Pe stadionul din cartierul timișorean Ronaț s-a dat startul primului campionat intern de fotbal american, la care participă patru echipe. Campioana va fi desemnată la București, în noiembrie, când va avea loc „Bowl-ul României”.
O federație a acestui sport nu există încă în România, așa că mișcarea atât de populară în Statele Unite se practică la noi doar la nivel de amatorism. Echipele profesioniste se prezintă de obicei cu cel puțin 22 de jucători la un meci (o echipă de ofensivă și una de defensivă). Din păcate, timișorenii, înființați în luna martie a acestui an, au strâns doar 13 jucători. Clujenii, care au format echipa în urmă cu trei ani, au avut 19 componenți.
Echipament de împrumut
Niciuna dintre cele patru echipe înscrise în campionat nu beneficiază de sponsori, astfel că jucătorii scot bani din propriul buzunar pentru a juca. Un echipament complet costă în jur de 250 de dolari pentru fiecare persoană, iar sportivii de la Timișoara Lions au jucat ieri cu un set de echipament împrumutat de la București Warriors. De altfel, șapte componenți ai grupării din Capitală au fost și arbitrii partidei de sâmbătă.
Antrenați de un mexican!
Experiența clujenilor, antrenați de Rafael Ruiz, un mexican stabilit în România, este net superioară bănățenilor. Oaspeții au învins fără probleme, scor 48-0, însă nu doar diferența de valoare a fost în contrast cu meciurile din NFL, ci și atmosfera. Dacă la americani se strâng zeci de mii de spectatori la jocurile din campionatul național, pe terenul din cartierul mărginaș al Timișoarei au venit aproximativ 160 de oameni. Peste ocean nu lipsesc vânzătorii ambulanți de hotdog, popcorn sau băuturi răcoritoare. În schimb, mica tribună metalică din Ronaț a găzduit, ca de obicei, zeci de consumatori de semințe, ba chiar și un suporter care înfuleca o șaorma.
Una peste alta, tinerii care au jucat sâmbătă au făcut eforturi considerabile pentru a promova acest sport în România. Totuși, puțini dintre ei îndrăznesc să viseze că, odată și odată, România va avea o sărbătoare națională care să conțină cuvântul „mulțumesc”, zi în care toate femeile vor găti curcan, toți bărbații se vor gândi la un „supercastron”, iar la televizor nu va apărea nicio știre despre soccer.
1,65 miliarde de dolari este valoarea clubului de fotbal american Dallas Cowboys, conform ultimelor estimări Forbes, al doilea club din lume ca valoare din toate sporturile după Manchester United (fotbal, 1,83 miliarde)
Finala Super Bowl din acest an s-a disputat la Miami, pe „Sun Life Stadium”, și a fost câștigată de New Orleans Saints, 31-17 în finala cu Indianapolis Colts. La meci au asistat 74.059 spectatori. Stadioanele din SUA sunt arhipline la astfel de meciuri (foto stânga)
Federație, cel târziu în 2012
Cei mai mulți dintre jucători sunt studenți, acesta fiind poate și unul dintre motivele pentru care există o solidaritate între cele patru echipe. Cu câteva ore înainte de meci, reprezentanții grupărilor s-au întâlnit pentru a oficializa o convenție – aceea de a organiza campionatul, la nivel de amatori, întrucât nu s-a înființat încă o federație. Reprezentanții celor patru echipe (Timișoara Lions, Cluj Crusaders, București Warriors și București Predators) au anunțat că atât federația, cât și echipa națională de fotbal american vor fi înființate cel târziu în 2012.
România, a 13-a țară cu fotbal american
Primul meci de fotbal american, sport numit și gridiron, s-a jucat în 1869. Campionatul profesionist din SUA, National Football League, s-a înființat în 1920 și a luat repede amploare peste ocean. Media de spectatori în ultimul sezon al NFL a fost de 67.500, iar salariul minim anual al unui jucător profesionist este de 325.000 de dolari! Chiar dacă acest sport este iubit la cote maxime doar în Statele Unite, mai există campionate profesioniste sau de colegiu și în alte 11 țări: Marea Britanie, Germania, Italia, Elveția, Finlanda, Suedia, Japonia, Mexic, Israel, Spania și Austria.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER