Test drive Bentley Bentayga V8 diesel – Atenția la detalii adusă la rang de artă – GALERIE FOTO + VIDEO
This browser does not support the video element.
Bentley Bentayga rămâne, chiar și la câțiva ani de la lansare, cel mai exclusivist SUV din lume. Impresionează prin detalii, calitatea fabricației, precum și performanțele mai degrabă potrivite unei mașini supersport. Însă mai este ceva. Bentley Bentayga nu este doar un SUV scump, este un model care oferă nu doar cea mai recentă tehnologie, ci și o piele de calitate superioară pe scaune, componente asamblate manual, precum și fiecărui client libertatea a-și construi mașina visurilor sale.
Atenția la detalii adusă la rang de artă
Senzația este de plutire. Ori roțile de 22 de inchi nu ating asfaltul, ori suspensia absoarbe absolut orice denivelare. Ceea ce uimește cu adevărat la Bentley Bentayga nu este atât gradul de dotări tehnologice, ci atenția la detalii. Iar asta nu se traducea neapărat prin lux exagerat, ci și prin dotări de bun-simț, simple, dar ignorate de alții. Spre exemplu, al doilea parasolar pentru șofer. Primul poate fi tras spre geamul lateral, iar al doilea blochează soarele din față. O soluție ingenioasă care ar putea fi ușor de aplicat și de alții. Nivelul de personalizare disponibil atinge cote ridicole pentru un șofer obișnuit: emblema Bentley poate fi aplicată pe scaune sau nu, cu un anumit grad de intesitate a culorii. Exista 4 tipuri de finisaje pentru volan și 9 culori de placaj pentru planșa de bord. Lista opțiunilor de personalizare și a dotărilor opționale este interminabilă.
Performanțe de model supersport
Din punct de vedere al tehnologiei, Bentayga este la același nivel cu modelele din clasa de lux, însă impresionează prin finisaje, materiale și personalizare. Prețul modelului testat (Bentayga V8 Diesel) era de aproape 200.000 de euro, plus TVA, iar dacă nu este vorba despre o mașină supersport, asta se traduce de obicei exclusivism și rafinament. Bentayga are câte ceva din ambele lumi. Pe de-o parte, motoare suficient de puternice încât să împingă SUV-ul de 2,5 tone la 100 km/oră în doar 4 secunde și să-i ofere o viteză maximă de 301 km/oră, pe de altă parte o gamă de peste 100 de culori pentru exterior și extraopțiuni precum ceas Breitling de bord și multe alte particularități neoferite de alți constructori, care pot atinge fiecare zece de mii de euro. Volanul este fabricat manual de către un angajat Bentley care poate face cel mult două astfel de piese pe zi. Lăsând la o parte prelucrarea metalului, lucrul manual caracterizează modelele Bentley.
La toate cele de mai sus, se adaugă și o variantă V8 diesel care are o autonomie greu de crezut pentru o astfel de mașină: peste 1.000 de kilometri, grație rezervorului de 85 de litri și a consumului mediu de aproximativ 8-9%. Cifrele de mai sus se aplică pentru un propulor de 4 litri care produce 430 de cai-putere și un cuplu imens, de 900 Nm. Motorul diesel este cel mai puțin puternic din ofertă. Cu toate aceste, cele două turbine funcționează ireproșabil și elimină orice întârziere tipică motoarelor diesel, astfel diferența dintre cel mai puternic motor și opusul său este de 0,6 secunde la sprintul până la 100km/oră și 30 km/oră la viteza maximă.
Un interior exclusivist, dar practic
Stabilitatea este impresionantă, deși forma nu este cea mai aerodinamică, iar marele SUV stă lipit de șosea în majoritatea condițiilor. Tracțiunea integrală este permanentă, iar modul de rulare oferă 8 variante. Una dintre ele este denumită Bentley și reprezintă, în accepțiunea inginerilor, combinația perfecta între sportivitate și comfort.
Ecranul tactil color de 8 inchi din bord nu este poziționat foarte sus, însă este lizibil. Rezoluția este bună, însă nu oferă și un controller fizic, iar într-o mașină de 5,14 metri sunt slabe șansele să stai foarte aproape de bord. Head up display-ul este prezent, dar cadranele au rămas clasice ceea ce oferă o notă de eleganță cockpit-ului. Pasagerii din spate se bucură de trapa panoramică, perdeluțe la geamuri și de un controller tactil pentru climatizare asemănător unui telefon mobil, care se detașează de consolă la atingerea unui buton. Sistemul de sonorizare oferă un sunet cristalin, fără distorsionare.
Totul este electric
La interior poți avea 4,5 sau 7 locuri, după preferințe, iar portbagajul cu dimensiuni de 431 litri (4 locuri), respectiv 484 (5 locuri) sau 215 litri (7 locuri). Hayonul se închide și deschide electric, iar din portbagaj poți coborâ și urca suspensia pentru a accesa mai ușor portbagajul, a cărui muchie de încărcare este inexistentă și permite un acces ușor. Tot din portbagaj ai butonul pentru scoaterea și retragerea electrică a cârligului de remorcare.
Tehnologia de ultimă oră este prezentă la bord, însă este acoperită de un înveliș de piele fină și lemn nobil, pentru că ea trebuie să-și facă treaba, nu să fie etalată ca să ne convingă că există. Bentley Bentayga reușește să adune toate opțiunile din domeniu sub un singur plafon, iar motorizările oferite sunt capable să propulseze acea cabină la viteze demne de modele supersport, dar într-un mod confortabil. Așa arată viața în cel mai scump SUV din lume.