Vrăjitorul
Bronzul cucerit de Ioan Vieru (30 de ani) aseară, la Torino, în proba de 400 m (46,54), e un aliaj de suferință, muncă, tupeu și ambiție. ProSport îți dezvăluie prin ce a trecut elevul lui Victor Nicolae  în ultimele luni.
1 Înaintea Mondialelor de la Valencia, din 2008, se accidentează grav, iar viitorul lui pare periclitat. Revine ca prin minune și  își tatuează la Cons-tanța un vrăjitor pe umăr.  „Îmi poartă noroc”, explică sprinterul.
Â
2 În octombrie anul trecut, alerga pe pătura de zăpadă de la Piatra Arsă, cu colegul său, Ștefan Pavel. „Suntem haiducii munților”, spunea Vieru atunci. Mulți nu priveau cu ochi buni acel mod de antrenament.
Â
3 O lună mai târziu vrea să‑și vândă mașina pentru a găsi un mijloc de autofinanțare pentru a continua sportul de performanță. „În România nu sunt bani. Îmi completez pregătirea pe banii mei!" Vine la București și bătătorește și fiecare fir de praf din Sala de la „Lia Manoliu“. Chiar și de Crăciun.
Â
4 De ziua lui, pe 4 ianuarie, primește cadou de la un prieten un tablou cu următorul mesaj inscripționat: „Să iei medalie la Torino, tată!” („tată“ reprezintă apelativul cu care se adresează apropiaților). „Moldo“ suflă în lumânări și își pune dorința: „Să fiu sănătos până la CE”.
5 La începutul lui februarie pleacă pe banii lui la Viena să concureze la un puternic Grand Prix. Încheie 400 m în 46,87, al treilea rezultat al sezonului în Europa, și prinde aripi.Â
Â
6 Răcește puternic la Balcaniada de la Atena, cu 10 zile înaintea CE, dar sstafful medical al FRA îl repune pe picioare.
Â
7 Vineri intră în competiție dimineața, în serii, se califică fără probleme în semifinale, dar urmează poate momentul cheie: irlandezul Gillick, liderul european, vrea să-i taie fața neregulamentar, dar Vieru îi pune o „barieră”, dezlipindu-și discret cotul. Irlandezul se împiedică și cade, tupeul și experiența românului făcând diferența.
Â
8 Noaptea dinaintea cursei nu poate dormi decât o oră, dar „visează“ strategia: „Trebuie să plec tare, altfel n-am șanse“! La 200 m, Wisman îi taie fața, românul rezistă și nimeni nu-i mai poate fura cea mai importantă medalie a carierei.
Ancuța Bobocel, personal best
Ancuța Bobocel (foto) va fi singura reprezentantă a României în finalele de azi. Eleva lui Marin Istrate s-a calificat în ultimul act (azi, ora 17:30, în direct pe TVR 2 și Eurosport), după ce ieri, într-una din serii, s-a clasat pe locul cinci, cu 9:01,65, nou record personal! Dinamovista e singura tricoloră care și-a realizat la Torino „personal best”.
Â