Sportivii cu un nivel al încasărilor foarte mare depun eforturi considerabile pentru a-și proteja averea de taxele impuse de țările în care s-au născut. Un ultim astfel de exemplu este dat de Marc Marquez, spaniolul de 21 de ani care a câștigat ultimele două titluri mondiale la MotoGP. Pilotul a luat decizia de a-și muta domiciliul în Andorra pentru a scăpa de taxele mari pe care guvernul spaniol le-ar fi pus pe veniturile sale
Horărârea lui Marc Marquez vine la puțin timp după ce a semnat un nou contract cu Honda Racing Corporation, înțelegere de pe urma căreia devine unul dintre cei mai bine plătiți motocicliști din lume, cu 10 milioane de euro pe an. Conform motoscene.co.uk, dacă ar fi rămas în Spania, Marc Marquez ar fi fost nevoit să dea statului 49% din venitul său, în timp ce condițiile din Andorra sunt mult mai relaxate.
Astfel, pilotul va achita o taxă inițială de 50.000 de euro, apoi câte 30.000 de euro pe an în primii trei ani. După această perioadă, autoritățile din Andorra îl vor taxa cu 10% din venituri în cazul în care va demonstra că a petrecut 183 de zile pe an în interiorul granițelor țării. Conform sursei citate, vestea „mutării” lui Marquez a provocat reacții de dezamăgire date de faptul că a ales să își mute „afacerile” dintr-o țară profund afectată de criza financiară globală.
La 21 de ani, Marc Marquez a câștigat deja două titluri la clasa-regină din motociclismul viteză în primele două sezoane în care a participat în acestă competiție. Pe lângă salariul impresionant de la Honda, Marquez câștigă alte milioane bune de euro din contracte de publicitate. Foto: EPA
Moda migrației fiscale: campionii din Formula 1 s-au mutat în Elveția sau în Monaco
Migrația fiscală este o metodă adoptată de mulți dintre sportivii cu venituri importante în încercarea de a scăpa de taxele mari ale țării lor de origine. În Formula 1 există o adevărată tradiție în acest sens, ultimele exemple cu rezonanță fiind Lewis Hamilton și Sebastian Vettel. Britanicul care a câștigat în acest sezon al doilea titlu mondial din carieră a avut reședința în Elveția și, mai apoi, în Monaco. Vettel a părăsit și el Germania pentru Monaco, iar lista continuă cu Jenson Button (Monaco), Kimi Raikkonen (Elveția), Fernando Alonso (Elveția), Michael Schumacher (Elveția), Mika Hakkinen (Monaco) sau Jacques Villeneuve (Monaco).
Moda nu a fost inventată de generația recentă din Formula 1, piloți precum Ayrton Senna, Damon Hill, Nelson Piquet, Keke Rosberg sau Jackie Steward alegând și ei relaxarea unui exil fiscal.
Cuplul Lewis Hamilton – Nicole Scherzinger își protejează câștigurile impresionante în condițiile fiscale relaxare din Principatul Monaco. Foto: EPA
Valentino Rossi a plătit 35 de milioane de euro pentru a scăpa de fiscul italian
În MotoGP, cel mai mediatizat caz de migrație fiscală a fost cel al lui Valentino Rossi, unul dintre cei mai titrați piloți din istorie și cel mai popular om din competiție. Italianul a fost investigat de autoritățile fiscale italiene în 2007 fiind suspectat de evaziune fiscală în valoare de 112 milioane de euro, sumă acumulată între 2000 și 2004. Rossi și-a mutat domiciliul la Londra pentru a beneficia de un regim mai relaxat de taxe, însă a fost acuzat că nu a respectat numărul de zile de domiciliu în Anglia și că, în 2002, a declarat încasări de numai 500 de euro. Procesul a fost închis în 2008, atunci când „Il Dottore” a anunțat că a ajuns la o înțelegere cu autoritățile italiene și a plătit 35 de milioane de euro pentru a scăpa de acuzații.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER