Interviu bizar cu tatăl românului Kolles, cel mai controversat om din Formula 1: „Am avut 3 spioni români la Caterham, îi plăteam și îmi făceau rapoarte scrise, filmau. Un polițist, un fost fotbalist…”
Numele româno-germanului Călin Colesnic, zis și Colin Kolles, este unul dintre cele mai menționate din ultima săptămână în lumea Formulei 1. ProSport a stat de vorbă cu tatăl lui Colin Kolles, Romulus Kolles, cel care a fost director la Caterham între iulie și septembrie 2014, iar interviul poate fi citit mai jos. Locul lui Romulus Kolles a fost apoi luat de Constantin Cojocar, un alt român, adus inițial din România la fabrica Caterham din Langley, Oxfordshire, ca îngrijitor.
Implicarea familiei Kolles în povestea insolvenței care a adus echipa Caterham in situația de a nu participa în acest weekend la Marele Premiu de la Austin este un subiect complicat. Inițial, fiul a „consiliat” firma elvețiană Engavest, cu acționari „necunoscuți”, care în iunie a cumpărat echipa Caterham de la omul de afaceri malaezian Tony Fernandes. Ulterior, a negat orice implicare în insolvența echipei, lucru infirmat de Cojocar săptămâna trecută în interviul acordat pentru ProSport.
Călin Colesnic, alias Colin Kolles (foto), este un român de 46 de ani născut în Timișoara și plecat în anii ’80 în Germania, unde a devenit doctor stomatolog. A condus din funcția de director mai multe echipe de Formula 1: Hispania Racing F1, Jordan, Midland, Spyker și Force India. În acest moment, el este „consilier” la Caterham, după preluarea echipei de firma elvețiană Engavest cu „acționari necunoscuți”, însă potrivit lui Cojocar conduce din umbră operațiunile echipei aflată oficială în insolvență. În iulie 2013, Călin Colesnic a fost acuzat de Toto Wolff, șeful diviziei de motorsport de la Mercedes, că a încercat să-l șantejeze după ce l-a înregistrat făcând remarci negative despre managementul echipei Mercedes de Formula 1, actuala campioană mondială. Media a scris că Wolff și Colesnic au rezolvat diferendul în mod privat.
Kolles este așteptat să preia în sezonul viitor funcția de director la Forza Rossa, prima echipă românească din Formula 1 care va fi finanțată de un consorțiu condus de fostul ministru al sănătății, Ion Bazac.
Doctorul stomatolog Colesnic este bănuit că a adus Caterham în pragul falimentului pentru a obține echipament ieftin, scos la licitație pentru recuperarea datoriilor, echipament care ar urma să fie folosit în 2015 de Forza Rossa. Din nou, bănuiala este hrănită de fostul spălător devenit direct Cojocar care a declarat în fața tribunalului din Londra că urma „să deseneze și să construiască monoposturi pentru Caterham și pentru Forza Rossa”. Tot Cojocar a spus instanței că echipa românească „a obținut confirmarea FIA pentru participarea în sezonul 2015 din Formula 1”.
Constantin Ioan Cojocar
Constantin Ioan Cojocar este un român de 52 de an născut la Hunedoara, fost fotbalist descoperit de Mircea Lucescu la Corvinul. A jucat la Steaua în primăvara lui 1988, inclusiv în semifinala CCE cu Benfica, marcând două goluri în 11 meciuri. În anii”90, a lucrat ca șef de autogară la Brașov, iar la începutul lui 2014 a postat un anunț pe un site de joburi în străinătate prin care își oferea serviciile necalificate de „paznic de depozit și spălător”. A ajuns în echipa Caterham ca spălător de podele, dar după o lună a fost numit director și acționar unic. Potrivit propriilor spuse, omul care l-a numit a fost Colin Kolles.
Joi, Forza Rossa a dat publicității un comunicat oficial potrivit căruia nu are încă niciun răspuns oficial de la FIA în privința participării în F1. În ce privește legăturile cu Colin Kolles, echipa românească susține că sunt „pure speculații”. 24 de ore mai târziu, Forza Rossa a revenit cu un update:
Documentația transmisă Federației Internaționale de Automobilism cuprinde informații clare și foarte detaliate în legătură cu modul, locul și echipamentele cu care se va desfășura activitatea echipei de Formula 1. Aceste documente transmise sunt angajante și nu pot fi modificate. De asemenea, niciodată nu s-au discutat, transmis sau menționat către FIA sau către orice altă instituție, informații despre o desfășurare în Anglia a activității Forza Rossa F1 Team.
Așadar, Forza Rossa știa din iunie ce „echipamente” va folosi în 2015. Contractele nu au fost semnate, însă discuțiile de principiu au fost purtate. Curios, tot în iunie a avut loc preluarea Caterham de către firma Engavest, consiliată de Kolles. În aceeași lună, Bogdan Sonea, marketing manager la Forza Rossa, declara pentru Gândul.info: „Collin Koles va fi partenerul nostru, având în vedere experiența dumnealui în F1, în pregătirea și punerea la punct a tuturor detaliilor cu privire la participarea noastră în Formula1″.
Kolles și Bazac, legați și prin Lotus
Romulus Kolles, tatăl lui Colin Kolles, figurează în acte ca patron al firmei Kodewa GmbH & Co. KG, cu sediul în orășelul Greding, situat la nord de Munchen, firmă care se ocupă cu importul motocicletelor produse de contructorul britanic Lotus. Coincidență, Ion Bazac, omul din spatele Forza Rossa, a deschis în 2012 primul magazin Lotus Originals din lume, la Monte Carlo, oraș unde are și domiciliul. Greutatea relației dintre constructorul britanic Lotus și Bazac este confirmată de faptul că magazinul a fost inaugurat de prințul Albert de Monaco.
Ion Bazac (dreapta), alături de fostul campion mondial din F1 Nigel Mansell și de fostul pilot Martin Donnelly la inaugurarea show-room-ului Lotus din Otopeni, în 2011
Ion Bazac
Soții Camelia și Ion Bazac au o avere estimată la 15-16 milioane de euro de revista Forbes. Ambii au fost medici, însă în 2005 au obținut dreptul de a importa marca Ferrari în România. Camelia Bazac este sora mamei Alexandrei Dinu, prima soție a lui Adrian Mutu. Tatăl Alexandrei Dinu, Tiberiu, a facilitat soților Bazac negocierile cu partea italiană. În 2008, Ion Bazac a fost numit ministru al sănătății, fiind considerat un apropiat al familie Geoană. Cu câțiva ani înainte, el a fost audiat de DNA în dosarul Sănătatea, referitor la transferul ilegal a 5 miliarde de lei, bani destinați achiziționării a 2.000 de aparate de purificare a aerului din spitale.
La 4 luni după ce confirma oficial asocierea lui Kolles, Forza Rossa a făcut vineri un pas înapoi: „Implicarea domnului Kolles în echipa Caterham este opțiunea dumnealui profesională și nu are nici o legătura cu proiectul Forza Rossa care se va desfășura în România”.
Romulus Kolles: „Fiul meu nu se va implicat la Forza Rossa. Altcineva va fi”
În acest du-te, vino informațional, ProSport l-a contactat pe tatăl lui Colin Kolles, Romulus. Aflat în Germania, „bolnav la pat”, acesta n-a refuzat dialogul. Afabil, Kolles senior a discutat preț de 10 minute despre Formula 1 , dar și despre Radu Banciu. „Banciu e preferatul meu. Îmi place grozav. Unde mă duc iau un computer după mine și mă uit la Banciu. E un om normal, foarte cult, dar acolo face un rol”. Ce rol face însă fiul lui Romulus Kolles în Formula 1? Răspunsurile seniorului, în interviul de mai jos.
Domnule Kolles, vreau să vorbim despre implicarea fiului dumneavoastră și a dumneavoastră la Caterham…
Eu am fost o scurtă perioadă director, nu am acceptat… Am trimis niște oameni acolo, să știe tot ce mișcă acolo și să noteze tot, să filmeze.
După ce v-ați retras dumneavoastră?
Și în timpul ăla. Eu nu puteam să iau parte la un joc pe care nu puteam să-l fac. Și ăștia, oamenii, erau trei români, unul fost polițist la Hunedoara, altul fost fotbalist sau ce e…
Cojocar…
Da. Ei stăteau și notau absolut tot ce se întâmplă acolo și…Absolut tot, orice mișcare, cum merge situația. Am informații scrise, am primit în scris de la oamenii ăștia. Am plătit multe luni oameni să spioneze acolo. Așa că… Altceva nu vă pot spune nimic fiindcă eu…
De ce i-ați pus să facă asta?
Nu pot să vă spun.
Mai sunt acolo spionii dumneavoastră?
Nu, nu, și-au făcut treaba, mi-au dat în scris.
Cojocar mai e acolo, e director.
De unde știți dumneavoastră? (Informația a fost confirmată chiar de Cojocar) Nu știu eu nimic. Înțelegeți-mă! Chiar dacă aș ști, nu v-aș spune. Eu sunt foarte dintr-o bucată.
E foarte greu de înțeles ce se întâmplă la Caterham. Unii spun că fiul dumneavoastă e implicat la echipă, alții spun că nu e…
Fiul meu nu are nimic cu Caterham. Adică nu e implicat în sensul în care el era doar un Berator, adică un sfătuitor.
Un consilier.
Da. Și când a văzut ce e, nici n-a mai vrut să se ducă. N-a mai acceptat. Mai mult nu vă pot spune.
Cum aș putea să iau legătura cu Colin?
Nu puteți. Cred că e în America acum…
La Austin, la Marele Premiu, nu?
Nu, nu, în altă parte. Trebuia să meargă și în China. Noi avem mașini acolo. Lmb1
Când se întoarce am putea discuta?
Nu știu. Eu sunt foarte bolnav, am avut un mic accident. Stau numai în pat, trebuie să mă duc la operație.
Voiam să întrebăm dacă vine Forza Rossa…
(Ridică tonul pentru prima oară) Nu știu. Asta eu nu știu, cu Forza Rossa. Nu vă pot spune nimic. Întrebați-i pe cei care s-au implicat. Dar nu știu dacă pot face românii echipa asta. Toate jocurile au fost pentru Forza Rossa, dar nu cunosc nimic…Nu cunosc nimic.
Ce bănuiți că o să se întâmple?
Nu bănuiesc nimic. Bănuiesc că sunt bolnav, atât.
Însănătoșire grabnică…
Mulțumesc. (Începe discuția despre Radu Banciu)
Ar fi o mare surpriză să-l vedem pe fiul dumneavostră la Forza Rossa.
Nu, nu se va implica sub nicio formă. Dar altcineva se va implica. Un român de acolo.
Din România sau de la Caterham?
Din România, ăla trebuie să lupte.
E fostul ministru Bazac…
Sigur, sigur, categoric. De fiul meu uitați. El are alte treburi.
El mai vrea să rămână în Formula 1 după experiența asta neplăcută de la Caterham?
Nu contează. Nu e neplăcută, deloc. Deloc (La început spusese că fiul său s-a saturat de povestea Caterham). O să vedeți finalul. Dar să știți că i-a ajutat să obțină de la Ecclestone, că la Ecclestone e greu să se ajungă, i-a ajutat să obțină aprobarea. Toate aprobările se obțin foarte greu. Dar trebuia o garanție sau așa ceva. Cred că românii nu au avut.
Elvețienii de la Blick vorbesc despre 500.000 de dolari…
Nu, nu. Mai mult, e altă sumă. Nu vă pot spun. Vă rog să mă credeți. Eu nu sunt implicat în Formula 1. Eu mă ocup de curse de anduranță. În China, în Japonia, în America. Când aveți treabă cu asta mă căutați.