Aflat la prima ediție, Karpatia Horse Trials este un eveniment hipic internațional care se va desfășura weekend-ul acesta, între 10 și 12 octombrie, pe celebrul Domeniu Cantacuzino din Florești, județul Prahova. Timp de trei zile, publicul va avea ocazia să asiste la un concurs ecvestru complet și să vadă ce însemna viața la moșie la început de secol XX. Domeniul Cantacuzino va redeveni un spațiu plin de viață, elegant și autentic, destinat pasionaților de călărie, precum și iubitorilor istoriei nobiliare din România.
Competiția Oficială Karpatia Horse Trials organizează 2 tipuri de competiții oficiale: Concurs Complet Internațional (Dresaj, Cross-Country, Obstacole) și Concurs de atelaje cu doi și patru cai (Maraton, Conuri).
Concurs Complet Internațional (CCI) – la această disciplină de Probă Completă vor lua startul trei categorii de concurenți profesioniști: Novici, CIC 1* și CCI 2*. Aceștia vor avea de parcurs în cele 3 zile, 3 probe, după cum urmează: Dresaj, Cross-Country și Obstacole.
În cadrul probei de Dresaj, care se va desfășura vineri, 10 octombrie, cuplul cal-călăreț trebuie să execute o serie de mișcări impuse și va primi note de la 1 la 10. Criteriile constau în acuratețea mișcărilor, echilibru, suplețea, gradul de cooperare al calului, viteza de reacție, fluența și precizia execuției, corelarea mișcărilor la pas, trap, galop, opririle la comandă, energia calului la execuție, atenția și încrederea, armonia cuplului. În cazul călărețului, se va ține cont de corectitudinea poziției și claritatea comenzilor către cal.
Punctul culminant al Concursului Complet Internațional îl reprezintă proba de Cross-Country, care va avea loc sâmbătă, 11 octombrie. Este cea mai spectaculoasă, dar și cea mai periculoasă probă, deoarece obstacolele sunt fixe, masive, în teren variat, presupun sărituri peste bușteni șanțuri, bazine cu apă și alte obstacole din lemn masiv. În funcție de dificultatea clasei, timpul optimal pentru parcurgerea traseului variază între 7 și 10 minute, distanța traseului variază între 1.500 m și 3.800 m, iar numărul de obstacole naturale între 20 (la Novici) și 34 (la CIC 2*). Cel mai ridicat nivel din competiție, clasa CIC 2*, este singurul concurs de două stele (2*) din România organizat în ultimii 3 ani și are cel mai înalt grad de dificultate din țară. Cu toate acestea, opt cupluri călăreț-cal sunt înregistrate pentru start.
După închiderea probei de Cross-Country, vor intra în terenul principal de concurs Atelajele cu doi și patru cai pentru proba de Maraton și un concurs demonstrativ. La proba de Atelaje cu 2 cai, participă 10 atelaje iar la Atelaje cu 4 cai vor concura 4 atelaje.
Proba de Obstacole, care se va desfășura duminică (12 octombrie), este o probă dificilă întrucât urmează după proba de Cross-Country, iar calul este mai obosit pentru că a trebuit să parcurgă anterior o distanță mare cu viteză crescută, aproape dublă față de cea pentru proba de Obstacole. Se penalizează depășirea timpului, refuzul de a sări și dărâmarea obstacolelor. În cadrul probei Concurs Complet Internațional (CIC), un călăreț poate să participe cu maximum 4 cai. Pentru a se considera că a terminat concursul, cuplul trebuie să parcurgă integral toate cele trei probe, iar câștigător este cuplul care, după cele trei probe de concurs, a acumulat cele mai puține puncte de penalizare. Finalul Probei Complete va fi urmat de proba de Conuri pe teren plat pentru concurenții de la Atelajele cu patru cai și Proba combinată, de maraton și conuri, pentru Atelajele cu 2 cai.
Eleganța echitației va fi îmbogățită printr-o paradă de ogari care va avea loc tot duminică, proprietarii din toată țara ai acestei rase nobile fiind invitați să participe în număr cât mai mare, alături de exemplarele lor. Pentru a contribui la atmosfera Belle Époque, organizatorii îi invită să vină îmbrăcați corespunzător epocii pe care doresc să o recreeze. O altă activitate pe care Karpatia Horse Trials o propune vizitatorilor constă în plimbări cu trăsura pe aleile cu castani și platani centenari, prin care se va putea cunoaște întregul Domeniu.
Pentru a intra în atmosfera evenimentului, vă invităm să urmăriți acest filmuleț de prezentare: https://www.youtube.com/watch?v=vp9-trE6SkY Informații despre eveniment găsiti și pe http://www.karpatiahorse.ro/ sau pe pagina oficială de Facebook, https://www.facebook.com/karpatiahorse.
Competițiile din cadrul primei ediții Karpatia Horse Trials sunt organizate în colaborare cu Asociația Sportivă Hipohouse, cu implicarea și participarea directă a Federației Ecvestre Române (FER) și a Federației Ecvestre Internaționale (FEI).
Prețul participării la eveniment este de 10 lei pe zi, iar biletele biletele pot fi achiziționate de la intrare. Încasările obținute vor ajunge în fondul destinat restaurării întregului Domeniu.
Pentru informații suplimentare: Carla Teaha Mobil: 0726 77 06 06 [email protected], [email protected]
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER