de pe rever și pare că încearcă să ia din nou viața în piept.

Se ghidează după Einstein!

„Știi ce am cu mine?”, ne stârnește Vali curiozitatea… „Geanta de mână și o valiză… așa am plecat și în SUA! Doar cu o valiză! Ce nevoie am de multe haine? Oricum, acolo voi purta echipamentul Nike al Chinei”, iuțește Vali ritmul vorbirii. Semn că noua călătorie îi spune să se apropie spre poarta cu numărul… „1! Știi că mie îmi place această cifră. Așa a fost și în Beijing, așa îmi doresc să fie și acum. Întotdeauna m-am condus după principiul lui Albert Einstein: «Ne-am obișnuit să credem că anumite lucruri sunt imposibil de realizat, până când vine cineva care nu știe asta și le realizează». Dar, hai, că nu-i vreme de filosofii… m-așteaptă un drum… fain sper. Ni hao (n.r. – „Salut” în chineză), atât știu”.

10 ani a trăit Valeriu Tomescu în Statele Unite, în Erie, Colorado

4 ani e durata contractului cu federația chineză de atletism, unde va prelua funcția de antrenor coordonator al lotului de maraton

GUIYANG, orașul minune

∞E poziționat la altitudine, la 1.300 m
∞Are o populație de peste 4 milioane de locuitori, formată din 23 de minorități. Cea mai numeroasă se numește Miao
∞Din 1970 a devenit un mare producător de aluminiu
∞E un puternic centru economic al Chinei, oraș în care se produc, printre altele, motoare și echipamente pentru nave spațiale și pentru avioane, dar și întregi garnituri de tren. Totodată, Guyang e renumit pentru confecționarea anvelopelor de mașini și pentru fabricarea medicamentelor
∞Orașul e un puternic centru cultural și educațional, Universitatea de Finanțe și Economie sau cea de Medicină sau Știința reprezentând importante leagăne de învățământ

Jumătate din lotul olimpic e „alb-roșu”

Dintre cei aproape 65 de tricolori calificați la JO 2012, jumătate sunt legitimați la Dinamo. Clubul din „Ștefan cel Mare” a numărat deja 30 de sportivi care se pot îmbarca deja pentru Londra, iar pe listă nu au fost trecute încă vedetele Andrunache și Susanu (canotaj). Trupa „alb-roșie”, din care fac parte Nicoleta Grasu (atletism), Cătălina Ponor (gimnastică), Victor Mihalachi, Silviu Dumitrescu (canoe), Corina Căprioriu (judo), Alin Moldoveanu (tir), Rareș Dumitrescu (sabie) sau Cezar Juratoni (box), va avea o motivație în plus pentru JO. Dinamo a semnat un parteneriat cu firma SCC Erbașu, prin care indemnizațiile sportivilor vor crește cu 50 la sută până la Londra. Înțelegerea prevede și o primă specială pentru fiecare medaliat.
(Alexandru Enciu)

ALȚI TEHNICIENI ROMÂNI CU LIPICI LA CHINEZI

GIMNASTICĂ‚: Bellu și Bitang, ofertați în 2005

Înainte de a deveni în ianurie 2006 consilieri de stat, Mariana Bitang și Octavian Bellu (foto) ar fi fost ofertați de forul chinez de gimnastică. Președintele Traian Băsescu le-a cerut atunci celor doi „să reflecteze asupra propunerii”, apoi le-a oferit posturile la Cotroceni. „Președintele a găsit o variantă pragmatică și realistă de a ne păstra în sportul românesc. Oricum, nu eram extrem de grăbiți să plecăm, pentru că, dacă ar fi fost așa, am fi plecat de mult”, spunea Bellu la timpul respectiv.

CANOTAJ: Gioga, trei ani la cârma asiaticilor

Timp de trei ani, între 2003 și 2006, reputatul antrenor român de canotaj Nicolae Gioga (foto) a condus lotul olimpic al Chinei. Într-un interviu pentru ProSport, tehnicianul ex-stelist povestea: „Nu mi-a fost ușor, pentru că ceea ce ei numesc cultură sunt de fapt năravuri. Adică o metodică universal valabilă, cu care eu nu sunt de acord, și lenevie cât cuprinde. Așa cum i-am cunoscut, într-un an au uitat tot ce au învățat”. Gioga câștiga în jur de 6.000 de dolari pe lună în Asia.

Publicat: 22 03. 2012, 08:56
Actualizat: 22 03. 2012, 08:59