Dintr-un spectacol ilegal al parcărilor, driftul a reușit să schimbe total percepția publicului în ultimii cinci ani, devenind un adevărat profesionist, care atrage mii de spectatori, indiferent de locul de desfășurare al etapelor din campionatul național. Conform cifrelor oficiale, aproape 70.000 de spectatori au asistat în 2017 la cele 9 evenimente puse în scenă de Romanian Drift Community. O utopie în 2014, atunci când cele mai importante evenimente aveau loc în târgul auto din Capitală.
Recordul a fost deținut de Drift Games, un soi de eveniment demonstrativ, care a avut loc la Constanța, cu un parteneriat cu autoritățile locale pentru promovarea turismului pe litoral, și a strâns aproape 20.000 de fani în zona Portului.
Chiar și la rundele pe traseu montan, pe Transalpina și TransRarău, au strâns în total aproximativ 15.000 de spectatori. Piloți nu doar din România, dar și din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Polonia, Ucraina și Serbia sunt mereu prezenți la rundele organizate în țara noastră, transformând-o într-un pol de putere în domeniu.
„A fost un efort comun, al nostru și al piloților, pentru a schimba imaginea negativă a driftului. Împreună, am reușit să demonstrăm că putem transforma această disciplină sportivă într-un sport profesionist, atrăgător pentru parteneri”, povestește Andrei Balica, președintele Romanian Drift Community, în exclusivitate, pentru ProSport.
De altfel, în acest moment, driftul este un sport de sine stătător, această probă fiind recunoscută începând cu sezonul 2016 de Federația Română de Automobilism Sportiv, forul care tutelează sportul cu motor din România. Mai mult, de anul trecut, Federația Internațională de Automobilism (FIA) a investit în promovarea acestui sport, organizând un Japonia un eveniment major.
Driftul a reușit de anul acesta să aibă parte și de primele transmisiuni în direct pe televiziune. Etapele campionatului pot fi urmărite simultan, în direct, pe Telekom Sport și Nașul TV. „Încă din momentul în care am pus bazele proiectului, televiziunea era un țel, iar faptul că am reușit să ajungem aici, este un pas important. Mai avem de muncit la partea de producție, dar cred că suntem pe drumul cel bun și vom reuși să demonstrăm că este cea mai spectaculoasă disciplină a motorsportului”, a adăugat Balica.
Dacă până anii trecuți, majoritatea etapelor aveau loc în parcări, acum driftul este împărțit pe mai multe zone de concurs. Dacă primele două etape de anul acesta au avut loc pe circuite, următoarele două s-au desfășurat pe traseu montan, pe două dintre cele mai spectaculoase șosele ale României, Transalpina și TransRarău, iar ultimele două vor avea loc pe circuit stradal. Au fost alese orașele Rovinari și Baia Mare.
„Driftul are și rol educativ, nu doar de a oferi un spectacol pasionaților de sporturi cu motor. Ne dorim să atragem tot mai mulți piloți către fenomen, să educăm tot mai mulți șoferi care încearcă să își etaleze calitățile în parcări sau sensuri giratorii. Să îi aducem către zona legală”, mai spune reprezentantul driftului românesc.
În acest sens, a fost lansat și proiectul RoDrift Academy, destinat educării publicului larg, dar și pentru crearea a noi piloți pentru campionatul național. De la puști de 14 ani, la corporatiști sau doamne și domnișoare, au fost nenumărate exemple care au ales driftul ca formă de relaxare sau pentru a face o carieră în domeniu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER