Test drive Renault Megane TCe 140 – Sedanul familist devine mai puternic

Renault Megane a primit un nou motor pe benzină, rezultat din colaborarea Alianței Renault-Nissan-Mitsubishi cu Daimler. Propulsorul de 1,33 litri cu supraalimentare este disponibil în trei variante de putere, de 116, 140 și 160 CP, iar pe Megane înlocuiește motorul 1,2 TCe de 130 CP.

Am testat noul propulsor TCE 140, alături de transmisia automată cu dublu ambreiaj, pentru a vedea cum se comportă pe cel mai vândut sedan al francezilor. Varianta de 116 CP este livrată doar cu transmisie manuală, dar cele de 140 și 160 CP sunt oferite și cu transmisie automată EDC cu dublu ambreiaj.

Sedan pentru familiști

Megane sedan se pretează ca model de familie, având dimensiuni mari și spațiu considerabil, iar noul motor – chiar și în varianta mijlocie de putere, este o opțiune bună. Cei care vor mai mult confort pot opta pentru transmisia EDC.

Spre deosebire de fostul motor de putere apropiată, TCe 140 vine cu 10 CP în plus, dar și un cuplu maxim de 240 Nm.

Renault Megane sedan are 4,63 metri lungime și cântărește aproximativ 1.300 kg, iar vechiul motor se descurca bine cu aceste valori, însă 140 TCe produce o diferență sesizabilă. La un ampatament de 2.711 mm poți transporta în condiții destul de bune cinci persoane, iar dacă și portbagajul de 507 litri este plin, cei 10 CP și 35 Nm în plus vor oferi un plus de putere binevenit.

Designul lui Megane sedan este cuminte, însă luminile de zi în forma literei C, întâlnite la majoritatea modelelor Renault, îi dau un aspect aparte. Foarte bine arăta și plafonul modelului testat, pentru că și zona dintre trapa electrică și lunetă era neagră, atfel rezultând un contrast puternic cu vopseaua albă.

Varianta de test INTENS era foarte bine echipată, având faruri full LED, jante pe 17 inchi, sistem Head-Up display, pachet EasyParking și multe altele, deci pe lângă motorul capabil, componenta de spațiu generos și dotările consistente făceau modelul Megane destul de atractiv.

Display mare și practic, poziționat tip portret

Interiorul modelului Megane nu este cel mai elegant, însă materialele sunt bune, ergonomia la fel, iar spațiul interior este suficient. Sistemul de infotainment R-Link 2 este ușor de utilizat și alături de ecranul de 8,7 inchi poziționat tip portret oferă o experință la volan destul de bună.

Interfața este intuitivă, iar sistemul de operare răspunde rapid. Există multe opțiuni de personalizare și majoritatea funcțiilor mașinii pot fi setate rapid. Zona digitală a cadranelor este mare și oferă multe informații, având și o interfață diferită pentru fiecare mod de condus.

Scaunele sunt mari și confortabile, iar modelul de test era dotat și cu funcție de masaj. Găsim multe spații de depozitare în consolă, dar și două mufe USB și o priză tip brichetă.

Planșa de bord este curată, cu puține butoane, iar ergonomia este bună. Am apreciat faptul că, deși toate funcțiile sunt înglobate în sistemul de infotaniment, comenzile de bază ale climatizării au primit și butoane fizice.

Sistemul Renault MultiSense oferă 5 moduri de condus, iar modul în care se activează este bine gândit. În orice mod de condus te-ai afla, prima apăsare afișează modurile de condus disponibile, în timp ce următoarea te duce direct în modul Sport. O a treia apăsare te duce în modul Eco. Mi-a plăcut această idee de activare, pentru că dacă ești în modul Comfort și vrei să faci o depășire rapidă sau vrei mai multă putere pentru orice altă situație, apeși de două ori butonul și este deja în modul Sport. Desigur, ele pot fi selectate și pe ecranul tactil, însă este mai ușor prin butonul fizic.

Citește continuarea pe ProMotor

Publicat: 11 05. 2019, 10:24
Actualizat: 11 05. 2019, 10:52