Cronometrul stadionului Khalifa din Doha a ațipit aseară la 9,76 pentru americanul Christian Coleman (23 de ani), sprinterul din State devenind astfel noul campion mondial la 100 m, proba regină a atletismului. Pe doi s-a clasat medaliatul cu aur de la ediția precedentă, Justin Gatlin (SUA, 9,87), în timp ce treapta a treia a podiumului la CM din Qatar a fost ocupată de Andre De Grasse (Canada, 9,90). „Yankeul”, medaliat cu argint la CM din 2017, la Londra, a înregistrat astfel a șasea performanță din toate timpurile la 100 m.
Recordul mondial al jamaicanului Usain Bolt – 9,58 – încă nu se clatină. Insane Usain deține vârful lumii din august 2009, când a luat caimacul la CM desfășurat pe Stadionul Olimpic din Berlin și i-a determinat pe specialiști să spună că nimeni nu-i va mai doborî recordul.
În „liniuța” de pe portativul qatarez, Coleman a avut o reacție incredibilă din block-start, a împins senzațional pe primii metri, iar după 30 m avea deja un avans firav. A mărit viteza progresiv, iar după 60 m totul părea tranșat. Deși îl avea în coastă, pe culoarul alăturat pe Gatlin, cel mai în formă sprinter al momentului părea deja de neatins. A menținut viteza constantă și a trecut primul linia de finiș. N-a fost nevoie de foto-finiș, nici de priviri întrebătoare din orice colț al tribunei în privința învingătorului. Totul a fost clar ca lumina zilei!
1,75 m e înălțimea lui Christian Coleman
1,96 m e înălțimea lui Usain Bolt, recordmenul mondial al probei
https://www.youtube.com/watch?v=J2V6iy7sZT4
„Am fost înzestrat cu un talent incredibil și am fost capabil să-mi valorific la maximum calitățile în această cursă. De obicei muncesc mult la antrenamente pentru a avea un start excelent și pentru a progresa la acest capitul esențial al cursei, iar în finala aceasta munca s-a văzut. Am stat calm în block-start și asta a contat. A plutit foarte multă presiune pe umerii mei pentru că eram favorit, dar am reușit să manageriez perfect presiunea”, a spus Coleman, la finalul cursei de 100 m din Doha.
Controversatul Justin Gatlin, campionul mondial de la ediția precedentă, nu se lasă nici la 37 de ani. Cu un CV în care nu poate șterge paginile de dopaj care l-au făcut să stea doi ani pe tușă, Justin a vorbit la superlativ despre rivalul său, însă i-a lansat și un mesaj lui Coleman. „Christian a avut un sezon incredibil, a alergat extraordinat această cursă, știam că este greu de bătut. Dar am ceva să-i comunic: să fie gata pentru anul viitor! Vin!”, a spus Gatlin, cu referire la Jocurile Olimpice de la Tokyo, programate anul viitor. Justin va avea 38 de ani în 2020.
Iată cum arată Top 10 all time la 100 m
1. Usain Bolt (Jamaica, 9,58)
2. Tyson Gay (SUA, 9,69)
2. Yohan Blake (Jamaica, 9,69)
4. Asafa Powell (Jamaica, 9.72)
5. Justin Gatlin (SUA, 9,74)
6. Christian Coleman (SUA, 9,76)
7. Nesta Carter (Jamaica, 9,78)
8. Maurice Greene (SUA, 9,79)
9. Steve Mullings (Jamaica, 9,80)
10. Richard Thompson (Trinidad Tobago, 9,82)
Născut în Atlanta, metropola care a găzduit JO din 1996, Christian Coleman e antrenat de Tim Hall, unul dintre cei mai valoroși tehnicieni din atletismul american. În liceu, actualul campion mondial de la 100 m a alternat probele de viteză cu săritura în lungime, încercând să pedaleze pe strategia adoptată de idolul său, legendarul Carl Lewis, îndrăgostit iremediabil și de proba pe care a marcat-o ani la rând. Părinții lui Christian au simțit că se coace ceva bun în specialitățile de viteză și l-au direcționat, în cele din urmă, spre 200 m, deși, la un moment dat, în liceu, antrenorii au vrut să-l facă pe Coleman să cârmească spre fotbalul american datoriță vitezei sale de reacție și a plecării incredibile de pe loc.
Noul rege de la 100 m e deținător al recordului mondial în cea mai scurtă probă din atletism, 60 m – 6,34, în 2018.
Christian Coleman a fost implicat într-un scandal imens în State, după ce oficialii Agenției Amerciane Anti-Doping nu l-au găsit la trei teste antidoping. În fiecare țară, în fiecare federație de atletism a lumii, șefii respectivului for comunică mereu cu agenții organizației anti-doping pentru a le dezvălui locul în care se află sportivii. Agenții anti-doping obișnuiesc să apară – și în România – inopinat la ușa sportivului.
Pe Coleman nu l-au găsit nici în gaură de șarpe și era pasibil de doi ani suspendare, însă avocații sprinterului au marșat pe un articol din Regulament care l-a scos basma curată, în cele din urmă, pe campionul din Doha.
În luna septembrie, într-un videoclip publicat pe Youtube, americanul de 23 de ani a spus că îşi doreşte să primească scuze din partea Agenţiei Anti-Doping a Statelor Unite, după ce organizaţia şi-a retras acuzaţiile la adresa sportivului. ”Îmi permit un avocat şi am, în jurul meu, cei mai buni oameni care mă apără, dar o mulţime de oameni nu fac foarte mulţi bani, şi, dacă nu eşti un atlet cunoscut, poţi fi călcat în picioare de USADA (n. red. United States Anti-Doping Agency). Cred că nu se poate răscumpăra faptul că a trebuit să trec prin situaţia asta şi reputaţia mea pătată”, a spus Coleman, într-un videoclip publicat pe contul său de Youtube.
În România, recordul la 100 m e deținut de Daniel Cojocaru, atlet care seta în 1994, la București, un vârf de 10,21 care nu căzut până azi. S-a apropiat în 2007 elevul lui Ioan Damaschin, Florin Suciu, care înaintea CM de la Osaka atingea o performanță de 10,24, dar și Cătălin Câmpeanu, trei ani mai târziu. Fostul sprinter din Bacău a alergat suta de metri în 10,27.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER