Emanuel Gyenes, pilotul Autonet Motorcycle Team, concurează în perioada 2-14 ianuarie 2017 în cea de a 39-a ediție a Raliului Dakar. Acesta este cel de al 7-lea start al lui Mani în raliul, care timp de două săptămâni și aproximativ 9.000 de km, oferă aventura supremă din sportul cu motor.
Dakar 2017 consemnează popasul cu numărul 9 din America Latină al raliului și adaugă în istoria acestuia cea de a 29-a țară pe care o traversează. Este vorba despre Paraguay, a cărui capitală, Asuncion, va găzdui verficările tehnice și startul festiv. Pe 2 ianuarie, tot din Asuncion, se va da și startul în prima din cele 13 etape ale raliului care va totaliza, la categoria moto, 8.818 km (dintre aceștia 4.088 reprezintă lungimea totală a probelor speciale). După Paraguay, se va merge în Argentina, apoi în Bolivia, urmând ca la finalul celor două săptămâni de raliu să se ajungă în Buenos Aires (Argentina).
Potrivit lui Marc Coma, directorul sportiv al Dakar-ului, ediția 2017 va fi cea mai dificilă dintre cele organizate în America de Sud, un rol important în creștera dificultății avându-l altitudinea. Vor fi în total șase etape la peste 3.000 de metri altitudine, prima fiind programată pe 5 ianuarie. Într-una dintre zile, concurenții de la categoria moto vor ajunge chiar la 4.800 de metri altitudine, iar în alta vor avea prilejul să ruleze pe malul lacului Titicaca (situat la 3.812 m altitudine), cel mai mare lac din America de Sud.
O etapă (zi) de aproape 1.000 de km
Pe 11 ianuarie este programată o etapă de 977 km când se va merge pe teritoriul Argentinei din Salta în La Rioja. Pe aproximativ jumătate din distanța totală care se va parcurge în acea zi, se va rula în regim de probă specială.
Al 7-lea start în cel mai dificil rally-raid din lume
Mani a debutat în Dakar, în urmă cu 10 ani, când lua startul în ediția 2007, ultima organizată până acum în Africa. Sătmăreanul avea pe atunci 22 de ani și nu mai navigase niciodată în condițiile din Africa. A încheiat raliul cu al 46-lea timp (la start au fost 234 de motociclete) și s-a clasat pe 9 la debutanți. Între timp a câștigat raliul de două ori la clasa Maraton în 2011 și 2015 (la această categorie nu este permisă schimbarea motorului de-a lungul celor două săptămâni de raliu), iar în 2016 avut al 14 lea timp în clasamentul general. Acum este privit de către Amaury Sport Organisation, organizatorul Dakar-ului, și de către specialiștii în rally-raid drept unul dintre cei mai buni piloți privați din raliu.
Aventura Dakar 2017 va începe pentru Mani și colegii săi din echipa de asistență tehnică, Laszlo Olah și Szabolcs Racz, pe 26 decembrie când vor decola din București urmând să aterizeze după aproximativ 24 de ore în Buenos Aires. Din portul argentinian, unde vor merge să recupereze mașina de asistență și motocicleta transportate de către organizatori, au de făcut o călătorie de 1.000 de km până în Asuncion, capitala Paraguayului. Ultimele detalii vor trebui puse la punct foarte repede, având în vedere că sunt programați la verificările administrative și tehnice pe 30 decembrie.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER