Ce face F1 pentru tine!
Acest material se adresează celor care cred că Formula 1 se rezumă la doar la niște mașini care se învârt în cerc. Ei nici nu-și pot închipui că foarte probabil dezvoltarea acestui sport le-a îmbunătățit și lor viața!
Formula 1 este evident un sport înaintea vremurilor. Sute de oameni sunt implicați în dezvoltarea lui, în centre similare celor de cercetare spațială. Inovațiile produse de specialiști sunt folosite în cele mai diverse domenii. Armata, poliția, aviația, medicina, sportul, dar și oamenii de rând sunt beneficiarii unor produse perfecționate cu ajutorul Formulei 1.
Poliția merge mai rapid
Poliția britanică este pe cale să folosească prototipul Caparo T1 ca mașină de intervenție rapidă. Plină de tehnologie F1, mașina are două locuri și o aerodinamică de concurs. Cine ar putea să-i scape la 320 de km/h viteză maximă? Designul este realizat de foști angajați McLaren, volanul este detașabil, schimbătorul de viteze este ca la Formula 1, iar motorul are 575 de cai putere.
Alimentarea elicopterelor și protecția tancurilor
Armata britanică a înjumătățit timpul necesar pentru alimentarea elicopterelor urmărind oprirea la pitstop a monoposturilor F1, în urmă cu șase ani. De asemenea, tot atunci s-a introdus echipamentul superușor și ignifug pentru personal. Pe de altă parte, americanii au folosit la noile tancuri un nou tip de scaun, originar din Formula 1, care protejează de explozia minelor. Centurile de siguranță țin soldații fără o legătură rigidă, astfel încât efectul explozilor este redus.
Aerodinamică pentru avioane
F1 folosește modelarea computerizată și tunelurile de vânt pentru a-și pune la punct aerodinamica, transferând tehnica și industriei aviatice. Force India are un parteneriat cu Airbus, în timp ce Renault colaborează cu Boeing. Este de așteptat ca în acest fel să se ajungă la două-trei procente îmbunătățire pentru avioanele supersonice.
Inovații în medicină
Există un dispozitiv medical care vine direct din boxele F1. Aparatul cu care inginerii colectează date în timp real de la monoposturi sunt folosite pentru monitorizarea de la distanță a pacienților. Este construit de McLaren Applied Technologies și folosit pentru monitorizarea semnelor vitale ale pacienților și transmiterea lor la clinici. Materialul din care sunt construite monoposturile poate ajuta oamenii să alerge! „Picioarele“ multiplului campion Oscar Pistorius sunt făcute tot din fibră de carbon. O invenție a McLaren Applied Technologies, denumită Gen3, este folosită la recuperarea postoperatorie la genunchi. Atela este realizată din carbon și controlează piciorul cu ajutorul unor micro-mecanisme hidraulice.
Înotăm și pedalăm mai repede
Simon Smart, responsabil cu aerodinamica la Red Bull Racing, a folosit tunelul de vânt „Drag 2 Zero” și pentru îmbunătățiea cadrului și ghidonului bicicletelor, în cadrul companiei Velo Science.
Celebrul echipament de natație Speedo a fost realizat cu ajutorul tehnologiei modelării computerizate din Formula 1. Michael Phelps a și demonstrat cu cât este mai rapid. Echipamentul este făcut individual pentru a se mula pe corpul fiecărui sportiv, iar studiile au dovedit că e cu patru procente mai rapid și îmbunătățește cu cinci procente eficiența oxigenului.
Cinema la tine acasă
Inspirați de iPod, cei de la McLaren Applied Technologies au realizat un dispozitiv pentru ascultarea muzicii și urmărirea filmelor în intimitate deplină. Se vinde cu peste 50.000 de euro, este construit din fibră de carbon și intri în el ca într-un Mercedes 300 SL. Înăuntru: un ecran de 66 de cm, sunet surround și lumină ambientală.
Și, bineînțeles, mașini mai performante
Pentru majoritatea producătorilor, F1 este un laborator tehnologic pentru mașinile de stradă. Microprocesoarele din noua serie 7 a BMW au apărut prima dată în electronica monoposturilor. Mai mult, modelele M3, M5 și M6 au cutia secvențială preluată din F1. Următorul pas va fi introducerea sistemului KERS și la mașini de șosea – captarea energiei de la frânare și folosirea ei la accelerarea următoare.