Doi medici croați ar putea să-i ofere lui Michael Schumacher o soluție de recuperare revoluționară prin implantarea unui microcip inovativ care să îi stimuleze intensiv activitatea creierului, anunță ziarul elvețien „Blick” și site-ul „20min.ch”. În același timp, Schumi a primit două scrisori emoționante din partea a doi foști rivali: Jenson Button și Lewis Hamilton. Aceștia i-au scris după Marele Premiu al Germaniei câștigat de Niko Rosberg.
Schumi s-a aflat șase luni în comă, în spitalul din Grenoble, după accidentul suferti la schi, în Alpii francezi, pe 29 decembrie 2013. Sportivul a părăsit pârtia, s-a împiedicat de o piatră și a fost proiectat în aer, casca sa de protecție spărgându-se la impact. Cel mai titrat pilot al Formulei 1, retras din activitatea sportivă la finalul lui 2012 după o revenire fulger de doi ani alături de Mercedes, a fost transportat în Elveția, la Lausanne, în iunie, la câteva zile de la trezirea din coma indusă de medici pentru a diminua leziunile cerebrale.
Schumi trebuie să se ridice din pat
Site-ul britanic „mirror.co.uk” anunță că reprezentanții clinicii elvețiene intenționează ca, în următorul pas al recuperării, să îl ajute pe german să părăsească patul, punându-l pe Schumacher într-un scaun cu rotile electric, extrem de performant. Schumi, care în prezent comunică doar prin intermediul ochilor cu soția și copiii săi, va controla acest scaun cu ajutorul gurii. Iar marile speranțe ale familiei Schumacher se leagă în acest moment de o inovație din estul Europei.
În 2013, doctorii croați Darko Chudy (de la Spitalul Clinic Dubrava, din Zagreb) și Vedran Deletis (Universitatea din Split), alături de alți colegi, publicau într-o revistă de specialitate (Stereotactic and Functional Neurosurgery, volumul 91) rezultatele unui studiu clinic care a inclus 13 pacianți comatoși. Bolnavii au fost supuși unui tratament intensiv de stimulare a creierului, în reprize de câte treizeci de minute, din trei în trei ore. Doi dintre pacienți și-au recăpătat în mare măsură capacitatea de a vorbi, iar unul dintre ei, un adolescent, și-a recăpătat și funcția locomotorie, ridicându-se de pe patul de spital și putând să se deplaseze fără ajutorul altor dispozitive.
„Nu este o procedură riscantă” asigura, în 2012, medicul croat
Familia lui Michael Schumacher a contactat deja medicii croați potrivit austriantimes.at, iar cei doi specialiști din Zagreb au confirmat discuțiile, fără a dezvălui amănunte. „Am avut un caz, al unui elev croat, care a reînceput să meargă după două luni„, s-a limitat să afirme Darko Chudy (52 de ani), făcând referire la pacientul său de 17 ani.
Într-un interviu prezentat de slobodnadalmacija.hr, din 2012, Darko Churdy vorbea despre principiile de bază ale procedurii. „Stimularea cerebrală profundă (DBS), presupune stimularea unor nuclee în scoarța creierului pacienților aflați într-o stare vegetativă. Până în prezent, avem rezultate bune. Această metodă este descrisă în studiile unor autori japonezi. Un pacient cu stare vegetativă prelungită suferă modificări musculare, scheletice și sistemice atât de importante, ireversibile, care de multe ori fac imposibilă reabilitarea completă chiar și atunci când se ajunge la o stare de conștiință. Considerăm că stimularea nucleelor ar trebuie făcută cât mai timpuriu, pentru că atunci recuperarea este mult mai probabilă și mai completă. Procedura nu are un risc ridicat, dar este obositoare și necesită o echipă de profesioniști cu experiență și echipament adecvat. Poziția nucleelor trtebuie determinată cu precizie matematică„, explica șeful Departamentului de Neurochirurgie al KB „Dubrava”.
Scrisorile piloților britanici, răspunsul către Corina Schumacher
Cu ocazia Marelui Premiu al Germaniei, Corina Schumacher a transmis întregii comunități a Formulei 1 mesajul ei de mulțumire pentru sprijinul arătat lui Schumi și familei sale, în programul oficial al cursei.
Button și Hamilton, doi campioni mondiali ai Marelui Circ, sportul dominat atât de categoric de Schumi la începutul anilor 2000, i-au scris câteva rânduri septuplului campion mondial, potrivit mirror.co.uk. Jenson Button, a concurat opt ani în Formula 1 alături de Schumi. „Două momente îmi vin în minte când mă gândesc la Michael Schumacher„, scrie Button. „În primul rând, una dintre primele amintiri legate de cariera mea în Formula 1: ieșeam de pe breteaua boxelor la Melbourne și l-am văzut pe Michael, în Ferrari-ul său roșu, împrăștiind frunzele, în timp ce se îndrepta, pe sub copaci, spre virajul al treilea. Era deja o legendă în 2000… Iar al doilea lucru care îmi vine în minte este familiara lui mașină roșie, care se strecura în retrovizoarele mele. Michael era un formidabil și neobosit competitor – era mereu acolo. Acum duce cea mai dură bătălie și știu că toți cei din Formula 1 speră că el va câștiga din nou. Eu cu siguranță sper asta„, a încheiat Button biletul scris de mână, pentru acel plus de intimitate, emoție și sinceritate.
Michael Schumacher (Ferrari) îl depășea pe Jenson Button (BAR) în timpul Marelui Premiu al SUA, în 2003
Hamilton, pe de altă parte, a debutat după prima retragere a „Baronului Roșu”, întâlnindu-l doar în cei doi ani petrecuți de neamț la Mercedes, la revenirea în sportul ale cărui repere le-a fixat. „Dragă Michael. Te regăsești în toate rugăciunile mele. Ai atins bariere incredibile, ai oferit enorm. Sper că Domnul veghează asupra ta și îța va arăta drumul înapoi spre familie, fani și prieteni„, i-a scris Hamilton lui Schumi, potrivit jurnaliștilor de la mirror.co.uk.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER