Circuitul Motorpark din Adâncata a fost, zilele trecute, gazda unui eveniment unic în România, organizat de Ciprian Lupu, singurul pilot tetraplegic din lume care a reușit să devină campion național la raliuri.
Cursul, devenit deja unul de tradiție la finalul fiecărui sezon, este destinat exclusiv persoanelor în scaun rulant.
La eveniment au participat șapte tineri cu dizabilități locomotorii, dornici să învețe tainele motorsportului și să își depășească limitele alături de oameni care împărtășesc aceeași pasiune pentru viteză și adrenalină.
Nu doar Ciprian a fost prezent să îi inspire, dar mentori le-au fost cei mai în vogă piloți români ai momentului la raliuri, Simone Tempestini, de 9 ori campion național absolut, și Norbert Maior, campion european și vicecampion mondial de juniori.
Ciprian Lupu, care a intrat în motorsport acum șase ani, a dovedit că limitele fizice nu pot sta în calea determinării. În ciuda tetraplegiei, acesta a avut ambiția de a participa la raliuri și de a concura la cel mai înalt nivel.
Determinarea sa nu doar că l-a transformat într-un pilot de succes, dar l-a și inspirat să devină mentor pentru persoanele cu dizabilități care visează să intre în lumea motorsportului.
„Vreau să le arăt că dacă eu am reușit să îmi îndeplinesc visul, și ei o pot face. Mulțumesc Hidroelectrica pe această cale fiindcă a făcut posibil acest vis”, a declarat Ciprian.
În cadrul cursului de la Adâncata, cei șapte tineri au avut ocazia să învețe tehnici de pilotaj, dar și de conducere defensivă, atât de la Ciprian, cât și de la doi dintre cei mai de succes piloți de raliuri din România: Norbert Maior și Simone Tempestini.
Cei doi campioni s-au alăturat inițiativei și au lucrat împreună cu Ciprian pentru a le oferi participanților o experiență completă pe circuit. Lecțiile au inclus tehnici de pilotaj, de control al mașinii și de gestionare a situațiilor de urgență, dar și o sesiune de discuții despre mindset-ul necesar în sport și despre modul în care îți poți folosi emoțiile pentru a excela.
Simone Tempestini, multiplu campion de raliuri, a povestit că a fost impresionat de dorința de învățare și de curajul celor prezenți. „Este extraordinar să vezi cum acești tineri își doresc să își trăiască visul, indiferent de obstacole.
Pentru mine, această experiență a fost o lecție de perseverență. Nu știu dacă eu îi inspir pe ei, dar cu siguranță mentalitatea lor de învingători mă inspiră pe mine”, a declarat el.
Pentru participanți, cursul de pilotaj a fost mai mult decât o simplă experiență de condus pe circuit. Mulți dintre ei nu avuseseră până acum șansa de a experimenta un astfel de nivel de adrenalină și viteză, iar pentru unii, evenimentul a reprezentat chiar o primă întâlnire cu motorsportul.
Însă, sub îndrumarea lui Ciprian și a celor doi campioni, fiecare dintre cei șapte a reușit să își depășească temerile și să se lase purtat de pasiunea pentru viteză.
Unul dintre participanți, Dănuț Briceag, a mărturisit că este pasionat de motorsport.
„A fost o experiență incredibilă. M-am simțit liber, m-am simțit în control. Ciprian ne-a arătat că putem fi campioni în propriile noastre vieți, chiar și atunci când lumea ne spune că suntem limitați.
Nu știu dacă aș putea să ajung vreodată la raliuri, poate doar din postura de copilot, acolo cred că m-aș descurca mai bine”, a afirmat cursantul.
Inițiativa lui Ciprian Lupu a avut un impact profund nu doar asupra participanților, ci și asupra întregii comunități de motorsport și a celor care urmăresc poveștile inspiraționale ale persoanelor cu dizabilități.
Prin acest curs de pilotaj, Ciprian speră să atragă atenția asupra nevoii de incluziune în toate domeniile și să transmită un mesaj puternic: dizabilitatea nu definește limitele unui om.
„Este ceva ce vreau să ofer la rândul meu după ce am avut ocazia de a învăța de la cei mai buni în acești ani. Cred cu tărie că motorsportul este pentru toată lumea.
Prin acest eveniment am vrut să le ofer celor aflați în aceeași situație ca mine o șansă de a trăi această experiență, de a simți adrenalina și bucuria de a fi la volan. Este un mesaj pentru noi toți – limitele sunt doar mentale”, a spus Ciprian.
Cursul de la Motorpark este unul dintre planurile ambițioase ale lui Ciprian. Acesta intenționează să organizeze mai multe evenimente similare și să creeze o comunitate de susținere și mentorat pentru tinerii cu dizabilități care vor să urmeze un drum similar.
De asemenea, Lupu speră că, prin acest proiect, va contribui la schimbarea percepției publice și la eliminarea stereotipurilor legate de dizabilitate.
„Mi-aș dori ca unul dintre cei șapte să îmi devină rival în Campionatul Național de Raliuri. Există deja un alt prieten, Cătălin Petroșanu, care a fost în trecut la curs, iar acum a început să participe la curse.
Cine știe, poate pe viitor, vom avea o clasă dedicată în campionate”, a adăugat cel care în 2022 a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind primul pilot din lume în scaun rulant care câștigă un titlu național într-un campionat de raliuri.
Prin inițiativa sa, Ciprian Lupu ne-a arătat că adevărata putere stă în voință și pasiune, iar povestea sa este un exemplu că orice vis poate deveni realitate, indiferent de piedici. În România, conform statisticilor, sunt 9.000 de mașini special adaptate pentru șoferi care au anumite dizabilități.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER