YE-GOld, (y)e de necrezut. Povestea zilei la CM de atletism: Yego, kenyanul campion mondial la suliță, a ajuns pe podiumul all-time al probei urmărind filme de pe Youtube

Julius Yego (26 ani) este, începând de miercuri, primul campion mondial pe care îl dă Kenya în istoria de 15 ediții a Campionatelor Mondiale într-o probă tehnică, departe de pista de tartan și de șoselele orașelor-gazdă care par atât de ușor de îmblânzit de către alergătorii de cursă lungă ai țării africane tăiate de Ecuator. Intrat în finală ca deținător al celei mai bune performanțe a sezonului, Yego a confirmat forma bună. Mai mult decât atât însă, Yego a făcut un salt colosal de la zero la erou, în cea mai puternică finală a probei, cu o încercare memorabilă, care l-a dus direct pe podiumul all-time la suliță.

  • Podiumul dominat de Julius Yego a fost completat de egipteanul Ihab Abedelrahman El Sayed (88,89 m – din a doua încercare) și de finlandezul Tero Pitkamaki (87,64 m – dintr-a patra încercare).

5 sportivi au trimis sulița dincolo de linia imaginară de 87 de metri în finala mondială de aruncarea suliței, masculin – o premieră mondială absolută.

La startul celei de-a treia serii de aruncări, rămânerea lui Yego în finală, pentru ultimele încercări, era pusă sub semnul întrebării. Kenyanul, singurul sportiv cu rezultat de peste 90 m în 2015 din ultimul act al disciplinei, în lipsa campionului olimpic Keshorn Walcott – care nu a prins finala, era al optulea în clasament. Replica lui Yego a fost uluitoare: o încercare de 92,72 m, care l-a doborât la pământ la propriu, din cauza forței imprimate suliței de 800 grame. O dată cu acest rezultat, rubricile statistice au reținut un nou season best, un nou rezultat mondial de referință și un nou record al continentului african la suliță.

„Aruncarea neortodoxă” – așa cum a fost descrisă sugestiv de jurnaliștii de la The Guardian în blog-ul online care îi ține zilnic pe fanii atletismului la curent cu tot ce se întâmplă în „Cuibul de Pasăre”, are o explicație fabuloasă. „Nu am antrenor, motivația mea este una intrinsecă. Nu este ușor să te pregătești fără antrenor. M-am uitat pe Youtube și m-a ajutat enorm. Am văzut diferite tehnici de pregătire, calitățile pe care le lucrează. Eu sunt antrenorul meu, și clipurile de pe Youtube„, povestea Yego în 2013, la microfonul CNN. Impresionat de povestea și de calitățile lui Yego, IAAF – forul mondial al atletismului i-a plătit o bursă de șase luni pentru a se pregăti în Suedia, în final de an 2011, potrivit allafrica.com. Urmarea: Yego a terminat pe poziția a 12-a Jocurile Olimpice de la Londra, fiind primul kenyan calificat în finală la suliță.

Dacă secretele suliței le-a descifrat privind evoluțiile marilor campioni ale probei, preferații săi fiind Jan Zelezny și Andreas Thorkildsen, reglajele fine și adevărata performanță au venit sub îndrumarea unui finlandez, reprezentant al celei mai puternice școli de suliță din lume; Petteri Piironen. Același tehnician a pus ochii și pe egipteanul El Sayed, acum vicecampion mondial la Beijing, cei doi având deja șapte ani de colaborare.

Dacă putea arunca un 78 m fără antrenor, am știut clar că este talentat. Avea explozie, partea superioară a corpului bine definită, dar slăbiciunea sa erau picioarele. A trebuit să-i umblu destul la tehnică. Îmi aduc aminte că pentru el, a fost un șoc imens când a ajuns în Finlanda. I-am dat toate hainele mele de iarnă„, povestea tehnicianul pentru site-ul iaaf.org. Cei doi au continuat colaborarea, nu full-time, ci în stagii. Piironen superviza antrenamentele din Kenya ale lui Yego, îi corecta pe înregistrări mișcările și îi transmitea feedback.

Pentru Beijing 2015, Yego a apelat la serviciile lui Joseph Koech Mosonic, tehnician care a pus accent pe forță și viteză.

De  acum, numele lui Yego apare interpus între cele ale „profesorilor săi virtuali”. Doar doi sportivi au reușit aruncări mai bune decât kenyanul care deja, este considerat favorit pentru aur, la Rio.

Top 5 performanțe mondiale din toate timpurile, la aruncarea suliței

  • 98,48 m – Jan Zelezny (Cehia) – Jena, 25 mai 1996
  • 93,09 m – Aki Parviainen (Finlanda) – Kuortane, 26 iunie 1999
  • 92,72 m – Julius Yego (Kenya) – Beijing, 26 august 2015
  • 92,61 m – Serghei Makarov (Rusia) – Sheffield, 30 iunie 2002
  • 92,60 m – Raymond Hecht (Germania) – Oslo, 21 iulie 1995
Publicat: 26 08. 2015, 22:08
Actualizat: 26 08. 2015, 23:04