Bernie Ecclestone „lovește” din nou: „Putin ar trebui să conducă Europa!”. Ce spune despre intrarea femeilor pilot în Formula 1

Bernie Ecclestone, directorul executiv al Formula One Group, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că femeile pilot din Formula 1 nu ar fi luate în serios și este de părere că femeile nu sunt capabile din punct de vedere fizic să piloteze monoposturi foarte rapide, notează BBC.

Bernie Ecclestone a participat la o conferință despre advertising, alături de Sir Martin Sorrell, om de afaceri, director în cadrul Formula One.

Într-un dialog cu Martin Sorrell, Bernie Ecclestone a afirmat că președintele rus Vladimir Putin „ar trebui să conducă Europa” și și-a exprimat susținerea pentru Donald Trump, candidat la președinția SUA.

„Cred că Europa și-a pierdut din importanță, punct”, i-a spus Ecclestone lui Sorrell, care a replicat întrebând dacă se referă la Europa de Vest, Europa de Est sau la ambele, după care a scos în evidență faptul că Ecclestone e un mare admirator al lui Putin.

„El ar trebui să conducă Europa […] Ar trebui să renunțăm la Bruxelles (n.r. Parlamentul European) și să-l punem pe el la conducere. Face ce spune ca vrea să facă și rezolvă ce are de rezolvat. Cred că oamenii nu înțeleg exact ce vrea să facă… Vrea să ducă Rusia acolo unde a fost cândva”, a venit răspunsul lui Ecclestone.

Totodată, englezul în vârstă de 85 de ani susține că imigranții nu au adus o contribuție substanțială la economia Marii Britanii. Lewis Hamilton, triplu campion mondial de Formula 1, este nepotul unor imigranți care au venit în Marea Britanie din Grenada, o țară insulară în partea sud-estică a Mării Caraibelor, notează BBC.

Nu este pentru prima dată când Ecclestone provoacă o controversă în lumea sportului și nu numai. În 2009, el l-a lăudat pe Adolf Hitler, pentru faptul că „a fost un om capabil să facă lucrurile cum trebuie”.

Remarcile șefului Formula 1 au declanșat numeroase reacții, iar Ecclestone este acuzat de discriminare. Femeia pilot Pippa Mann, din Marea Britanie, care a concurat la patru curse Indianapolis 500 și a câștigat seriile US Indy Lights, a declarat pentru BBC: „Incredibil. O luăm de la început. Cineva ar trebui să-i reamintească domnului Ecclestone că IndyCar nu are servodirecție și suntem suficient de puternice pentru a conduce aceste monoposturi”.

Susie Wolff a fost cea mai recentă femeie pilot care a avut o carieră în Formula 1. Scoțiana a început să lucreze pentru Williams în 2012, după ce a participat timp de șapte ani în campionatele German Touring Car. Ea a fost implicată timp de trei ani în teste și proiecte de dezvoltare pentru Williams, participând totodată la patru sesiuni de antrenamente în sezoanele 2014 și 2015. În 2012, Wolff a declarat că una dintre cele mai importante cauze ale lipsei de femei pilot în Formula 1 este faptul că tinerele nu au niciun model la care să aspire în acest sport.

Contactată de BBC, Wolff (33 de ani) a respins afirmațiile potrivit cărora femeilor le lipsește forța fizică pentru a concura: „Avem cu 30% mai puțină musculatură, așa că trebuie să muncim mai mult, dar asta nu înseamnă că femeile nu pot deveni suficient de puternice pentru a pilota un monopost de Formula 1”. Susie Wolff s-a retras din activitate în noiembrie 2015 și a înființat „Dare to be Different”, o inițiativă menită să crească numărul femeilor din sporturile cu motor.

Iată care au fost femeile pilot din istoria Formulei 1, potrivit BBC:

  • Maria Teresa de Filippis: 5 curse (1958-69), 3 start-uri – 0 puncte
  • Lella Lombardi: 17 curse (1974-76), 12 start-uri – 0.5 puncte
  • Divina Galica: 3 curse (1976 & 78), 0 start-uri (nu s-a calificat)
  • Desire Wilson: 1 cursă (1980), 0 start-uri (nu s-a calificat)
  • Giovanna Amati: 3 curse (1992), 0 start-uri (nu s-a calificat)
Publicat: 20 04. 2016, 14:30
Actualizat: 20 04. 2016, 14:38