Legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto urmează să fie modificată; cea mai importantă schimbare se referă la obligația de a prezenta, în termen de 45 de zile, decontul reparației vehiculului, la o unitate autorizată.
Potrivit noii legi, aflate acum în dezbatere la Senat, cine nu arată, în intervalul legal de 45 de zile, cum a folosit banii primiți de la asigurător, va returna toată suma. În plus, reparațiile trebuie făcute în service-uri autorizate.
Inițiatorii modificărilor la legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie sunt cinci parlamentari. În Expunerea de motive, ei au explicat că, în prezent, cei ce au activată opțiunea decontării directe „primesc suma alocată de către societatea de asigurare și, din acel moment, nu mai există un control asupra modului în care aceștia utilizează în mod real suma primită„. Sunt situații în care prejudiciatul recurge la service-uri neautorizate, iar reparațiile sunt făcute de persoane fără competențele necesare, iar acest amatorism poate avea consecințe grave asupra siguranței participanților la trafic și a siguranței pietonilor. De exemplu, dacă sistemul de frânare, direcția sau un alt element esențial al vehiculului a fost avariat în urmă unui accident și nu este reparat corespunzător, ci cu diverse improvizații, făcute de persoane neautorizate, siguranță cetățeanului e în pericol.
Asiguratul va avea două obligații: să prezinte decontul de reparație asiguratorului propriu, în termen de 45 de zile de la dată reparației (termenul curge de la momentul finalizării reparației) iar reparația vehiculului să fie făcută într-o unitate autorizată. Dacă asiguratul nu aduce, în termenul prevăzut, documente prin care să dovedească modul în care a folosit banii primiți, va fi obligat să dea înapoi toți banii primiți.
„Este necesară o modificare prin completare a cadrului normativ actual și propunem să adăugăm obligativitatea prezentării la societatea de asigurări a decontului reparației vehiculului avariat în termen de maximum 45 de zile de la dată reparației într-o unitate autorizată, sub sancțiunea returnării sumei acordate cu titlu de decontare directă„- se arată în proiectul legislativ.
Iată în ce condiții este aplicabilă decontarea directă între asigurătorii RCA, potrivit specialiștilor de la www.romasig.ro:
Inițiatorii proiectului de lege precizează că nu se încearcă o condiționare a acordării decontării directe și modificările nu impietează asupra dreptului beneficiarului asigurării de a opta pentru această despăgubire sau de a opta pentru o anumită unitate care să efectueze reparațiile. Modificările sunt încă în procedura parlamentară. Vor intră în vigoare în momentul în care primesc undă verde din partea legislativului și sunt publicate în Monitorul Oficial.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER