Adrian Răduță câștigătorul cursei de Superenduro,
Glenroy Martin s-a impus la 4X, Downhill și Ștafetă,
Paul Bolton, un endurist, a câștigat cursa de downhill la clasa Masters,
Weekendul trecut la Cheilei Grădiștei Fundata, în Baza Olimpică de biatlon și schi fond, s-a desfășurat prima ediție a Dirt Fest, un eveniment care a reunit peste 200 de sportivi pentru întrecerile de downhill, supereneduro, 4X (4Cross) și ștafetă. Primul eveniment care a înglobat biciclete și motociclete a benficiat de participare internațională la toate disciplinele și a dovedit că ștafeta Crazy Bear (bicicletă&motocicletă) are un format care îi atrage atât pe rideri cât și pe spectatori. Dacă la întrecerile pe bicicletă și la ștafetă primul loc a fost revendicat de britanici, la superenduro primele două locuri au fost adjudecate de rideri români.
Iată cum au decurs întrecerile de la fiecare ramură:
Superenduro
Adrian Răduță, Mani Gyenes, Graham Jarvis și Paul Bolton au făcut show la Superenduro
Pe un traseu buclă, care a măsurat aproximativ 10km și a avut cea mai spectaculoasă secțiune într-o zonă accesibilă publicului pe drumul dintre Cheile Grădiștei Moeciu și Cheile Grădiștei Fundata, riderii au făcut show, fiind permanent în raza vizuală a spectatorilor. Ziua de Superenduro a început cu antrenamentele libere, a continuat cu cele oficiale și apoi cu sesiunea de calificări. După timpii obținuți în calificări au fost fromate liniile pentru startul în cursă. Pe fiecare linie s-au aflat câte 10 rideri, intervalul de start dintre linii fiind de 15 secunde, iar prima linia avându-i în componență printre alții pe: Graham Jarvis (UK), Paul Bolton (UK), Mani Gyenes, Adrian Răduță, Lucian Neaga, Emanuel Rogojan, Gary Daniels (UK), Less Jordan (UK). S-a concurat timp de 1h plus un tur, în cursa propriu-zisă, iar după un duel roată la roată avut pe rând cu Mani Gyenes și Graham Jarvis, Adrian Răduță a trecut primul linia de sosire. Dublu campion est-european de motocros și multiplu campion național Adi a declarat la finalul celor șapte tururi: „a fost un antrenament bun pentru mine însă eu venind cu viteza de la motocros trebuie să recunosc că în multe zone am mers la limită și a fost cam periculos. Formatul acesta de competiție mi se pare mai apropiat de motocros decât de enduro extrem și de aceea cred că au fost în dezavantaj Graham și Paul. A fost super distractiv duelul cu Mani și mai ales că ne-am luptat până la final. Este o rețetă bună acest tip de festival cu înglobarea mai multor sporturi extreme și sincer sper să îi crească renumele și să se organizeze în fiecare an. Cel mai mult mi-a plăcut ștafeta și țin să îi mulțumesc lui Petardă (Radu Ianosiu) că a ales să facă echipă cu mine. Fără el nu am fi ajuns pe locul doi la Ștafeta Crazy Bear.”
Mani Gyenes multpilu campion național de endurocross și enduro clasic a încheiat pe locul doi prima cursă de superenduro din România: „Mi-a plăcut foarte mult traseul și duelul cu Adi și consider că noi am fost avantajați comparativ cu Graham și Paul pentru că la endurocross și motocros se merge cu viteze mai mari decât la enduro extrem. Cele șapte tururi susținute din timpul cursei au fost un antrenament bun atât pentru mine cât și pentru Marton Szilveszter, Marcel Butuza și Lucian Neaga toți patru urmând să concurăm alături de Alex Gârbacea și Andras Elek la International Six Days Enduro – Sardinia. A fost foarte amuzantă ștafeta Crazy Bear și sper să devină o tradiție în cadrul Dirt Fest.”
Graham Jarvis, supranumit regele Carpaților după ce a câștigat de patru ori cel mai dificil raliu hard enduro din lume – eveniment organizat la Sibiu- , a încheiat superenduroul pe locul trei și s-a impus la ștafetă. „Nu m-am mai distrat de mult la o cursă așa cum am făcut-o la acest superenduro. Este un traseu foarte rapid și m-am simțit foarte bine pe obstacolele artificiale, îi felicit pe Adi și pe Mani pentru că au mers extrem de rapid de multe ori forțând limita. Ștafeta a fost prima mea experiență de acest fel și am făcut echipă bună cu Glenroy Martin, sper să o putem păstra și pentru la anul dacă calendarele competiționale ne vor permite acest lucru.”
Clasament categoria Elite: 1. Adrian Răduță, 2. Mani Gyenes, 3. Graham Jarvis, 4. Paul Botlon, 5. Gary Daniels, 6.Chris Warwick, 7.Marton Szilveszter, 8.Dexter Wharton, 9. Andy Noakley.
Categoria Old but Cool (Veterani +40): 1.Peter Gagyi, 2.Csaba Domokos, 3.Marcel Butuza – riderul brașovean are în clasament doar 5 tururi pentru că a pierdut un tur oprindu-se să îi dea primul ajutor riderului Troy Wharton.
Categoria Full Throttle (Experti): 1.Emanuel Rogojan, 2.Manfred Spindler, 3.Jordan Less, 4.Lucian Neaga, 5.Ionuț Cojanu.
Categoria Hobby: 1. Vladimir Dascalu, 2.Florin Ivasc, 3. Gabriel Grigoras.
Categoria Rookie (-18 ani): Thomas Cojanu
Girl Power: Sorina Sandu
4X (4Cross)
Glenroy Martin, Radu Ianosiu, Dan Marcu și Sebastian Grosu și-au disputat finala
Traseul de 4X a fost amenjat pe pârtia de schi de la Cheile Grădiștei Fundata organizatorii dorind să arate că este normal ca vara să folosești infrastructura de la sporturile de iarnă, așa cum se întâmplă de exemplu pe pârtiile din Alpi. Cu alte cuvinte, după ce au ajuns la baza traseului la finalul fiecărei coborâri riderii au folosit instalația de teleski pentru a reveni la start. Desfășurată în format piramidal cursa a avut la start 25 de rideri, iar finala s-a disputat între Glenroy Martin, Radu Ianosiu, Dan Marcu și Sebastian Grosu. Cel mai rapid în finală a fost Glenroy Martin, riderul care în acest sezon s-a clasat pe locul 4 în British Downhill Series. Podiumul a fost completat de Radu Ianosiu (Petarda – multiplu campion național și un rider cu reale șanse în Cupa Europeană de downhill) și Danika Marcu acesta fiind unul din cei mai promițători rideri români, dar și un practicant al ski-ului freestyle.
Downhill
Paul Bolton și Glenroy Martin s-au impus pe traseul de la Cheile Grădiștei
Dacă era cumva de așteptat ca Glenroy Martin nr.4 în BDHS să câștige la clasa Elite nu același lucru se poate spune și despre Paul Bolton. Enduristul britanic se antrenează mult pe bicicletă însă aceasta a fost a doua cursă din carieră și a izbutit să câștige clasa Master și să aibe al șaptelea timp la general. Traseul a avut o lungime 2,2km și o diferență de nivel de 370m, iar riderii au putut coborî timp de șase ore de câte ori au dorit sau le-a permis condiția fizică. În clasament a fost luat în calcul cea mai bună coborâre a fiecărui rider.
La Elite top cinciul a fost completat de: 2. Radu Ianosiu Hangan – Petarda (câștigător printre altele a concursurilor Flow ride Bistrita, Tare ca Piatra, Rocks n Roots Mogosa, Surmont Gravity Jam), 3. Sebastian Grosu (are doar 15 ani și alege să concureze la clasa Elite, sezonul acesta a câștigat Tare ca Piatra), 4. Mircea Ignat (vicecampion național la juniori în 2011), 5. Cezar Băjenaru (campion național seniori open).
Top 3 Juniori
1. Valentin Răcașan, 2. Zoltan Reisz, 3. Moraru Remus.
Top 3 Masters
1. Paul Bolton, 2. Mircea Fănățan, 3. Tudor Istrate.
Top 3 Hardtail
1. Petru Vereștiuc, 2. Dorian Borkics, 3. Eugen Nacu.
Ștafeta Crazy Bear
Ștafeta la care au participat echipe formate dintr-un biciclist și un endurist s-a desfășurat pe pârtia de la Cheile Grădiștei Fundata riderii cu bicicleta coborând pe traseul de 4X, iar motocicliștii încheind bucla după ce ajungeau în vârful pârtiei cu ștafeta primită la bază. S-a mers pe sistem piramidal, iar printre cele 16 echipe s-a aflat și una mixtă formată din ciclistul Cezar Băjenaru și campioana națională de enduro Sorina Sandu. În marea finală au ajuns echipele formate din Glenroy Martin și Graham Jarvis respectiv Radu Ianoisu – Petardă și Adrian Răduță. Mari câștigători au fost britanicii însă toți au plecat în cele din urmă acasă cu crazy bear-ul mascota Dirt Fest.
Printre ingredientele festivalului s-au aflat și freestylerul grec Nontas Logothetis, care sâmbătă seara a încins atmosfera cu trick-urile sale, și proiecția filmului de mountain bike NotBad.
Credit foto: Szabo Attila
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER