Au învins** mitocănia
La antrenamente fac slalom printre bărci cu motor și fani ai schiului nautic, dar canotoarele au demonstrat că profesionalismul lor bate nesimțirea de pe Snagov.
Două medalii de argint. Menținerea în ierarhia mondială a canotajului și mai ales consolidarea unei cărți de vizită impresionante. Succesul echipajului de la două rame și cel al bărcii de 8 plus 1 sunt cu atât mai remarcabile cu cât condițiile de pregătire de pe lacul Snagov sunt propice contraperformanței!
Tabloul antrenamentului de pe Snagov e sinistru! Fetele vâslesc printre bărci cu motor, sunt răsturnate lunar în lac și sunt înjurate de proprietarii de vile de pe mal. Și, culmea culmilor, ocolesc pontoanele ivite pe culoarul de pregătire! Acum, ele au dat o palmă morală indiferenței și nesimțirii. Aflate pentru prima dată în această formulă la o competiție de anvergură, fetele de la 8 plus 1 au primit fără emoții botezul senioratului la Poznan. „Va fi ori o cursă extraordinară, ori un dezastru total. Tinerețea lor oferă resurse imprevizibile, însă lipsa de experiență la seniori poate cântări greu”, prefața antrenorul Mircea Roman întrecerea de ieri de la 8 plus 1.
Adaptarea, secretul performanței
Pornite de pe culoarul trei, româncele au recuperat spectaculos după ce mai bine de jumătate de cursă s-au aflat pe poziția 5, pe ultimii metri ajungând să se lupte cu SUA, campioana olimpică și mondială, pentru medalia de aur. Astfel, ele au parcurs cei 2.000 m în 6 minute 6 secunde și 94 de sutimi, fiind devansate de SUA (6:05,34), ultimul loc al podiumului fiind ocupat de Olanda (6:07,43). Un început de drum promițător pentru barca tricoloră caracterizată de tinerețe și sete de medalii, care are în alcătuire doar o componentă a echipajului care cucerea bronzul la Beijing, strocul Eniko Barabas. Secretul performanței lor este dezvăluit chiar de antrenorul Mircea Roman: „Adaptarea. Întâi la oră. Am mutat antrenamentele la orele în care să deranjăm cât mai puțin. Condițiile. A trebuit să închidem ochii la tot și să ne descurcăm cu ce avem, oricum nu putem face nimic. Pista. Din patru culoare am mai rămas cu trei. Poate fi și mai rău. Dar am găsit soluții să supraviețuim și în condițiile astea”.
Barca de 8 plus 1, speranță pentru Londra 2012
După retragerea în grup a „canotoarelor de aur”, echipajul care a luat startul la Mondialele de la Poznan are o medie de vârstă de 22 de ani, cu opt ani mai mică decât a fetelor care au cucerit bronzul la JO de la Beijing. Astfel, componența actualei bărci este următoarea: Roxana Cogianu (22 ani), Ionelia Neacșu (24 ani), Maria Bursuc (22 ani), Ioana Crăciun (20 ani), Adelina Cojocariu (21 ani), Nicoleta Albu (21 ani), Camelia Lupașcu (23 ani), Eniko Barabas (23 ani) și Teodora Stoica (23 ani).
„Îmi place ceea ce fac și poate de aceea închid de multe ori ochii și strâng din dinți când e vorba de condiții”, Eniko Barabas
„Condițiile de pregătire? Imaginați-vă lotul olimpic de natație al României că se pregătește la ștrand, iar sportivii trebuie să scoată un contratimp, în timp ce alături de ei unii se joacă leapșa în apă”, Mircea Roman