Atunci când sportul devine politică -ep. III-

O carte recent apărută în Italia și scrisă de jurnalistul Raul Ghedini încearcă să facă o analiză a anumitor evenimente care, deloc întâmplătoare în opinia noastră, au însemnat un semnal pentru anumite schimbări. Uneori în bine, alteori în rău. Evident, este vorba despre sportivi celebri, dar ne-am propus ca, în finalul materialului să prezentăm și câteva momente autohtone. Mai trebuie precizat că nu întotdeauna aceste gesturi sunt ceea ce par a fi…

Garrincha vede roșu în fața ochilor

Eliminat de pe teren de arbitrul peruvian Yamasaki, era evident că marea revelație a turneului nu putea evolua în finală. Întâmplător sau poate sugerat de undeva, șeful guvernului brazilian, Tancredo Neves, se adresează FIFA printr-un mesager trimis ad-hoc, iar ideea conținută este clară. "Garrincha s-a remarcat mereu printr-o corectitudine exemplară pe terenul de joc, nu a fost niciodată eliminat în întreaga sa carieră și, în numele poporului nostru, cere să fie iertat tocmai din aceste considerente."

Unde începe și unde se încheie Teoria Conspiarației?

Asta nu este totul. Însuși președintele peruan îi cere arbitrului Yamasaki, prin intermediul ambasadei peruviene la Santiago, să șteargă din foaia de arbitraj cartonașul roșu arătat lui Garrincha și, eventual, dacă este prea târziu să facă acest lucru, să declare că a confundat persoana și că nu-și aduce aminte cine anume trebuia sancționat. Sigur, va avea de suferit niște consecințe dar, după cum a menționat ambasadorul, "întregul continent sudamerican îi va fi recunoscător, iar familia sa va fi răsplătită cum se cuvine."

Yavasaki se conformează, FIFA ia act și, întrunit de urgență, Comitetul Executiv aprobă, cu cinci voturi la două, raportul de arbitraj și îi permite lui Garrincha să dispute ultimul act. A fost o decizie luată împotriva unei țări comuniste? A fost vorba de solidaritatea Americii Latine? A fost vorba despre mult discutata împărteală care spunea, neoficial, că în America de Sud trebuie să câștige o țară din zonă, iar în Europa o națiune de pe Vechiul Continent? Nu vom ști, probabil, niciodată. Oricum, chiar și meciul RFG – Ungaria (3-2), finala CM de la Berna, a avut cel puțin un moment bizar. Și anume, golul perfect valabil marcat de Puskas în ultimul minut de joc și care ar fi trimis meciul în prelungiri. Anulat, chipurile, pentru ofsaid… Despre cum se proceda la noi, în episodul următor.

articol de Octavian METONI

Publicat: 11 01. 2009, 16:16