UE a luat decizia care va afecta toți șoferii români care circulă în străinătate! Acordul schimbă totul în cazul amenzilor rutiere

Uniunea Europeană a decis să înăsprească unele reguli, care îi va afecta pe șoferii români care circulă în străinătate.

Acordul care schimbă totul în cazul amenzilor rutiere a fost votat cu o largă majoritate de deputații Parlamentului European.

Toți șoferii români care circulă în străinătate vor fi afectați de noua decizie luată de UE

Parlamentul a aprobat un acord, în baza căruia statele membre sporesc cooperarea internațională, în ceea ce privește investigarea încălcărilor normelor rutiere. În acest sens, se dorește a fi prevenit comportamentul periculos la volan al șoferilor în țările pe care le tranzitează.

Deputații europeni au vrut să aprobe acest acord deoarece 40% din încălcările rutiere comise în altă țară rămân nepedepsite. Situația îi determină pe unii șoferi să circule pe drumuri străine cu un sentiment de oarecare „imunitate”, știind că nu vor ajunge să plătească amenda respectivă.

Reforma căreia Parlamentul i-a dat undă verde, cu 570 de voturi pentru, 36 de voturi împotrivă și 24 de abțineri, favorizează cooperarea și schimbul internațional de informații între țări în materie de trafic și siguranță rutieră, notează El Pais.

Sunt vizate, în special, accidentele și conducerea sub influența băuturilor alcoolice

Rezultatul va fi urmărirea penală mai eficientă a infractorilor în afara țării de reședință. Într-o primă fază, vor fi urmărite sancțiunile considerate grave și foarte grave. Sunt vizate, în special, excesul de viteză, conducerea sub influența băuturilor alcoolice, trecerea pe culoare roșie a semaforului, parcarea periculoasă, depășirea periculoasă pe șosea și accidentele.

Pentru a urmări mai eficient pe cei care comit acest tip de infracțiuni, Parlamentul a convenit să consolideze procedurile de asistență între țările membre UE. În plus, statul în care își are reședința persoana căutată va fi obligat să coopereze cu informații în maximum două luni.

De asemenea, răspunsul trebuie emis în termen de 11 luni de la data încălcării regulilor de circulație.

Noul acord intră în vigoare după ce va primi aprobarea Consiliului European

Conform acordului, țara de reședință se poate ocupa de colectarea amenzii, cu condiția ca aceasta să fie solicitată de statul în care s-a produs infracțiunea, iar suma să nu depășească valoarea de 70 de euro. Totuși, până a se face acest pas trebuie epuizate celelalte mecanisme administrative și juridice de încasare a amenzii.

Acordul intră în vigoare după ce va primi aprobarea Consiliului European. Ulterior, toate statele membre vor avea la dispoziție 30 de luni pentru a-și pregăti administrațiile cu procedurile necesare pentru a respecta standardele de cooperare.

Raportorul PE, polonezul Kosma Złotowski, a explicat că, pentru a spori siguranța rutieră, țările UE trebuie să coopereze și să dispună de instrumente eficiente de pedepsire a celor care încalcă regulile de circulație din străinătate.

Normele actualizate vor contribui la realizarea acestui obiectiv, dar sunt benefice și pentru conducătorii auto, care vor primi informații într-un interval de timp strict, într-o limbă pe care o înțeleg și cu o descriere a procedurii de recurs.

Publicat: 28 04. 2024, 23:46