Apare un nou carnet de conducere, la propunerea Direcției Generale de Transporturi (DGT) din cadrul Comisiei Europene. Se știe deja cum va arăta permisul.
O altă noutate îi are în prim-plan pe minorii în vârstă de 17 ani, pentru care se fac eforturi ca să poată urca la volanul autoturismelor, însă doar însoțiți. Viitoarele reglementări explică în mod clar cum vor putea conduce aceștia autovehiculele pe drumurile publice.
Luni, 4 decembrie 2023, miniștrii Transporturilor din țările componente ale Uniunii Europene s-au întâlnit la Bruxelles și au căzut, în mare, de acord cu privire la viitoareale reglementări ce ar putea fi aduse traficului la nivel european.
Printre principalele subiecte de discuție s-au regăsit modificarea carnetului de conducere, care ar urma să fie identic la nivel european și exclusiv în format digital. De asemenea, s-a vorbit despre posibilitatea ca în toate țările din Uniunea Europeană se li se permită minorilor în vârstă de 17 ani să conducă autovehicule pe drumuri publice, însă doar cu respectarea anumitor condiții stricte.
Aceste măsuri au fost propuse încă din luna martie a acestui an, cu ocazia unei ședințe organizate de Comisia Europeană.
Referitor la puștii care vor dori să conducă mașini pe drumurile publice de la vârsta de 17 ani, aceștia vor trebui să aibă pe scaunul din dreapta un însoțitor, care de asemenea trebuie să respecte niște reguli. Trebuie să aibă minim 24 de ani și să dețină un permis de conducere categoria B de cel puțin 5 ani, fără ca acesta să îi fi fost suspendat anterior.
De asemenea, în cazul minorilor în vârstă de 17 ani limita pentru un potențial alcooltest este de 0.0. Mai precis, acestora nu trebuie să le iasă nicio cantitate de alcool în aerul expirat, deoarece li se va retrage instant dreptul de a conduce.
Direcția Generală de Transporturi (DGT) din cadrul Comisiei Europene consideră aceste măsuri benefice pentru traficul european, deoarece șoferii vor fi mult mai pregătiți, la 18 ani, atunci când vor ieși singuri pe drumurile publice. Astfel, numărul de accidente ar putea să scadă.
De asemenea, modelul este adoptat deja de mai multe țări din Uniunea Europeană, cum ar fi Germania, Austria, Franța, Estonia, Ungaria, Irlanda și Islanda.
„Este o măsură de succes”, au transmis răspicat reprezentanți ai DGT, luni, 4 decembrie, potrivit Motor.elpais.com.
În ceea ce privește schimbarea carnetului de conducere, în Uniunea Europeană se dorește introducerea unui permis digital care să fie identic pe teritoriul tuturor țărilor.
Motivul? În acest fel s-ar facilita procesarea, validarea și reînnoirea carnetelor în întreaga Uniune Europeană.
De asemenea, oficialii de la Bruxelles sunt convinși că această reglementare ar mai avea un impact pozitiv asupra transportului la nivel european. Spre exemplu, atunci când un șofer va avea restricționat dreptul de a conduce pe o perioadă determinată într-o țară din Uniunea Europeană, aceeași măsură se va aplica în cazul său în toate țările din UE.
În încercarea de a întări importanța acestei reglementări, Comisia Europeană a avertizat că șoferii se deplasează cu un „sentiment de impunitate” atunci când depășesc granițele țării lor, crezând că doar acolo unde sunt cetățeni pot fi pedepsiți cu adevărat pentru imprudențele din trafic.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER