VIDEO România și îngerii care prind aripi. Wings for Life. Liliana Danci și Eugen Șorop, atleții care încheie ultimii cursa, dar sunt campioni. Galerie FOTO
This browser does not support the video element.
Cursa Wings for Life, ce s-a desfașurat duminică, în direct pe sport.ro, a avut scop caritabil și a adunat la start 35,397 de concurenți din 164 de țări de pe șase continente. La București, startul s-a dat din parcarea magazinului Cora din Patelimon, iar participanții au alergat pe drumul vechi spre Constanța. În acest prim format revoluționar de cursă în care s-a alergat simultan în 34 de locații din 32 de țări. Evenimentul s-a desfășurat pe 13 fusuri orare și au participat alergători de toate nivelurile, de la hobby până la alergători de elita – ocazie cu care s-a reușit strângerea sumei de 3 milioane de euro având ca scop cercetări în domeniul măduvei spinării.
Sub sloganul „Aleargă pentru cei care nu pot” zeci de mii concurenți, inclusiv în scaune cu rotile, au luat parte la start alături de celebrități și sportivi de top în acest eveniment mondial. Fostul pilot de F1 Mark Webber din Australia a alergat 28, 36 de kilometri și schiorul Aksel Lund Svindal din Norvegia a ajuns la 28,22 km, în timp ce francezul Luc Alphand a alergat 22,08 kilometri.
- În România, Eugen Constantin Sorop a fost declarat câștigător național după ce a parcurs distanța de 58,86 kilometri, iar Liliana Danci a reuțit să se impună la feminin, cu 39,03 kilometri.
- 78 de kilometri i-au luat etiopianului Lemawork Ketema pentru a fi declarat câțtigătorul mondial Wings for Life World Run. În cursa feminină, eleva de liceu de 18 ani Slise Molvik din Norveiga a ocupat primul loc prin parcurgerea distanței de 54,79 kilometri înainte ca mașina oficială de finiș din Stavanger, Norvegia, să o prindă.
INEDITUL CURSEI
Chiar și sportivii profesioniști prezenți la start s-au aflat într-o postură inedită. Niciunul dintre ei nu mai alergase într-o cursă în care finișiul venea în urma lor. Ce s-a întâmplat mai exact? Mașinile oficiale de finiș au plecat la jumătate de oră după semnalul de start și au menținut un ritm constant. Au accelerat pe măsura ce cursa se desfășura, iar când autoturismele îi depățeau pe traseu pe alergători, cipurile participanților se dezactivau și înregistrau un rezultat final al distanței.
Mașina oficială a plecat la 13:30, la jumătate de oră după startul concurenților, cu o viteză de 15 km/h
la 14:30 viteza a crescut la 16 km/h
la 15:30 viteza a crescut la 17 km/h
la 16:30 viteza a crescut la 20 km/h
CE AU SPUS CÂȘTIGĂ‚TORII
„Nu numai că am făcut o faptă bună și am alergat pentru cei care nu pot, ci mi-am depășit și recordul personal la distanță. Până acum nu am mai alergat niciodată aproape 60 de kilometri dintr-o bucată. M-am simțit foarte bine și bineînțeles că mă bucur că am câștigat. Până la kilometrul 40 am fost pe locul 3 în lume, dar după aceea am simțit câteva crampe musculare și probleme la spate datorită suprafeței dure. Nu a fost ușor, dar sentimentul că ai rămas ultimul în cursă este minunat”
Eugen Șorop (originar din Turburea)
„Mă bucur că am câștigat. Week-endul trecut am câștigat medalia de bronz la Balcaniada de la Belgrad și timpul de recuperare a fost destul de scurt. Mi-am propus să alerg 20 de kilometri și am ajuns la 39… A fost pentru prima dată când mi-am dorit să termin ultima. Traseul a fost frumos, am primit și flori pe traseu de la un localnic, lumea m-a încurajat și m-a ajutat să merg mai departe. A fost minunat. Voi reveni și anul viitor cu plăcere”
Liliana Danci (originară din Caransebeș)
Ambasadorii locali Wings for Life World Run s-au întrecut pe sine. Plutonul a fost condus de Toma Coconea, care a alergat aproape un maraton – 40,5 kilometri, urmat de Andrei Roșu cu 32,54 kilometri, Dani Oțil a fost foarte aproape de a termina un semimaraton, cu 20,68 kilometri, iar Mihaela Rădulescu a reușit să alerge 8,5 kilometri.
„Am mai arătat încă o dată lumii întregi că ne pasă și am alergat pentru cei care nu pot. Am fost alături de oameni frumoși, în grup, într-o competiție globală cu scop caritabil. Nu credeam că voi alerga mai mult de 3 kilometri, dar am ajuns la 8,5. Anul viitor trebuie să ajung măcar la 10 km”
Mihaela Radulescu.
„Mi-a făcut mare plăcere să alerg alături de atât de mulți oameni veniți să susțină aceeași cauză. Am reușit să alerg aproape 21 de kilometri, adică un semimaraton. Este pentru prima oară când alerg atât într-un concurs. Este un record personal care mă ambiționează ca anul viitor să ridic ștacheta la 30 de kilometri”
Dani Oțil
Daniel Osmanovici a ajuns la 19,81 kilometri, Virgil Stanescu a parcurs 14,14 kilometri, Alin Petrache a alergat 11,29 kilometri, iar Roxana Ciuhulescu a ajuns la 10,07 kilometri.
Rezultate globale/generale masculin: 1. Lemawork Ketama (ETH)/ a alergat in Austria 78.57 de kilometri, 2. Remigio Huaman Quispe (PER)/ Peru 78.48, 3. Evgeny Glyva (UKR)/ Austria 78.40, 4. Giorgio Calcaterra (ITA)/ Italy 72.96, 5. Paul Michelletti (NZL)/ UK 69.37, 6. Daniele Baldino (ITA)/ Italy 65.24, 7. Wouter Decock (BEL)/ Belgium 65.11, 8. Rainer Predl (AUT)/ Austria 65.02, 9. Rainer Achmüller (AUT)/ Italy 64.07, 10. Wolfgang Wallner (AUT)/ Austria 64.02;
Rezultate globale/generale feminin: 1. Elise Molvik (NOR)/ Norway 54.79 kilometri; 2. Nathalie Vasseur (FRA)/ France 51.26; 3. Svetlana Shepalova (MDA)/ Turkey 48.29; 4. Mfanzi Ntombesintu (RSA)/ South Africa 47.57; 5. Lea Bäumler (GER)/ Germany 46.23
Fotografii: Alexandru HOJDA